Autoliikkeiden tason arviointia

Kesäkuussa 2005 sivuilla oli kysely, jonka mukaan vastaajien lähiseudulla hienoimmat automyymälät on Audilla. Paljon kannatusta saivat myös Mercedes-, Toyota- ja Volvo-liikkeet.

Olen itse vieraillut noin 150 merkkiliikkeessä matkoillani eri puolilla Suomea viimeisen kahden vuoden aikana, näistä noin 90:ssa kevään ja kesän 2005 aikana. Olen arvioinut liikkeiden ulkoiset puitteet asteikolla 4-10. Yleisin arvosana on 8, jonka saa 42 % liikkeistä. Toiseksi yleisin arvosana on 9. Arvosanan 9 saa liike, joka on ulkoisesti edustava ja merkki-ilmeen mukainen, sisältä liike on siisti, avara ja nykyisen merkki-ilmeen mukainen, esittelyautoja on liikkeen koko huomioiden kohtalaisen paljon ja esitetelineet ovat järjestyksessä. Liikkeen ulkopuolen merkki-ilmeen mukaisuudessa on joustettu monimerkkiliikkeiden osalta. Pisteet on annettu merkeittäin eli samassa myymälässä toinen automerkki saattaa saada toista enemmän pisteitä. Esimerkkinä Kotkan Volvo/Renault-ilmeen mukaisesti rakennettu Autosalvan liike, jonka peränurkassa myydään myös BMW:tä. Pääpaino arvioinnissa on uusien autojen esittelytilalla.

En julkista yksittäisten liikkeiden pisteitä arvioinnin subjektisuuden ja mahdollisesti osittain jo vanhentuneiden havaintojen takia. Sen sijaan seuraavissa taulukoissa on merkkikohtaiset ja kaupunkikohtaiset keskiarvot. Valtakunnallinen keskiarvo on painotettu paikkakunnan autokaupan volyymin mukaan niin, että esim. Tampereella on 5-kertainen painoarvo Hyvinkääseen verrattuna. Aivan pieniä paikkakuntia, joissa on vain yksittäisiä liikkeitä, ei ole arvioinnissa mukana.

Merkeittäinen arviointi

merkki keskim. arvosana
Audi 9,0
Peugeot 8,5
Volkswagen 8,5
Toyota 8,3
Volvo/Renault 8,3
BMW 8,2
Honda 8,1
Opel/Chevrolet 8,1
Citroën 8,1
Mercedes 8,1
Mitsubishi 8,1
Mazda 8,0
Seat 8,0
Saab 7,9
Skoda 7,9
Nissan 7,8
Ford 7,6
Fiat/Kia/Alfa Romeo 7,5
Hyundai 7,4
Subaru 7,2

Eniten pisteitä saa siis Audi, jonka uusimman designin mukaiset Audi Centerit Espoossa ja Tampereella ovat maan ehdotonta kärkeä. Pisteissä ei ole rangaistu Espoon liikkeen 150-prosenttisesti täytetystä piha-alueesta eikä Tampereen liikkeen epäkäytännöllisestä sijoituksesta tontille. Ainoa seiskan liike Audi-verkostossa on Lappeenranta, jossa Audit on sijoitettu selvästi VW:tä vaatimattomammin. Audin myynti on lopetettu monissa pienempien paikkakuntien VW-liikkeissä, koska merkin asettamat vaatimukset liikkeiden designille ovat korkeat. 

Kakkostilan jakavat VW ja Peugeot. VW-liikkeet ovat suurelta osin samoja kuin Audi-liikkeet. Arvosanaa Audiin verrattuna laskevat Mikkelin ja Savonlinnan seiskan liikkeet, joissa ei myydä Audia. Espoon liike ei myöskään saa Audin tavoin kymppiä, mutta esim. Vaasassa ja Lappeenrannassa VW:t ovat edustavammin esillä kuin Audit. VW-verkoston huippua ovat Laakkosen liikkeet Joensuussa ja Tampereella sekä Käyttöauto Seinäjoella.

