Parhaat pikkuautot

1. VW Polo

Polo on ominaisuuksiltaan lähempänä Golfia kuin koskaan ennen. Takaistuintiloissa on vain vähän eroa. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja moottorit luokan parhaimmistoa. Melu on kuitenkin pikkuautoluokan tasolla.

2. Audi A1

Audi A1:n perustekniikka on sama Polossa ja takaistuintilat selvästi edeltävää mallia suuremmat. A1 on kuitenkin hieman viimeistellympi ja urheilullisempi. Kovin vahvaa premium-tunnetta tässä autossa ei kuitenkaan ole.

3. Skoda Fabia

Fabian yksinkertaisen kuoren alla on suuret tilat, käytännöllisiä ratkaisuja ja taloudelliset moottorit. Jousitus on mukava, melutaso pikkuautoksi alhainen ja varustelu runsas. Myös farmarina. Uusi malli tulossa.

4. Honda e

Honda e erottuu ulkonäöllään. Vaikuttavinta on kuitenkin kojetaulu, joka on lähes pelkkää näyttöä. Niukahko toimintamatka ja poikkeuksellinen ketteryys kertovat, että e on suunniteltu kaupunkiautoksi. Ajettavuus on kuitenkin toimiva pitemmälläkin matkalla.

5. Seat Ibiza

Ibiza edustaa myös VW-konsernin uusinta tekniikkaa tässä kokoluokassa. Ibiza on suuri ja tilava, ja sen ajo-ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa samoin kuin moottorit.

6. Honda Jazz

Kilpailijoitaan tila-automaisempi auto, jossa monikäyttöisyys on viety pitkälle ja tilaa on todella runsaasti. Sen sijaan ajo-ominaisuuksissa olisi parannettavaa ja Jazzin ulkoinen olemus on melko vaatimaton.

7. Toyota Yaris

Yaris on luokan myyntiykkönen Suomessa ja uusi malli vahvistaa asemia edelleen. Merkittäviä heikkouksia ei ole lainkaan. Hybridinä Yaris on esimerkillisen taloudellinen. Takaistuin on mukava, mutta niin tilat kuin kulku ovat hieman ahtaat.

8. Hyundai i20

Uusi i20 on tilava ja ajettavuudeltaan onnistunut pikkuauto. Myös varustelu on runsas, mutta sisustus muovinen. Moottorien ominaisuudet ovat kilpailukykyisiä, mutta hybridin puute estää Yariksen haastamisen myyntimäärissä.

9. Ford Fiesta

Fiesta on ollut ulkonäöltään lähes samanlainen yli vuosikymmenen, mutta sisustus on kehittynyt paljon. Luokan lyhin akseliväli tuntuu sisätilojen ahtautena.1,0-litraiset moottorit ovat moderneja. Fiestaa on helppo ja hauska ajaa, ja myös jousitus on mukava.

10. Kia Rio

Kia Rio on tyylikäs ja viimeistelty pikkuauto. Sisätilat ovat runsaat ja ajettavuus selvästi kehittynyt edeltäjään verrattuna. Bensaturbo on ominaisuuksiltaan lähellä parhaimmistoa. Perusmoottori on puhditon.

11. Peugeot 208

Uusi 208 on monia pikkuautoja suuremman tuntuinen auto. Paitsi takaistuimen osalta. Muotoilu on erottuvaa, mutta kuljettajan paikalla ergonomia ei toimi. Jousitus ja meluttomuus ovat vahvuuksia. Myös sähköautona.

12. BMW i3

BMW:n sähköautossa kaikki on ajateltu uusiksi ja suunnattu edelläkävijöille. Niin ulkokuori kuin etenkin sisustus on hyvin poikkeava eikä miellytä konservatiivisia. Suorituskyky on mainio. Takapenkillä on tilaa saman verran kuin pikkuautoissa yleensä. 

13. Mini

Mini ei kilpaile puolta halvempien pikkuautojen kanssa, vaikka onkin useimmilta ominaisuuksiltaan samassa luokassa. Edeltäjään verrattuna moottorit ovat kehittyneet ja hallintalaitteet ovat hieman järkevämmin suunnitellut. Myös pitempi 5-ovinen malli.

14. Renault Zoe

Zoe on Euroopan suosituin sähköauto ja tekniikaltaan Nissan Leafin sukulainen. Perusrakenne on sama kuin edellisessä Cliossa, mutta korkeutta on selvästi enemmän. Vuosien varrella Zoe on parantunut autona merkittävästi.

