Automaattivaihteisto yleistyy Euroopassakin
Henkilöautojen vaihteistona käytetään USA:ssa, Japanissa ja Australiassa enimmäkseen perinteistä automaattivaihteistoa. Suosion ennustetaan myös Euroopassa kasvavan voimakkaasti, vaikka uusia kilpailijoita automaattirintamalle onkin esitelty (ks. uudet voimansiirtoratkaisut).
Ensimmäinen nykyisten kaltainen eli momentinmuuntimen ja planeettavaihteiston yhdistelmään perustuva automaattivaihteisto oli GM:n Hydramatic vuoden 1941 Oldsmobilessa ja Buickissa.
Perusrakenteeltaan automaatit ovat pysyneet ennallaan eli lyhyesti kerrottuna moottorin tuottama voima välitetään momentinmuuntimen pumppupyörältä nesteen välityksellä turbiinipyörälle, mistä voima siirtyy hammaspyörävaihteistolle.
Vaihteiston ohjaukseen on kuitenkin jatkuvasti lisätty elektroniikkaa. Uudet vaihteistot oppivat kuljettajan ajotavasta ja tekevät ratkaisuja keräämänsä tiedon perusteella. Viisivaihteiset ovat hyvää vauhtia syrjäyttämässä nelivaihteisia ja ensimmäiset kuusivaihteiset automaatitkin on esitelty. Monissa tapauksissa automaattivaihteistoonkin on yhdistetty käsivalintamahdollisuus (tiptronic), jolla ei kuitenkaan ole juurikaan käyttöä.
Automaatin etuja ja haittoja
Automaattivaihteiston tarkoitus on tietysti tehdä ajaminen vaivattomammaksi. Sen sijaan, että kuljettaja polkisi kytkintä ja vaihtaisi käsin vaihteita edes takaisin, voi automaattivaihteisella ajava keskittyä pelkkään kaasun ja jarrun käyttöön. Mäkilähdöt ovat vaivattomia, koska auto ei liu´u taakse päin.
Sujuvan liikenteen kannalta automaatista on selvää etua. Liikennevaloista pääsee sutjakkaasti liikkeelle. Myös esimerkiksi jalankulkijan ylittäessä tietä on automaattivaihteisella ajavan paljon helpompi antaa tietä, kun ei kiihdytyksessä tarvita turhaa kepitystä. Ohitukset eivät veny liian suuren vaihteen takia. Auton suorituskyky on kaikkien kuljettajien hyödynnettävissä.
Maantieajossa nykyiset automaatit eivät momentinmuuntimen lukituksen ja suurimman vaihteen pitkän välityksen ansiosta kuluta juurikaan enempää polttoainetta kuin käsivaihteiset. Sen sijaan kaupungissa kulutus on edelleen suurempi.
Suomessa perinteinen uskomus on, että talviajossa tulee ongelmia automaatin kanssa. Tosiasiassa liikkeellelähtö liukkaalla on automaatilla helpompaa. Sen sijaan ennakointia vaatii se, ettei autossa ole kytkinpoljinta, minkä voisi painaa pohjaan luiston sattuessa.
Automaattivaihteiston korjaaminen vaatii osaamista ja rahaa. Toisaalta automaattia on ehkä vaikeampi rikkoa kuin käsivaihteista. Myös muu voimansiirto pääsee helpommalla. Monissa merkeissä on poistettu huolto-ohjelmasta automaattivaihteiston öljynvaihto, jota monet kuitenkin pitävät Suomen oloissa tarpeellisena.
Automaatin lisähinnat
Yksi automaatin haitta on kiistaton. Automaattivaihteinen auto on kalliimpi kuin käsivaihteinen. Lisäksi sijoitettu lisähinta menettää arvoaan nopeasti. Uuden auton 2000-3000 euron lisähinta putoaa muutamassa vuodessa 1000 euroon.
