Parhaat pienet ja keskikokoiset maasturit

1. Volvo XC60

XC60:lla on hyvät lähtökohdat: tasokas edeltäjä ja 90-sarjassa esitelty tekniikka. XC60 on hyvin moderni ja lataushybridillä on mallistossa keskeinen rooli. Sisustus on tyylikäs ja tilat kilpailukykyiset. Jousitus ei yllä parhaiden tasolle.

2. Audi Q5

Q5 uudistui yhtä huomaamattomasti kuin A4 eikä ominaisuuksissakaan otettu harppauksia. Auto on maasturiksi taloudellinen ja tasokkaasti viimeistelty. Ajo-ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa. Hinta on korkea. Myös kilpailukykyinen hybridi.

3. BMW iX3

BMW yllättää: polttomoottoriauton pohjalta on onnistuttu kehittämään sähköauto, joka peittoaa useimmat alusta lähtien sähköautoksi kehitetyt mallit. Harmi vain, että iX3 on niin ankean näköinen ja ainoastaan takavetoinen.

4. Volvo XC40

XC40 on rohkeasti erilainen. Se on käytännöllisesti suunniteltu auto, joka näyttää omanlaiseltaan. Turvallisuus on huippua, ajettavuus ja moottorit kohtalaisen hyviä. Hinta on kokoisekseen korkeahko. Myös sähköversio, joka on ominaisuuksiltaan ID.4:ää parempi.

5. Mercedes-Benz EQC

GLC:n pohjalta MB teki tämän päivän parhaimmistoa edustavan sähköauton. Tiloista ei tarvitse sähkömallissa tinkiä. Varustelu on runsas, melutaso alhainen ja törmäystestitulos huippua. Olisipa keula hieman tyylikkäämpi.

6. Audi Q4 e-tron

Q4 jakaa tekniikkansa ID.4:n ja Enyaqin kanssa, mutta se on näitä hienostuneempi. Aivan totutulle Audi-tasolle viimeistely ei kuitenkaan yllä. Melutaso on hiljainen. Tilaa on sisarmalleja vähemmän. Käyttöliittymä on Audissa parempi.

7. Skoda Kodiaq

Kodiaq on yllätyksetön niin muotoilultaan kuin ominaisuuksiltaan: se on pidennetty ja hieman halvemmin toteutettu Tiguan. Viimeistelyltään se on verrattavissa enemmänkin Octaviaan kuin Superbiin. Varustelu on runsas.

8. Skoda Enyaq

Enyaq on tilava, taloudellinen ja hyvin varusteltu sähköauto. Hinta on jopa vastaavaa ID.4:ää korkeampi. Jousitusmukavuus jää jälkeen sisarmalleista.

9. Volkswagen ID.4

ID.4:n sisustus on hieman ID.3:a laadukkaampi, mutta tässäkin paistavat vahvasti läpi säästöt. Mittaristo on pieni ja käyttöliittymä huono. Tilaa on varsin hyvin ja sähkötekniikka ajanmukaista.

10. BMW X3

X3 on myös autoja, jotka erottaa edeltäjästä vain asiantuntija. Tilaa on hieman entistä enemmän. Sisustus on 5-sarjan kaltainen. Pääosa autoista tulee Etelä-Afrikasta. Mallistoa täydentää uusi sähköversio iX3.

11. Jaguar I-Pace

I-Pace on eräs markkinoiden parhaista sähköautoista. Sen vahvuuksia ovat pitkä toimintamatka, hyvä suorituskyky ja runsaat tilat. Muutamissa yksityiskohdissa näkyy keskeneräisyys.

12. Skoda Karoq

Yetin seuraaja on hyvin tavanomainen auto. Hintaluokassaan se on kuitenkin lähes kaikilta ominaisuuksiltaan kärkitasoa. Varustelu on hyvä, tilat riittävät ja ajettavuus moitteeton.

13. Mercedes-Benz GLC

GLC on sulavalinjainen - lähes edeltäjänsä vastakohta. Sisustuksen muotoilu onnistui vielä ulkokuorta paremmin. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, samoin äänieristys. Myös hybridi.

14. Audi Q3

Uuden Q3:n kokoinen auto löytyy konsernin kaikilta neljältä merkiltä. Audissa sisustus on tasokkaampi ja melutaso alhaisempi. Tilat ovat kohtalaiset ja ajo-ominaisuudet hyvät. Hinta on korkea verrattuna siihen, mitä lisähinnalla saa.

