Parhaat pienet ja keskikokoiset maasturit

1. Volvo XC60

XC60:lla on hyvät lähtökohdat: tasokas edeltäjä ja 90-sarjassa esitelty tekniikka. XC60 on hyvin moderni ja T8-hybridillä on mallistossa keskeinen rooli. Sisustus on tyylikäs ja tilat kilpailukykyiset. Jousitus ei yllä parhaiden tasolle.

2. Mercedes-Benz GLC

GLC on sulavalinjainen - lähes edeltäjänsä vastakohta. Sisustuksen muotoilu onnistui vielä ulkokuorta paremmin. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, samoin äänieristys. Tarjolla on vain 4-sylinterisiä moottoreita.

3. Skoda Kodiaq

Kodiaq on yllätyksetön niin muotoilultaan kuin ominaisuuksiltaan: se on pidennetty ja hieman halvemmin toteutettu Tiguan. Viimeistelyltään se on verrattavissa enemmänkin Octaviaan kuin Superbiin. Varustelu on runsas.

4. Audi Q5

Q5 uudistui yhtä huomaamattomasti kuin A4 eikä ominaisuuksissakaan otettu harppauksia. Auto on maasturiksi taloudellinen ja tasokkaasti viimeistelty. Ajo-ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa.

5. VW Tiguan

Edeltäjäänsä pitempi, mutta matalampi Tiguan on kova sana kilpailussa: hinta ja ominaisuudet ovat kohdallaan.  Hyvät ajo-ominaisuudet ja tilat, huolella mietitty viimeistely.

6. BMW X3 (vanha)

USA:ssa valmistettava X3 on tyylikäs. Tilaa on runsaasti ja sisustus pääosin laadukas. Moottorit ovat taloudellisia ja melutaso varsin hiljainen. Ajo-ominaisuudet eivät ole aivan moitteettomat. Uusi malli jo tilattavissa. koeajo

7. Skoda Yeti

Skodan pikkumaasturi on onnistunut ja hinta kohtuullinen. Pakettiautomainen ulkonäkö karsinee osan ostajista. Pääosa Yetistä myydään etuvetoisena mallina. Sisätilat ovat hyvät, mutta tavaratila perusasennossa pienehkö. Seuraaja Karoq on esitelty. koeajo

8. Seat Ateca

Tiguania pienempi Ateca kilpailee sekä Qashqai-tyyppisten etuvetomallien että CR-V -tyyppisten katumaasturien kanssa. Ominaisuuksiltaan se on pätevä kokoelma VW-konsernin rakennuspalikoita. Toimitusaika on venynyt pitkäksi.

9. Audi Q3

Edellisen Tiguanin premiumversio on vain hieman sitä kalliimpi. Sisustus on tasokkaampi ja melutaso alhaisempi. Tilat ovat kohtalaiset ja ajo-ominaisuudet hyvät. Jämäkkä alusta tosin heikentää hieman mukavuutta. koeajo

10. BMW X1

X1 pantiin täysin uusiksi etuvetopohjalle ja se kehittyi edeltäjästä poikkeuksellisen paljon. Etenkin tilaa on nyt paljon enemmän ja ulkomuoto on tasapainoisempi. Merkittävin puute on jousitusmukavuus.

11. Porsche Macan

Macan on erinomainen auto kaikessa missä se pyrkii olemaan hyvä. Ajettavuus on selkeästi katumaasturien paras. Sukulaisuus Audi Q5:een on onnistuneesti häivytetty taka-alalle. Tilat ovat varsin niukat.

12. Lexus NX

Rohkeasti muotoiltu NX on tarjolla vain hybridiversiona, jonka suorituskyky jää mallinumeron antamista odotuksista. Viimeistely on tasokas, mutta ajo-ominaisuudet vain keskinkertaiset.

13. BMW X4

X4 on selvästi X3:a ahtaampi. Ajo-ominaisuudet ovat hieman urheilullisemmat. Muilta osin se vastaa käytännöllisempää sisartaan ja on varsin vahva tulokas katumaasturiluokkaan.

14. Ford Edge

Edge yhdistää varsin onnistuneesti eurooppalaisen ja amerikkalaisen autonsuunnittelun vahvuuksia. Tilaa on hyvin, ajettavuus tunnokasta ja moottori on tehokas. Viimeistely ei ole luvattua premium-tasoa.

15. Land Rover Discovery Sport

Harhaanjohtavasti nimetty malli on sukua enemmänkin Evoquelle. Erityisen hyviä maasto-ominaisuuksia siinä ei ole. Viimeistely on korkeatasoinen ja uudet moottorit luokan parhaimmistoa.

