Automerkkien suomalaisten www-sivujen arviointia

Nettisivut ovat automerkeille tärkeä myyninedistämiskanava. Vaikka ne eivät esitteitä olekaan syrjäyttäneet, niillä on merkitystä ensikontaktin luomisessa ostajaehdokkaaseen ja vanhojen asiakassuhteiden ylläpidossa. Viime vuosina sivut ovat muuttuneet varsin ammattimaisesti tehdyiksi ja sisältö on laajentunut. Osa suomalaisista merkkien sivuista tehdään ulkomailla yhtenäisesti muiden maiden sivujen kanssa. Osa luottaa kotimaiseen ammattitaitoon.

Tässä on arvioitu eri automerkkien suomalaisia www-sivuja marraskuun lopussa 2005. Yleisin puute sivuilla on se, ettei eri malliversioista ole erikseen kuvia, vaan kuvat esittävät runsaasti lisävarusteltuja yksilöitä. Kokonaisuutena sivuilla olevat kuvat ovat kuitenkin parissa vuodessa selvästi parantuneet. Kuvia on tarjolla isompina ja myös turhaa taiteellisuutta kuvien informatiivisuuden kustannuksella on entistä vähemmän. Sivut on katsottu resoluutiolla 1280x1024, jota myös kuvat esittävät. Tällä resoluutiolla ruudun leveys on enimmäkseen varsin tehottomasti hyödynnetty. Selaimena on käytetty Firefoxia, ja sivujen asettelussa ja toiminnassa Firefoxilla esiintyneitä pieniä puutteita on tarkasteltu Internet Explorerilla. Näitä puutteita oli automerkkien sivuilla huomattavasti tavanomaista enemmän.

Kärkikolmikoksi arvioinnissa nousi Mazda, Toyota ja Volvo. Näistä Mazda on parasta tasoa selkeydessä. Toyota ja Volvo taas keräävät huippupisteitä tiedon määrässä ja ajantasaisuudessa. Viimeiseksi jäävät Fiatin ja Minin sivut. Molemmilla olennaisimpana puutteena on vähäinen tiedon määrä.

  Mazda Toyota Volvo Lexus Citroën
  Web-Mazda.jpg (66828 tavu(a)) Web-Toyota.jpg (50676 tavu(a)) Web-Volvo.jpg (65106 tavu(a)) Web-Lexus.jpg (63966 tavu(a)) Web-Citroen.jpg (56041 tavu(a))
Ulkoasu 10 9 9 10 9
Selkeys 10 8,5 8,5 10 8
Ajantasaisuus 8 9 10 10 10
Tekniset tiedot 10 10 8 8 9
Varustelu 10 10 10 8 9
Värivaihtoehdot 8 8 10 7 8
Hinnastot 10 10 10 10 10
Kuvat 9 9 9 8 9
Laajuus 9 10 9 9 9
  Mazdan sivut ovat ulkoasultaan raikkaat. Ruudun leveys tulee hyödynnettyä tavanomaista paremmin. Tekniset tiedot ja varustelistaukset ovat laajat. Tekniset esitteet on lisäksi ladattavissa pdf:nä. Myös palvelut niin yksityis- kuin yritysasiakkaille esitellään perusteellisesti ja sivuilta löytyvät maahantuojan omien liikkeiden vaihtoautot. Sisällössä olennaisin puute on sisävärit, jotka tosin löytyvät ladattavissa olevista esitteistä. Uudesta MX-5:stä ei löydy tietoa. Kuvagalleriassa on Tribute, jota ei enää tuoda Suomeen. Asiakaslehteä ei ole ladattavissa, vaikka sivuilla niin luvataan.  Toyotan sivuilla sisällön määrä on yksi suurimmista, mikä myös hieman vaikeuttaa tiedon löytämistä. Esim. hinnastot olisi kuitenkin helpompaa löytää kunkin mallisarjan alta kuin päävalikkotasolta. Hakutoiminto auttaa tiedon etsimisessä. Yhtiöstä ja historiasta kerrotaan laajasti ja kuvia malleista on paljon, ei kuitenkaan varusteversioittain. Värikartoista puuttuu sisustusvärit. Sivustolta löytyvät myös kaikkien jälleenmyyjien vaihtoautot, ladattavat esitteet ja lehdistötiedotteet. Tulevista malleista, Yarisista ja RAV4:stä löytyy lyhyet esittelyt. Volvo-henkilöautojen sivusto löytyy osoitteesta Volvocars.fi. Autojen ominaisuudet ja tekniset yksityiskohdat on esitelty poikkeuksellisen perusteellisesti. Tekniset numerotiedot ovat kuitenkin vajavaiset. Myös palvelut on esitelty perusteellisesti. Historiikkia ei ole. Sivustolla on konfiguraattori, jolla voi rakentaa oman autonsa. Se toimii hitaasti. Lopputuloksena syntyneen auton ulko- ja sisäkuvineen saa taustakuvaksi. Ponnahdusikkunoiden esto haittaa hieman sivuston käyttöä. Sivustossa on paljon tiedotteita ja esite on mahdollista tilata. Aikaisempi yhtenäinen vaihtoautohaku on poistettu ja nyt vaihdokit täytyy hakea liikkeittäin. Tulevasta C70:sta löytyy hyvin tietoa. Lexuksen sivusto on selvästi sukua Toyotan sivuille, vaikka ulkoasu on aivan erilainen. Sivustolla on kauniita kuvia, mutta ei autojen sisustuksista. Tekniset hienoudet on esitelty, samoin palvelut. Esitteet voi ladata pdf:nä. Uutiset ovat laajoja, mutta kovin tuoreita uutisia ei ole.  Värivaihtoehdoista ei selviä, mitkä ovat metallivärejä. Tiedon etsimistä helpottaa hakutoiminto ja sivukartta. Sivuston latautuminen on joiltakin osin hieman hidasta. Kokonaisuutena tyylikäs, helppokäyttöinen ja laaja sivusto. Citroënin sivusto ei jätä kovin ammattimaista vaikutelmaa. Varsinkin mallien esittelyjä kirjoittanee maahantuojan henkilöstö oto:na. Hintatietoja yhdelle mallisarjalle pitää etsiä hieman sekavasti useasta pdf:stä.  Kaikkiaankin erilaisia pdf:iä on runsaasti, varustetiedot löytyvät yhtä laajasti kuin esitteistä. Sivukartta ja hakutoiminto on. Uutisia on paljon ja asiakaslehti on luettavissa. Esitteen voi tilata. Palvelut on hyvin esitetty. Kuvia on kaikkiaan runsaasti. Lisäksi sivustolta löytyy yksinkertainen ja helppokäyttöinen hintalaskuri eli konfiguraattori ja vaihtoautohaku. 
Kokonaisarvosana 9,3 9,3 9,2 9,2 9,0