Taulukossa on automaattivaihteiston lisähintoja muutamissa automalleissa syyskuussa 2002:
VW Polo 1.4 1770 Toyota Yaris 1.3 1700 Ford Focus 1.6 1790 Opel Astra 1.6 2120 Peugeot 307 2.0 2530 Toyota Corolla 1.6 2000 Chrysler Neon 2.0 570 Citroën C5 2.0 2700 BMW 320i 3700 Mazda 6 2.0 1500 Renault Laguna 2.0 2600 Volvo V70 2.4T 0 Mercedes E 240 4300 Saab 9-5 2.3t 2650 Honda CR-V 2.0 2500
Aivan kaikki autovalmistajat eivät yritäkään myydä automaattivaihteisia autoja. Esim. Fiatilla ja Seatilla automaattiversioiden tarjonta on lähes olematonta. Ford, Mazda ja Skoda ovat valmistajia, joilla automaatti on saatavissa hyvin pieneen osaan mallivaihtoehdoista.
Erilaiset automaatit
Ajanmukaiset automaatit ovat viisivaihteisia. Kustannussyistä monissa automalleissa on kuitenkin edelleen nelivaihteinen automaatti. Markkinoiden viimeinen kolmivaihteinen on Citroën Saxossa. Viisivaihteisia on seuraavissa automalleissa:
Audi A4 ja A6, joissa on portaallinen automaatti kaikki BMW:t, 700-sarjassa 6-vaihteinen Ford Mondeo 2.5/2.0 TDCi Ford Galaxy 2.8/1.9 TDI Honda Stream 2.0 Hyundai XG Jaguar X-Type, XJ ja XK, S-Typessä 6-vaihteinen Jeep Grand Cherokee 4.7/2.7 CRD Lexus GS/SC/LS kaikki Mercedekset, paitsi V Mitsubishi Galant 2.4 Mitsubishi Pajero 3.5/3.2 TD Opel Vectra 2.2 Opel Omega 2.5 DTI kaikki Porschet Range Rover Saab 9-3 Sport Sedan Saab 9-5 Seat Alhambra 1.8T/2.8/1.9 TDI Skoda Superb 2.8/2.5 TDI VW Golf/Bora 1.8T/1.9 TDI VW Passat 1.8T/2.8/1.9 TDI/2.5 TDI kaikki Volvot paitsi 6-sylinteriset S80 ja XC90
Läheskään kaikki autovalmistajat eivät tee automaattivaihteistoja itse. Saksalaisen ZF:n vaihteistoja käyttävät ainakin osassa mallejaan Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroën, Jaguar, Peugeot, Land Rover, Skoda ja VW.
Japanilaisen Aisin AW:n (ent. Aisin-Warner) vaihteistoja löytyy kaikista automaattivaihteisista Toyotista, Lexuksista, Saabeista, Volvoista (ei 6-syl.) ja Fiateista sekä joistakin Hyundaista, Mitsubisheistä, Opeleista, Renaulteista ja Suzukeista.
Japanilaisen Jatcon suurina asiakas on Nissan. Lisäksi Jatco löytyy joistakin Audeista, Fordeista, Jaguareista, Land Rovereista, Seateista, Skodista, Subaruista ja VW:stä.
GM myy Turbo-Hydramatic -vaihteistojaan joihinkin BMW-malleihin sekä BMW:n dieseliä käyttäviin Range Roveriin ja Opel Omegaan.
Mitsubishi (jonka vaihteistoja myös Hyundai valmistaa) myy vaihteistoja Chryslerille, joka valmistaa myös omia vaihteistoja Jeepeihin ja raskaampaan kalustoon.
Mazda ja Ford ovat kehittäneet yhteistyössä vaihteistoja. Peugeot/Citroën ja Renault ovat myös yhteistyössä ja samaa perua on VW:nkin omat vaihteistot. Uusimmissa malleissa nämä valmistajat käyttävät kuitenkin vieraita automaatteja.
Mercedes myy vaihteistojaan mm. Jaguarille ja Jeepille.
Taulukosta löytyvät tiedot useimpien uusien automallien vaihteistojen valmistajista ja välityssuhteista.
15.9.2002