Parhaat pienet ja keskikokoiset maasturit

1. Volvo XC60

XC60:lla on hyvät lähtökohdat: tasokas edeltäjä ja 90-sarjassa esitelty tekniikka. XC60 on hyvin moderni ja T8-hybridillä on mallistossa keskeinen rooli. Sisustus on tyylikäs ja tilat kilpailukykyiset. Jousitus ei yllä parhaiden tasolle.

2. Jaguar I-Pace

Ennen Audi e-tronin tuloa I-Pace on markkinoiden paras sähköauto. Sen vahvuuksia ovat pitkä toimintamatka, hyvä suorituskyky ja runsaat tilat. Muutamissa yksityiskohdissa näkyy keskeneräisyys.

3. Audi Q5

Q5 uudistui yhtä huomaamattomasti kuin A4 eikä ominaisuuksissakaan otettu harppauksia. Auto on maasturiksi taloudellinen ja tasokkaasti viimeistelty. Ajo-ominaisuudet ovat luokan parhaimmistoa. Hinta on korkea.

4. BMW X3

X3 on myös autoja, jotka erottaa edeltäjästä vain asiantuntija. Tilaa on hieman entistä enemmän. Sisustus on 5-sarjan kaltainen. Pääosa autoista tulee Etelä-Afrikasta.

5. Mercedes-Benz GLC

GLC on sulavalinjainen - lähes edeltäjänsä vastakohta. Sisustuksen muotoilu onnistui vielä ulkokuorta paremmin. Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, samoin äänieristys. Myös hybridi. Faceliftiä odotellaan.

6. Skoda Kodiaq

Kodiaq on yllätyksetön niin muotoilultaan kuin ominaisuuksiltaan: se on pidennetty ja hieman halvemmin toteutettu Tiguan. Viimeistelyltään se on verrattavissa enemmänkin Octaviaan kuin Superbiin. Varustelu on runsas.

7. Skoda Karoq

Yetin seuraaja on hyvin tavanomainen auto. Hintaluokassaan se on kuitenkin lähes kaikilta ominaisuuksiltaan kärkitasoa. Varustelu on hyvä, tilat riittävät ja ajettavuus moitteeton.

7. VW Tiguan Allspace

Volkswagenin vastine Kodiaqille tulee Meksikosta. Erot ominaisuuksissa Kodiaqiin nähden ovat mitättömiä, mutta mallivalikoima on selvästi suppeampi.

 

8. Audi Q3

Uuden Q3:n kokoinen auto löytyy konsernin kaikilta neljältä merkiltä. Audissa sisustus on tasokkaampi ja melutaso alhaisempi. Tilat ovat kohtalaiset ja ajo-ominaisuudet hyvät. Hinta on korkea verrattuna siihen, mitä lisähinnalla saa.

9. Seat Ateca

Tiguania pienempi Ateca kilpailee sekä Qashqai-tyyppisten etuvetomallien että CR-V -tyyppisten katumaasturien kanssa. Ominaisuuksiltaan se on pätevä kokoelma VW-konsernin rakennuspalikoita.

10. VW Tiguan

Edeltäjäänsä pitempi, mutta matalampi Tiguan on kova sana kilpailussa: hinta ja ominaisuudet ovat kohdallaan.  Hyvät ajo-ominaisuudet ja tilat, huolella mietitty viimeistely.

11. Seat Tarraco

Tarraconkaan ominaisuuksissa ei ole suuria eroja Kodiaqiin tai Tiguan Allspaceen. Sijoitus on vielä suuntaa-antava.

12. Range Rover Velar

Futuristinen Velar ostetaan ulkonäön vuoksi. Valttina on kuitenkin myös kyvykäs neliveto ja hyvät ajo-ominaisuudet. Moderni käyttöliittymä on käytettävyydeltään kömpelö.

13. Volvo XC40

Vuoden auto 2018 XC40 on rohkeasti erilainen. Se on käytännöllisesti suunniteltu auto, joka näyttää omanlaiseltaan. Turvallisuus on huippua, ajettavuus ja moottorit kohtalaisen hyviä. Hinta on kokoisekseen korkeahko.

14. Porsche Macan

Macan on erinomainen auto kaikessa missä se pyrkii olemaan hyvä. Ajettavuus on selkeästi katumaasturien paras. Sukulaisuus Audi Q5:een on onnistuneesti häivytetty taka-alalle. Tilat ovat varsin niukat.

15. BMW X4

X4 on selvästi X3:a ahtaampi. Ajo-ominaisuudet ovat hieman urheilullisemmat. Muilta osin se vastaa käytännöllisempää sisartaan ja on varsin vahva tulokas katumaasturiluokkaan.

16. Toyota RAV4

Mielipiteitä jakavan ulkokuoren alta löytyy ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen katumaasturi. Tilaa on runsaasti ja sisustus on laadukas. Pääosa myynnistä on hybridiä, jossa yhdistyy suorituskyky ja talous.

17. Ford Edge

Edge yhdistää varsin onnistuneesti eurooppalaisen ja amerikkalaisen autonsuunnittelun vahvuuksia. Tilaa on hyvin, ajettavuus tunnokasta ja moottori on tehokas. Viimeistely ei ole luvattua premium-tasoa.

18. BMW X1

X1 pantiin täysin uusiksi etuvetopohjalle ja se kehittyi edeltäjästä poikkeuksellisen paljon. Etenkin tilaa on nyt paljon enemmän ja ulkomuoto on tasapainoisempi. Merkittävin puute on jousitusmukavuus.

19. Hyundai Santa Fe

Neljännen sukupolven Santa Fe on saanut hieman Konan tyyliä muotoihinsa. Onnistunut diesel, mukava jousitus, runsaat tilat ja alhainen melutaso. Monissa muissa ominaisuuksissa jäädään kilpailijoiden tasosta. Hinta on korkeahko.

20. Lexus NX

Rohkeasti muotoiltu NX on tarjolla vain hybridiversiona, jonka suorituskyky jää mallinumeron antamista odotuksista. Viimeistely on tasokas, mutta ajo-ominaisuudet vain keskinkertaiset.

21. BMW X2

X2 on lisävarusteltuna X1:tä näyttävämpi, mutta muuta etua halvempaan sisarmalliin verrattuna ei ole. Takaistuintiloista ei  kuitenkaan tarvitse tinkiä niin kuin esim. X4:ssä.

22. Honda CR-V

Uusin CR-V on selkeästi edellisiä sukupolvia parempi. Sisätilat ovat luokkansa väljimmät ja jousitus mukava. Myös ajettavuus on kehittynyt selvästi. CR-V:stä on nyt tarjolla myös hybridi, mutta hinta on RAV4:ään verrattuna korkea.

23. Range Rover Evoque (vanha)

Tyylikäs Evoque on herättänyt paljon kiinnostusta. Se on ylellinen ja samalla urheilullinen luksusauto. Hinta on kuitenkin korkea ja samalla rahalla saa selvästi korkeatasoisempiakin ominaisuuksia. Uusi malli on jo esitelty.

24. Land Rover Discovery Sport

Harhaanjohtavasti nimetty malli on sukua enemmänkin vanhalle Evoquelle. Erityisen hyviä maasto-ominaisuuksia siinä ei ole. Viimeistely on korkeatasoinen ja uudet moottorit luokan parhaimmistoa.

25. Mazda CX-5

Mazda onnistui aikoinaan hyvin CX-5:n suunnittelussa. Mallin uudistuksessa olisi kuitenkin kaivattu enemmän kuin ulkokuoren uusinta. Tilat ovat runsaat ja laatuvaikutelma korkeatasoinen. Tarjolla on myös kehittynyttä moottoritekniikkaa.

26. Ford Kuga

Kugan toinen painos on tarkoitettu kaikille mantereille. Muotoilu varovaista ja tilankäyttö on tehokasta. Ajo-ominaisuudet ovat Fordin tapaan hyvät. Laatuvaikutelma ei yllä parhaiden kilpailijoiden tasolle.

27. Renault Koleos

Koreassa valmistettavan Koleoksen lähin sukulainen Euroopassa on Nissan X-Trail. Sieltä Koleos on ilmeisesti perinyt osin keskinkertaisiksi jääviä ominaisuuksiaan. Vain dieselinä.

28. Hyundai Tucson

Tucson on selvästi edeltäjäänsä tyylikkäämpi ja sisustus on laadukas. Ajo-ominaisuudet eivät ole aivan sillä tasolla kuin olisi odotettu. Etuvetoiset perusversiot ovat edullisia, mutta malliston yläpää on kallis.

29. Kia Sportage

Neljännen sukupolven Sportage on nuorekas ja hyvin viimeistelty. Ominaisuudet ovat pääosin tasaista keskitasoa. Dieselit ovat moderneja. Sportagen myynnissä painotetaan myös etuvetoversioita.

30. Jaguar F-Pace

Jaguarin ensimmäinen katumaasturi on näyttävä ja urheilullinen. Tekniikka on pitkälle yhtenäistä XE:n ja XF:n kanssa. Ajettavuus on hyvä, mutta mukavuudesta joudutaan tinkimään. Sisustuksen viimeistely ei ole aivan premium-kilpailijoiden tasolla.

31. Alfa Romeo Stelvio

Stelvio on tyylikäs ja kilpailijoitaan urheilullisempi auto, jossa kuitenkin on varsin hyvät tilat. Ohjaus on nopea ja alusta toimiva. Etuistuimet ovat yllättävän huonot ja laatuvaikutelma jää jälkeen kilpailijoista.

32. Kia Sorento

Sorento muistuttaa paljon edeltäjäänsä. Siinä on tiettyä amerikkalaisuutta ja ylellisyyttä. Toisaalta jousitus on jämäkkä. Varustelu on runsas ja moottorissa riittävästi puhtia. Myös tilaa on runsaasti.

33. Nissan X-Trail

X-Trail on nyt ulkonäöltään henkilöauto-mainen. Myös tekniikka se jakaa Qashqain kanssa. Ainoa moottori on 1,6-litrainen diesel. Tilaa on runsaasti, mutta monen muun Nissanin tapaan kokonaisuutena ominaisuudet jäävät keskitasolle.

34. Subaru Forester

Kilpailukykyisesti hinnoiteltu Forester on saatavissa vain laiskalla bensamoottorilla. Sisätilat ovat suuret ja ajettavuus vakaata. Varustelu on hintaan nähden runsas. Seuraaja on pian Euroopassa.

35. Mitsubishi Outlander

Kolmannen sukupolven Outlander on hieman vaatimattoman tuntuinen. Ominaisuudet ovat tasaisen keskitasoiset. Outlanderissa on reilut tilat ja hyvät istuimet. Sen saa myös 7 hengen versiona. Saatavilla on myös pistokehybridiversio.

36. Dacia Duster

Budjettimaasturi ei yritä peitellä halpuuttaan, vaan se näkyy kaikessa. Varusteita on kuitenkin edeltäjää enemmän. Tilaa on hyvin. Monen muun uuden pikkumaasturin tavoin  Duster on tarjolla myös pelkästään etuvetoisena versiona.

Tärkeimpien malliversioiden pisteet ja muiden mallien sijoitukset

Arvosteluperusteet

 

                     Takaisin