Parhaat pikkuautot

1. VW Polo

Polo on ominaisuuksiltaan lähempänä Golfia kuin koskaan ennen. Sisätiloissa on vain vähän eroa. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja moottorit luokan parhaimmistoa. Melu on kuitenkin pikkuautoluokan tasolla.

2. Audi A1

Audi A1:n perustekniikka on sama Polossa ja takaistuintilat selvästi edeltävää mallia suuremmat. A1 on kuitenkin hieman viimeistellympi ja urheilullisempi. Kovin vahvaa premium-tunnetta tässä autossa ei kuitenkaan ole.

3. Skoda Fabia

Fabian yksinkertaisen kuoren alla on suuret tilat, käytännöllisiä ratkaisuja ja taloudelliset moottorit. Jousitus on mukava, melutaso pikkuautoksi alhainen ja varustelu runsas. Myös farmarina.

4. BMW i3

BMW:n sähköautossa kaikki on ajateltu uusiksi ja suunnattu edelläkävijöille. Niin ulkokuori kuin etenkin sisustus on hyvin poikkeava eikä miellytä konservatiivisia. Suorituskyky on mainio. Takapenkillä on tilaa saman verran kuin pikkuautoissa yleensä. 

5. Seat Ibiza

Ibiza edustaa VW-konsernin uusinta tekniikkaa tässä kokoluokassa. Ibiza on suuri ja tilava, ja sen ajo-ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa samoin kuin moottorit.

6. Ford Fiesta

Fiesta on ollut ulkonäöltään lähes samanlainen yli vuosikymmenen, mutta sisustus on kehittynyt paljon. Sisätilat ovat kuitenkin ahtaat. 1,0-litraiset moottorit ovat moderneja. Fiestaa on helppo ja hauska ajaa, ja myös jousitus on mukava.

7. Kia Rio

Kia Rio on tyylikäs ja viimeistelty pikkuauto. Sisätilat ovat runsaat ja ajettavuus selvästi kehittynyt edeltäjään verrattuna. Bensaturbo on ominaisuuksiltaan lähellä parhaimmistoa. Perusmoottori on puhditon.

8. Renault Zoe

Zoe on Euroopan suosituin sähköauto ja tekniikaltaan Nissan Leafin sukulainen. Perusrakenne on sama kuin Cliossa, mutta korkeutta on selvästi enemmän. Toimintamatkaa on reilusti, mutta kannattavuus on korkean hinnan takia kyseenalainen.

9. Honda Jazz

Kilpailijoitaan tila-automaisempi auto, jossa monikäyttöisyys on viety pitkälle ja tilaa on todella runsaasti. Sen sijaan ajo-ominaisuuksissa olisi parannettavaa ja joiltakin osin toteutus on halvan tuntuinen. Mainio törmäystestitulos.

10. Volkswagen Up

Up nosti miniautojen ominaisuudet uudelle tasolle, mutta myös hinta Suomessa on kovin korkea. Ajo-ominaisuudet ovat lähes Polon tasoa ja laatuvaikutelma olennaisesti kilpailijoita parempi.

11. Toyota Yaris

Yaris pysyttelee ulkomitoiltaan perinteisissä pikkuautomitoissa, mutta tarjoaa silti kohtalaiset sisätilat. Yaris on auto, jossa lähes kaikki ominaisuudet ovat vähintään keskitasoa, mutta ei aivan huippua. Laatuvaikutelmassa on selkeitä puutteita.

12. Hyundai i20

i20 on tyylikäs, tilava ja varsin eurooppalaisen oloinen. Sisustus on viimeistelty, monesta kilpailijasta poiketen sinne on riittänyt pehmeää muovia. 1,0-litrainen bensaturbo tuo myös moottorit nykypäivän tasolle.

13. Mazda 2

Mazda 2 on nuorekas ja urheilullinen. Jousitus on jämäkkä ja sisustus versiosta riippuen hyvinkin näyttävä. Tilat ovat useimpia kilpailijoita niukemmat. 1,5-litraiset bensamoottorit ovat turbottomuudesta huolimatta ajanmukaisia.

14. Opel Corsa

Nykyinen Corsa rakentuu entiselle perustekniikalle, mutta paljon on myös uutta. Valitettavasti uudet bensaturbot on Suomessa hinnoiteltu kalliiksi. Tilat ovat kilpailukykyiset ja viimeistely pikkuautoksi melko tasokas. Ajettavuudesta puuttuu viimeinen silaus.

15. Mini

Mini ei kilpaile puolta halvempien pikkuautojen kanssa, vaikka onkin useimmilta ominaisuuksiltaan samassa luokassa. Edeltäjään verrattuna moottorit ovat kehittyneet ja hallintalaitteet ovat hieman järkevämmin suunnitellut. Myös pitempi 5-ovinen malli.