15. VW Tiguan

Edeltäjäänsä pitempi, mutta matalampi Tiguan on kova sana kilpailussa: hinta ja ominaisuudet ovat kohdallaan.  Hyvät ajo-ominaisuudet ja tilat, huolella mietitty viimeistely.

16. Seat Ateca

Tiguania hieman pienempi Ateca kilpailee sekä Qashqai-tyyppisten etuvetomallien että CR-V -tyyppisten katumaasturien kanssa. Ominaisuuksiltaan se on pätevä kokoelma VW-konsernin rakennuspalikoita.

17. Seat Tarraco

Tarraconkaan ominaisuuksissa ei ole suuria eroja Kodiaqiin tai Tiguan Allspaceen. Tarraco on hiljainen ja hieman Kodiaqia dynaamisempi ajettava, tavaratila puolestaan on pienempi.

18. Toyota RAV4

Mielipiteitä jakavan ulkokuoren alta löytyy ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen katumaasturi. Tilaa on runsaasti ja sisustus on laadukas. Pääosa myynnistä on hybridiä, jossa yhdistyy suorituskyky ja talous.

19. Ford Mustang Mach-E

Mach-E yrittää ratsastaa Mustangin maineella. Se onkin kilpailijoitaan urheilullisempi. Se tarkoittaa myös kovaa alustaa ja pientä epäkäytännöllisyyttä tilankäytössä. Sähkötekniikka on ajanmukainen.

20. Suzuki Across

Across on sama auto kuin RAV4 Plug-In Hybrid pieniä muotoilu- ja varuste-eroja lukuun ottamatta. Toimintamatka on hyvä ja tehoa on runsaasti. Hinta on pari tonnia halvempi.

21. Range Rover Evoque

Tyylikäs Evoque on herättänyt paljon kiinnostusta. Se on ylellinen ja samalla urheilullinen luksusauto. Hinta on kuitenkin korkea ja samalla rahalla saa selvästi korkeatasoisempiakin ominaisuuksia.

22. Range Rover Velar

Futuristinen Velar ostetaan ulkonäön vuoksi. Valttina on kuitenkin myös kyvykäs neliveto ja hyvät ajo-ominaisuudet. Moderni käyttöliittymä on käytettävyydeltään kömpelö.

23. BMW X4

X4 on selvästi X3:a ahtaampi. Ajo-ominaisuudet ovat hieman urheilullisemmat. Muilta osin se vastaa käytännöllisempää sisartaan ja on varsin vahva tulokas katumaasturiluokkaan.

24. Mercedes-Benz GLB

GLB ei tavoittele kauneuspalkintoja, mutta se on erinomaisen käytännöllinen. Tilaa on runsaasti ja sen saa myös 7-hengen versiona. Auto on myös laadukkaasti tehty. Takana istuinmukavuus ei ole kovin hyvä.

25. Porsche Macan

Macan on erinomainen auto kaikessa missä se pyrkii olemaan hyvä. Ajettavuus on selkeästi katumaasturien paras. Sukulaisuus Audi Q5:een on onnistuneesti häivytetty taka-alalle. Tilat ovat varsin niukat.

26. BMW X1

X1 pantiin täysin uusiksi etuvetopohjalle ja se kehittyi edeltäjästä poikkeuksellisen paljon. Etenkin tilaa on nyt paljon enemmän ja ulkomuoto on tasapainoisempi. Merkittävin puute on jousitusmukavuus.

27. Ford Kuga

Kugan mallistossa pääpaino on etuvetoisella lataushybridillä. Nelivedon saa vain dieseliin. Ominaisuudet ovat pääosin samalla tasolla kilpailijoiden kanssa. Ajettavuus ei ole enää aivan huippua.

28. Hyundai Tucson

Tucson on selvästi edeltäjäänsä näyttävämpi ja sisustus on laadukas. Tilaa on reilusti ja varustelu on runsas. Ajettavuus ja mukavuus eivät ole aivan parhaiden tasolla.

29. BMW X2

X2 on lisävarusteltuna X1:tä näyttävämpi, mutta muuta etua halvempaan sisarmalliin verrattuna ei ole. Takaistuintiloista ei  kuitenkaan tarvitse tinkiä niin kuin esim. X4:ssä.