16. Mazda CX-5

Mazda onnistui aikoinaan hyvin CX-5:n suunnittelussa. Mallin uudistuksessa olisi kuitenkin kaivattu enemmän kuin ulkokuoren uusinta. Tilat ovat runsaat ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Tarjolla on myös kehittynyttä moottoritekniikkaa.

17. Ford Kuga

Kugan toinen painos on tarkoitettu kaikille mantereille. Muotoilu on entistä varovaisempaa ja tilankäyttö on tehokasta. Ajo-ominaisuudet ovat Fordin tapaan hyvät. Laatuvaikutelma ei yllä parhaiden kilpailijoiden tasolle. koeajo

18. Toyota RAV4

RAV4 kasvoi tuntuvasti ja nyt tilat ovat mainiot. Ajaminen on vaivatonta eikä maantieominaisuuksissa ole suuria puutteita. Monilta osin ominaisuudet jäävät kuitenkin keskitasoisiksi. Faceliftin myötä mallistoon tuli kiinnostava hybridiversio.

19. Range Rover Evoque

Tyylikäs Evoque on herättänyt paljon kiinnostusta. Se on ylellinen ja samalla urheilullinen luksusauto. Hinta on kuitenkin korkea ja samalla rahalla saa selvästi korkeatasoisempiakin ominaisuuksia. koeajo

20. Hyundai Tucson

Tucson on selvästi edeltäjäänsä tyylikkäämpi ja sisustus on laadukas. Ajo-ominaisuudet eivät ole aivan sillä tasolla kuin olisi odotettu. Etuvetoiset perusversiot ovat edullisia, mutta malliston yläpää on kallis.

21. Kia Sportage

Neljännen sukupolven Sportage on nuorekas ja hyvin viimeistelty. Ominaisuudet ovat pääosin tasaista keskitasoa. Dieselit ovat moderneja. Sportagen myynnissä painotetaan myös etuvetoversioita.

22. Honda CR-V

Suosittu CR-V jatkaa aikaisempien sukupolvien linjoilla. Tilat ovat mainiot ja sisustus asiallinen. Ajettavuudessa on pieniä puutteita. Uudet 1,6-litraiset dieselit eivät yllä aivan lupausten tasolle. Uusi malli on tulossa. koeajo

23. Jaguar F-Pace

Jaguarin ensimmäinen katumaasturi on näyttävä ja urheilullinen. Tekniikka on pitkälle yhtenäistä XE:n ja XF:n kanssa. Ajettavuus on hyvä, mutta mukavuudesta joudutaan tinkimään. Sisustuksen viimeistely ei ole aivan premium-kilpailijoiden tasolla.

24. Kia Sorento

Sorento muistuttaa paljon edeltäjäänsä. Siinä on tiettyä amerikkalaisuutta ja ylellisyyttä. Toisaalta jousitus on jämäkkä. Varustelu on runsas ja moottorissa riittävästi puhtia. Myös tilaa on runsaasti.

25. Nissan X-Trail

X-Trail on nyt ulkonäöltään henkilöauto-mainen. Myös tekniikka se jakaa Qashqain kanssa. Ainoa moottori on 1,6-litrainen diesel. Tilaa on runsaasti, mutta monen muun Nissanin tapaan kokonaisuutena ominaisuudet jäävät keskitasolle.

26. Alfa Romeo Stelvio

Stelvio on tyylikäs ja kilpailijoitaan urheilullisempi auto, jossa kuitenkin on varsin hyvät tilat. Ohjaus on nopea ja alusta toimiva. Etuistuimet ovat yllättävän huonot ja laatuvaikutelma jää jälkeen kilpailijoista.

27. Subaru Forester

Kilpailukykyisesti hinnoiteltu Forester on saatavissa laiskan bensamoottorin ohella kilpailukykyisellä dieselillä Sisätilat ovat suuret ja ajettavuus vakaata. Varustelu on hintaan nähden runsas. koeajo

28. Hyundai Santa Fe

Kolmannen sukupolven Santa Fe on Kia Sorenton sisarmalli. Onnistunut diesel, mukava jousitus ja alhainen melutaso. Monissa muissa ominaisuuksissa jäädään kilpailijoiden tasosta. Hinta on korkeahko.

29. Mitsubishi Outlander

Kolmannen sukupolven Outlander on hieman vaatimattoman tuntuinen. Ominaisuudet ovat tasaisen keskitasoiset. Outlanderissa on reilut tilat ja hyvät istuimet. Sen saa myös 7 hengen versiona. Saatavilla on myös pistokehybridiversio.

30. Dacia Duster

Budjettimaasturi ei yritä peitellä halpuuttaan, vaan se näkyy kaikessa. Tilaa on hyvin. Monen muun uuden pikkumaasturin tavoin  Duster on tarjolla myös pelkästään etuvetoisena versiona. Uusi malli tulee syksyllä. koeajo

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin