Autojen muotoilu erilaistuu
![]()
![]()
Eräs parhaista keinoista houkutella autoille ostajia on onnistunut muotoilu. Viime aikoina on paljon arvosteltu sitä, että autoista on tulossa entistä enemmän toistensa näköisiä. Aivan uusimmista malleissa löytyy kuitenkin ihailtavaa persoonallisuutta ja rohkeutta. Erityisesti Renault on ottanut suuren riskin uuden Méganen muotoilussa. Eräs Euroopan suosituimmista automalleista on nyt muotoiltu tavalla, joka ei taatusti miellytä kaikkia. Yleisöä on totutettu uuteen muotoon kalliiden Avantimen ja Vel Satisin avulla. Nekään eivät ole kuitenkaan osoittautuneet myyntimenestyksiksi.
BMW 700:n sarjan muotoilu on myös herättänyt paljon keskustelua. Erityisesti etuvilkkujen sijoitus ja peräpään muotoilu vaativat tottumista. Hyvä esimerkki rohkeasta muotoilusta on myös Cadillac CTS (kuva alempana). Myös Nissan Primeran muotoilussa on piirteitä, jotka saattavat karkottaa merkin vanhoillista ostajakuntaa. Tilanne on sama kuin Ford Sierran tullessa aikoinaan markkinoille. Merkin ostajakunta oli vanhoillista. Tavoitteeksi otettiin rohkeasti uusien ostajien houkutteleminen kilpailevilta merkeiltä. Myös Sierran muotoilu oli edellä aikaansa ja vaati tottumista.
Ennen kaikkea BMW:n politiikkaa voi hieman ihmetellä. Merkki on parantanut jatkuvasti asemiaan ja muotoilu on todettu yhdeksi merkin suosion salaisuuksista. Nyt pitkään jatkunutta yhtenäistä muotoilulinjaa on lähdetty muuttamaan suuntaan, josta kaikki entiset ostajat eivät pidä. 700-sarjan ohella esimerkkinä on Z4 ja tuleva 500-sarja.
2000-luvun trendejä
Kannattavuusongelmien kanssa kamppailevat autonvalmistajat tehostavat toimintaansa fuusioitumalla toistensa kanssa ja vähentämällä erilaisten pohjalevyjen määrää. Samalle perusrakenteelle tehdään monia erilaisia ja erimerkkisiä autoja. Muotoilun merkitys automallien ja merkkien erilaistajana korostuu, kun teknisiä eroja ei juurikaan ole. Muotoilussa hyödynnetään konsernien sisällä parhaiksi todettuja käytäntöjä. Esimerkiksi japanilaisilla valmistajilla suunnitteluprosessi on ollut merkittävästi eurooppalaisia lyhyempi. Tällä saavutetaan suuri kilpailuetu, kun automallien elinkaaret jatkuvasti lyhenevät. Suunnitteluaikaa saadaan lyhennettyä myös uusimman tekniikan avulla. Tietokone voi tehdä toimenpiteitä, jotka piti aikaisemmin hoitaa käytännössä.
Varsinkin amerikkalaiset autojätit ovat kiihtyvään tahtiin esitelleet autonäyttelyissä konseptiautoja, joiden avulla haistellaan yleisön reaktioita uusista muotoiluajatuksista ja toisaalta perinteiset luokkarajat rikkovista malleista. Yllättävän moni konsepti on otettu tuotantoonkin. VW New Beetle ja Chrysler PT Cruiser osoittavat kuitenkin, ettei yleisön rakastama konsepti ole välttämättä kovin pitkäaikainen myyntimenestys.
![]()
Muotoilijat
Viime vuosina autonvalmistajat ovat myös kiihtyvään tahtiin ostaneet suurella rahalla toistensa parhaita muotoilijoita. Toisaalta monet valmistajat ovat perustaneet pieniä, innovatiivisia muotoilustudioita uusiin paikkoihin. Erityisesti Kaliforniassa on monien merkkien studioita. Eurooppalaiset ovat perustaneet studioita Japaniin ja japanilaiset ja korealaiset Eurooppaan. Erityisesti japanilaisten merkkien menestykselle Euroopassa on ollut ratkaiseva apu eurooppalaisesta muotoilusta ja muusta suunnittelusta.