30. Kia Sorento

Sorento on edelleen iso ja näyttävä, vaikka se on sukupolvi sukupolvelta muuttunut katumaasturimaisemmaksi ja mukavammaksi. Suosituimmat mallit ovat nyt hybridiversioita.

31. Hyundai Santa Fe

Neljännen sukupolven Santa Fe uudistui merkittävästi ja sai hybridiversiot. Mukava jousitus, runsaat tilat ja alhainen melutaso. Monissa muissa ominaisuuksissa jäädään kilpailijoiden tasosta. Hinta on korkeahko.

32. Mazda CX-5

Mazda onnistui aikoinaan hyvin CX-5:n suunnittelussa. Mallin uudistuksessa olisi kuitenkin kaivattu enemmän kuin ulkokuoren uusinta. Tilat ovat runsaat ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Tarjolla on myös kehittynyttä moottoritekniikkaa.

33. Honda CR-V

Uusin CR-V on selkeästi edellisiä sukupolvia parempi. Sisätilat ovat luokkansa väljimmät ja jousitus mukava. Myös ajettavuus on kehittynyt selvästi. CR-V:stä on nyt tarjolla myös hybridi, mutta hinta on RAV4:ään verrattuna korkea, mikä romahdutti myynnin.

34. Land Rover Discovery Sport

Harhaanjohtavasti nimetty malli on sukua enemmänkin vanhalle Evoquelle. Erityisen hyviä maasto-ominaisuuksia siinä ei ole. Viimeistely on korkeatasoinen ja uudet moottorit luokan parhaimmistoa.

35. Lexus NX

Rohkeasti muotoiltu NX on tarjolla vain hybridiversiona, jonka suorituskyky jää mallinumeron antamista odotuksista. Viimeistely on tasokas, mutta ajo-ominaisuudet vain keskinkertaiset. Uusi malli tulossa.

36. Tesla Model Y

Model Y on hyvin ristiriitainen auto. Sähköautona se edustaa alan huippua, mutta esim. AMS:n testissä se sai historian heikoimpia pisteitä mm. laatuvaikutelmasta ja jousitusmukavuudesta. Toivottavasti asiat saadaan kuntoon, kun valmistus Saksassa alkaa.

37. Kia Sportage

Neljännen sukupolven Sportage on nuorekas ja hyvin viimeistelty. Ominaisuudet ovat pääosin tasaista keskitasoa. Dieselit ovat moderneja. Sportagen myynnissä painotetaan myös etuvetoversioita. Uusi malli tulossa.

38. Jaguar F-Pace

Jaguarin vanhin katumaasturi on näyttävä ja urheilullinen. Tekniikka on pitkälle yhtenäistä XE:n ja XF:n kanssa. Ajettavuus on hyvä, mutta mukavuudesta joudutaan tinkimään. Sisustuksen viimeistely ei ole aivan premium-kilpailijoiden tasolla.

39. Alfa Romeo Stelvio

Stelvio on tyylikäs ja kilpailijoitaan urheilullisempi auto, jossa kuitenkin on varsin hyvät tilat. Ohjaus on nopea ja alusta toimiva. Etuistuimet ovat yllättävän huonot ja laatuvaikutelma jää jälkeen kilpailijoista.

40. Subaru Forester

Roimasti entiseen verrattuna kallistunut Forester on saatavissa vain laiskalla bensamoottorilla. Sisätilat ovat suuret ja ajettavuus vakaata. Varustelu on runsas.

41. Mitsubishi Outlander

Kolmannen sukupolven Outlander on hieman vaatimattoman tuntuinen. Ominaisuudet ovat tasaisen keskitasoiset. Outlanderissa on reilut tilat ja hyvät istuimet. Sen saa myös 7 hengen versiona. Saatavilla on myös suosittu pistokehybridiversio.

42. Nissan X-Trail

X-Trail on nyt ulkonäöltään henkilöauto-mainen. Myös tekniikka se jakaa Qashqain kanssa. Ainoa moottori on 1,6-litrainen diesel. Tilaa on runsaasti, mutta monen muun Nissanin tapaan kokonaisuutena ominaisuudet jäävät keskitasolle.

43. Dacia Duster

Budjettimaasturi ei yritä peitellä halpuuttaan, vaan se näkyy kaikessa. Varusteita on kuitenkin edeltäjää enemmän. Tilaa on hyvin. Monen muun uuden pikkumaasturin tavoin  Duster on tarjolla myös pelkästään etuvetoisena versiona.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin