Parhaat automallit 1992-2005

Uusien autojen arvioinnilla on 14-vuotinen historia, jonka aikana arviointiperusteet ja painotukset ovat säilyneet lähes samanlaisina. Niinpä on mahdollista listata parhaat automallit 1992-2005 luokittain.

Kun laitetaan vuosittaiset tulokset vierekkäin, nähdään kuinka uusi automalli usein sijoittuu lähelle luokan parhaimmistoa, mutta kilpailijoiden uudistuessa sijoitus putoaa mallin elinkaaren loppua kohti. Pienillä uudistuksilla ja varustelua lisäämällä tilannetta saadaan usein korjattua. Kuvioista näkyy myös Suomen markkinoilla olevan automallivalikoiman kasvu etenkin pikkuautojen osalta.

Paremmuusjärjestys esitetään tässä sellaisena kuin sen aikoinaan on arvioitu olevan. Jälkeenpäin tarkasteltuna löytyy tietysti virhearvioita. Suurimpia yksittäisiä virheitä on MB C- ja etenkin E-luokkien laadun arviointi viime vuosina. Arvio perustui edeltäjien hyviin tuloksiin, mutta vikatilastot osoittavat laadun olleen paljon huonompi. Myös näiden autojen jälleenmyyntiarvo on arvioitu aikaisempina vuosina liian korkeaksi. Arvoa laskevat tuontiautot ja varmasti myös vikojen takia menetetty maine. 

Korealaisautojen jälleenmyyntiarvo puolestaan arvioitiin aluksi varovaisesti, kun Hyundain myynti lähti verkkaisesti käyntiin ja jopa tulevaisuus Suomessa näytti epävarmalta. Nyt voidaan todeta, että jälleenmyyntiarvo on prosentuaalisesti suunnilleen japanilaisten tasolla. Yksittäinen merkittävä virhe viime vuosilta on myös BMW 5-sarjan nykyisen mallin turvallisuus. Se arvioitiin 5 tähden törmäystestituloksen mukaan, kun EuroNCAP:n tuloksia jouduttiin odottamaan. Todellisuudessa kahden ensimmäisen mallivuoden turvallisuus oli 3 tähden tasoa ja parannusten jälkeenkin jäätiin 4 tähteen.

1. Pikkuautot

pikkuautot pienet perheautot  keskiluokka  isot

 

seuraava>

takaisin