16. Skoda Citigo/Seat Mii

Citigo ja Mii eroavat Upista hyvin vähän: muotoilu on hieman tavanomaisempi ja perusvarustelu niukempi. Upia vastaavasti varustettuna hintaeroa ei ole paljoa. TSI-moottoria näihin ei saa.

17. Peugeot 208

208 on ulkomitoiltaan hieman useimpia kilpailijoita pienempi ja takaistuintilat eivät ole kovin suuret.  Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja moottorit ajanmukaisia. Erikoisuutena on mittarien sijoitus pienen ratin yläpuolelle. Uusi malli tulossa.

18. Citroën C3

C3 on ulkoasultaan nuorekas. Sisustus antaa hieman halvan vaikutelman. Takaistuintilat ovat melko ahtaat. Moottorit ovat onnistuneita ja ajettavuus kunnossa.

19. Hyundai i10

Hyundai i10 on VAG-kolmikon ohella selkeästi parempi auto kuin muut pienimmän luokan edustajat. Tilaa on riittävästi ja ajo-ominaisuudet varsin hyvät. Viimeistely on hintaluokka huomioiden kelvollinen ja muotoilu onnistunut.

20. Renault Clio

Clio erottuu muotoilullaan, mutta myös ajettavuus on kunnossa. Takaistuintilat ovat ulkomittoihin nähden melko niukat. Bensamoottoreista 0,9-litrainen TCe 90 on moderni toisin kuin 1,2-litrainen perusmoottori. 

21. Nissan Micra

Renault Clion sisarmalli on moderni ja eurooppalaisen tuntuinen. Varusteissa on valinnanvaraa, mutta moottorivalikoima on niukka. Tilat eivät ole kovin runsaat. Ajettavuus on melko hyvä.

22. Suzuki Swift

Swift on Suomessa tarjolla vain nelivetoisena ja ahtamattomalla moottorilla sekä kevythybridinä. Se on sporttinen, ketterä ja taloudellinen. Tilat eivät ole kovin suuret ja melua riittää.

23. Opel Karl

Chevrolet Sparkin seuraajasta on korealaistaustasta huolimatta saatu varsin Opelmainen. Tilaa on runsaasti ja sisustus on hintaluokassaan asiallinen. Suorituskykykin on riittävä ja ajo-ominaisuudet Corsan veroiset.

24. Kia Picanto

Kia Picanto on eräs parhaista miniautoista. Se on tyylikäs, hyvin varusteltu ja sisätilat varsin suuret. Melutaso on pikkuautomainen ja ajettavuudessa on hieman puutteita. Moottorit ovat melko puhdittomia.

25. Smart Forfour

Takamoottorinen Forfour jakaa yhteisen perustekniikan Renault Twingon kanssa ja se valmistetaan Renaultin tehtaalla Sloveniassa. Twingoon verrattuna hieman viimeistellympi sisustus ja parempi varustelu. Laiskan perusmoottorin tilalle saa turbon.

26. Dacia Sandero

Sandero on toimiva perusauto, jonka tilat ovat hintaan nähden mainiot. Myös moottorit ovat nykyaikaisia. Varustelu on niukahko ja sisustuksen viimeistelyssä on säästetty. Tarjolla on myös korkeamman maavaran Stepway ja farmarimalli Logan MCV.

27. Mitsubishi Space Star

Uudistettukaan Space Star tuskin on auto, josta Mitsubishi-myyjät ovat ylpeitä. Se on halvalla tehty auto, jossa on heikohkot ajo-ominaisuudet, mutta hyvin tilaa, tehoa ja varusteita.

28. Renault Twingo

Twingo on sympaattinen pikkuauto, joka löytää ostajia pelkän ulkonäön perusteella. Muuten hyvässä kokonaisuudessa puutteena ovat suuntavakavuus, ahtaat takatilat ja laiska perusmoottori, jolle ei Suomessa ole vaihtoehtoa.

29. Toyota Aygo

Toisen sukupolven Aygo ja sen heikommin arvoaan säilyttävät ranskalaissisaret eivät ole pysyneet kehityksen mukana, vaan ominaisuudet ovat jääneet monelta osin viime vuosikymmenen tasolle. Tilat ovat ahtaat ja säästöpaineet näkyvät liiaksi.

30. Fiat 500

Pirteännäköinen Fiat 500 on löytänyt oman ostajakuntansa myös Suomessa. Auto ei ole halpa, mutta myös sisustus ja varustelu ovat perustason yläpuolella. Suuria sisätiloja, ajonautintoa tai pirteitä moottoreja täytyy hakea muista autoista. koeajo

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

                     

            Takaisin