15. Renault Clio

Clioa ei helposti erota uudeksi malliksi ja myös monien ominaisuuksien osalta se on perinteinen pikkuauto. Maantieajossa se ei ole parhaimmillaan ja takaistuimella on niukahko polvitila. Muuten ominaisuudet ovat kohdallaan ja hinta kilpailukykyinen.

16. Opel Corsa

Uusi Corsa on pitkälle samanlainen auto kuin konsernisisar 208. Sisustus ja istuin ovat Opelissa parempia ja hinta kilpailukykyisempi. Takaistuin ja kulku sinne on jätetty Opelissakin toisarvoiseen asemaan. Törmäystestissä melko vaatimaton tulos. Myös sähköautona.

17. Volkswagen e-Up

Up nosti miniautojen ominaisuudet uudelle tasolle, mutta myös hinta on ollut Suomessa on kovin korkea. Nyt sähköversiona Up on myös hinnaltaan kiinnostava. Ajo-ominaisuudet ovat lähes Polon tasoa ja laatuvaikutelma muita miniautoja parempi.

17.Seat Mii Electric

Citigo ja Mii ovat nyt vain sähköautoja. Uusi hinnoittelu teki näistä jo vanhoista malleista mielenkiintoisia. VW Up:iin verrattuna erona on lähinnä vain yksinkertaisempi muotoilu. Parhaimmillaan nämä ovat kaupungissa, mutta myös maantiellä kelvollisia.

18. Hyundai i10

Hyundai i10 on VAG-tuotteiden ohella selkeästi parempi auto kuin muut pienimmän luokan edustajat. Tilaa on riittävästi ja ajo-ominaisuudet varsin hyvät. Viimeistely on hintaluokka huomioiden kelvollinen ja muotoilu onnistunut.

19. Mazda 2

Mazda 2 on nuorekas ja urheilullinen. Jousitus on jämäkkä ja sisustus versiosta riippuen hyvinkin näyttävä. Tilat ovat useimpia kilpailijoita niukemmat. 1,5-litrainen bensamoottori on turbottomuudesta huolimatta ajanmukainen, mutta melko laiska.

20. Citroën C3

C3 on ulkoasultaan nuorekas. Sisustus antaa hieman halvan vaikutelman. Takaistuintilat ovat melko ahtaat. Moottorit ovat onnistuneita ja ajettavuus kunnossa.

21. Suzuki Swift

Swift on Suomessa tarjolla lähinnä etuvetoisena ja ahtamattomalla moottorilla sekä nelivetoisena kevythybridinä. Se on sporttinen, ketterä ja taloudellinen. Tilat eivät ole kovin suuret ja melua riittää.

22. Fiat 500 e

Uuden sukupolven Fiat 500 on sähköauto, joka on ketterä kaupungissa, mutta virtaa ja ajo-ominaisuuksia riittää myös maantieajoon. Ulkomuoto on sympaattinen, mutta tilat ovat niukat. Varustelu on varsinkin perusmallissa köyhä.

23. Kia Picanto

Kia Picanto on eräs parhaista miniautoista. Se on tyylikäs, hyvin varusteltu ja sisätilat varsin suuret. Melutaso on pikkuautomainen ja ajettavuudessa on hieman puutteita. Moottorit ovat melko puhdittomia.

24. Dacia Sandero

Sandero on toimiva perusauto, jonka tilat ovat hintaan nähden mainiot. Moottori on hieman puhditon. Varustelu on niukahko ja sisustuksen viimeistelyssä on säästetty. Ajo-ominaisuudet ovat kelvolliset.

25. Nissan Micra

Edellisen Renault Clion sisarmalli on moderni ja eurooppalaisen tuntuinen. Varusteissa on valinnanvaraa, mutta moottorivalikoima on niukka. Tilat eivät ole kovin runsaat. Ajettavuus on melko hyvä.

26. Mitsubishi Space Star

Uudistettukaan Space Star tuskin on auto, josta Mitsubishi-myyjät ovat ylpeitä. Se on halvalla tehty auto, jossa on heikohkot ajo-ominaisuudet, mutta hyvin tilaa, tehoa ja varusteita.

27. Toyota Aygo

Toisen sukupolven Aygo ei ole pysyneet kehityksen mukana, vaan ominaisuudet ovat jääneet monelta osin 10 vuoden takaiselle tasolle. Tilat ovat ahtaat ja säästöpaineet näkyvät liiaksi.

28. Fiat 500

Pirteännäköinen Fiat 500 on löytänyt oman ostajakuntansa myös Suomessa. Auto ei ole halpa, mutta myös sisustus ja varustelu ovat perustason yläpuolella. Suuria sisätiloja, ajonautintoa tai pirteitä moottoreja täytyy hakea muista autoista.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

                     

            Takaisin