 

  Saab Hyundai Skoda Volkswagen Peugeot
  Web-Saab.jpg (61864 tavu(a)) Web-Hyundai.jpg (88295 tavu(a)) Web-Skoda.jpg (76072 tavu(a)) Web-VW.jpg (56272 tavu(a)) Web-Peugeot.jpg (51235 tavu(a))
Ulkoasu 10 7 10 10 9
Selkeys 9 10 9 8 9
Ajantasaisuus 10 10 10 9 10
Tekniset tiedot 9 9 8 9 6
Varustelu 8 10 10 9 9
Värivaihtoehdot 10 8 8 10 8
Hinnastot 9 9 9 9 10
Kuvat 9 8 9 9 7
Laajuus 8 8 8 9 9
  Saabin sivusto on tyylikäs ja selkeä. Parasta antia on hyvä konfiguraattori. Esitteet voi ladata tai tilata. Palveluita ei esitellä. Sivukartta löytyy, mutta sivusto on helppo hahmottaa muutenkin. Varustelistaukset eivät ole kovin kattavia, mutta varustevaihtoehtojen erot ja pakettien sisällöt selviävät. Sisustusvärit on vain konfiguraattorissa. Kuvat ovat pääosin taiteellisia, mikä alentaa niiden informaatioarvoa. Hyundain sivuston ulkoasu on hieman amatöörimäinen. Tietoa on kuitenkin helppo löytää. Vain halutun mallisarjan hinnaston löytyminen saisi olla hieman helpompaa. Mallisarjojen esittely on hieman suppea. Tarvikehintoja ei ole ja tehdaslisävarusteita autoissa ei juurikaan ole. Väreistä löytyy vain ulkovärit. Uutisia ja Hyundai-tietoa sen sijaan on riittävästi. Hieman suppea sivusto, mutta se mitä sivustolla on, on selkeästi löydettävissä. Skodan tyylikkäällä sivustolla eri mallien esittely ja kuvat ovat hyvät. Värit ja varuste-pdf:t on hieman vaikea löytää, jos niitä ei avaa heti mallisarjan etusivulta. Myös täydelliset esitteet löytyy pdf:nä. Tekniset tiedot eivät ole kovin kattavia. Tuoreita tiedotteita ja merkin historiikki löytyy. Tuorein asiakaslehti on ladattavissa pdf:nä. Skodan sivustolta löytyy myös tax free -hinnat. Volkswagenin sivusto on laaja ja tyylikäs, mutta toimii hieman hitaasti. Tekstiä on esim. mallistoesittelyissä runsaasti ja lähes kaikki kuvat on suurennettavissa. Eri malliversioista ei ole kuvia. Uutisia on niukasti, mutta historiikki on laaja. Merkkisivuilla on kuva vanhasta Polo-mallista.  Eos-mallista tai New Beetlen faceliftistä ei kerrota vielä  mitään. Phaetonista on niukasti tietoa. Sivustolla on hitaasti toimiva monivaiheinen konfiguraattori, josta saa lopputuloksena selkeän yhteenvedon. Miten konfiguraattorissa saa valittua Passatiin nahkaverhoilun? Vaihtoautohaku löytyy. Esitteitä ei voi tilata eikä tarvikehintoja ole. Peugeotin sivusto näyttää aluksi suppealta, mutta tietoa on lopulta runsaasti. Mallien esittelytekstit ovat kuitenkin hyvin lyhyet ja tekniset tiedot suppeat. Lähestymistapa hinnastoihin on poikkeava: tehdaslisävarusteiden hinnat on varustetaulukoissa ja lisävarustehinnastosta löytyvät tarvikkeet. Sisustusvaihtoehtojen kuvia ja värejä löytyy osittain. Harvinaisempaa antia sivustolla on huoltoajan varaus, tax free -hinnat, palvelusopimuksen esimerkkihinnat ja varaosahintoja vanhempiin malleihin. Asiakaslehdet on vuodesta 2001 lähtien. Uutisissa on yllättäen 307:ää koskeva tuore huoltokutsu. Esitteen voi tilata. Konfiguraattori toimii mallikkaasti.
Kokonaisarvosana 9,0 8,9 8,9 8,9 8,9

sijat 11-32 >

Takaisin