Autokonsernien omien suunnitteluosastojen lisäksi autoja muotoilevat itsenäiset muotoilutoimistot, joista tunnetuimpia ovat italialaiset Pininfarina, Bertone ja ItalDesign. Pininfarina on muotoillut vuosikymmenten ajan lähes kaikki Ferrarin ja Peugeotin mallit. Uusimmat Peugeotit ovat kuitenkin tehtaan omien muotoilijoiden käsialaa. Bertone on muotoillut mm. italialaisia urheiluautoja ja monia Citroën-malleja. Giugiaron ItalDesign on edellisiä enemmän suunnitellut "tusina-autoja". Tällä tarkoitan paitsi autotehtaita, myös muotoilun onnistumista. ItalDesignin asiakkaita viimeisen vuosikymmenen aikana ovat olleet mm. Daewoo, Seat, Daihatsu, Fiat ja Maserati.
Linkin taakse olen koonnut useimpien merkittävien automallien muotoilijat:
Brand Identity
Autonvalmistajat pyrkivät pitämään mallistonsa yhtenäisenä. Toisaalta onnistuneen automallin menestystä pyritään laajentamaan muihin malleihin siirtämällä muotoilupiirteitä niihin. Malliston yhtenäisenä pitämistä vaikeuttaa se, että mallit ovat elinkaarensa eri vaiheissa. Uudet mallit eivät saisi vähentää muiden myynnissä olevien mallien houkuttelevuutta. Eräs keino auttaa asiaa on vanhojen mallien tuoreuttaminen faceliftien avulla.
Malliston yhtenäisyydessä monilla valmistajilla on käsitykseni mukaan vielä paljon tekemistä. Esimerkiksi Renaultin mallistopolitiikka ihmetyttää. Pienten mallien menestystä ei saada siirrettyä suuriin autoihin. Méganen jälkeen asiakkaat eivät osta Lagunaa. Renaultin mallisto on epäyhtenäinen paitsi mallien välillä, myös mallisukupolvien välillä. Hyvin menestyneen 19:n jälkeen tehtiin täysin erinäköinen Mégane ja sen seuraajaksi uusi aivan erilainen Mégane. Toisaalta Clion muotoilu on aivan erilainen kuin Méganen tai Lagunan tai Twingon.
Mazda on myös hyvä esimerkki. MX-5:n mainetta ei osattu hyödyntää ennen Mazda 6:tta. Nyt kun tuo suuri oivallus ja myyntimenestys saatiin aikaiseksi, pyritään 6:n menestystä hyödyntämään muissa malleissa, kuten Mazda 2:ssa ja 3:ssa. Esimerkki puutteellisesta menestyksen hyödyntämisestä on Peugeot 205. Jättimenestystä ei osattu siirtää 309:ään, jonka myyntiä olisivat taatusti parantaneet suuremmat yhtäläisyydet 205:een. 205:lle ei myöskään esitelty 15 vuoteen seuraajaa. 106 oli heikko esitys 205:n korvaajaksi. Vasta 206 oli todellinen seuraaja. Ennen sitä moni asiakas oli siirtynyt esim. Renault Clioon.
Uudet automallit ovat useimmiten jatkuvasti edeltäjiään suurempia. Tämä perustuu ajatukseen, että asiakkaat vaurastuvat ja tilantarve lisääntyy lapsien lukumäärän lisääntyessä ja lasten kasvaessa. Autojen koon kasvusta huolimatta yhtenäisellä mallistolla aikaansaadaan luonteva väylä myös suurempaan kokoluokkaan oman merkin sisällä.
Kauneimmat automallit
Muotoiluun käytetään paljon rahaa, mutta aina muotoilussa ei onnistuta. Eri ihmisten käsitykset kauniista autoista ovat yllättävänkin samankaltaisia. Tämän osoittavat mm. saksalaislehdissä julkaistut tutkimukset, joista selviää, kuinka suuri osuus vastaajista pitää tiettyä automallia kauniina ja kuinka suuri osuus rumana. Autonis-tutkimuksen 2002 mukaan luokittain kauneimmat autot ovat: Peugeot 206, MB C Sportcoupe, Audi A4, MB E, MB S, Opel Zafira, Renault Espace, BMW X5, Porsche Boxster, Peugeot 406 Coupe ja MB SL. Näistä useimmat kuuluvat myös omien suosikkieni joukkoon.
![]()
Timo Nurmela 10.11.2002