Peugeotin taso on ennakkoarvailuja korkeampi. Osuuskaupat ovat rakentaneet eri kaupunkeihin hienoja liikkeitä ja lisäksi huippua edustaa Jyväskylän Laakkonen. Arvosanaan ei ole vaikuttanut se, etteivät uusimman Peugeot-ilmeen mukaiset voimakkaan siniset laatikot sovi kovin hyvin suomalaiseen maisemaan. Heikkoja lenkkejä Peugeot-verkostossa ei ole merkittävillä paikkakunnilla. 

Näiden merkkien jälkeen keskimääräinen taso on varsin tasainen. BMW on aika monessa liikkeessä selkeä kakkos- tai kolmosmerkki eikä sen takia nouse aivan kärkeen. Hienoimmat liikkeet ovat Espoon Laakkosella ja Lappeenrannan Auto-Sunilla. Oulussa on vaatimaton liike, joka siirtyi viime vuonna Stockmannille. Heikoin vastaan tullut BMW-liike löytyy kuitenkin Kokkolasta. Toyotan laajassa verkostossa värikäs merkki-ilme on hyvin esillä pieniä paikkakuntia myöten. Toyota-liikkeet eivät myy muita merkkejä samasta kiinteistöstä. Aivan huippua ei löydy kuin Vaasan Rinta-Joupin uudesta liikkeestä, mutta kokonaisuutena taso on tasaisen korkea ja monilla keskisuurillakin paikkakunnilla liikkeet ovat alueensa parhaimmistoa. Pääkaupunkiseudulla liikkeet eivät ole kovin tasokkaita Kaivokselaa lukuun ottamatta. 

Volvo-verkostossa on sekä uusia, hienoja liikkeitä että vanhoja ja rapistuneita. Kärkeä edustavat Herttoniemi, Jyväskylä, Lappeenranta ja Tampere. Kuopiossa liike on heikkotasoinen ja myös Oulussa, Espoossa ja Malmilla olisi kehittämisen varaa. Volvon ja Renaultin merkki-ilme on liikkeissä hyvin esillä jo ulkoasusta lähtien. Hondalla on paljon 9 pisteen liikkeitä, mutta muutamista Veho-liikkeistä Honda on siirretty vaatimattomampiin tiloihin. Varsinkin Tampereen Honda-myymälä on heikkotasoinen. 

Mazda-liikkeissä myydään maahantuojan omia liikkeitä lukuun ottamatta muitakin merkkejä ja tasossa on vaihtelua. Jyväskylän Laakkosella Mazdat ovat esillä 10 pisteen arvoisesti ja 9 pisteen liikkeitä on paljon. Toisessa ääripäässä Hämeenlinnan rapistunut Tehoauto on maan heikkotasoisimpia merkkiliikkeitä ja myös Savonlinnassa ja Kokkolassa taso on alhainen. Opel-verkosto on tasaisen keskitasoinen. Merkki-ilme on hyvin esillä, mutta erityisen hienoja liikkeitä ei ole - ei toisaalta pohjanoteerauksiakaan. Chevroletit ovat liikkeissä Opelien kanssa tasavertaisessa asemassa Jyväskylää lukuun ottamatta.

Citroën ja Mercedes ovat useimmissa paikoissa rinnakkain samoissa liikkeissä. Merkkirekvisiitta on Citroënien alla olevia mattoja myöten huolellisesti hoidossa. Volvon tavoin Veho-liikkeissä on mukana huippuja (Espoo, Herttoniemi ja Lappeenranta) ja vanhoja, vaatimattomia liikkeitä. Arvosanaa laskevat mm. Pitäjänmäki, Tampere ja Oulu. Myös Mitsubishit ovat useimmilla paikkakunnilla samoissa liikkeissä. Keskiarvo jää hieman jälkeen, koska Jyväskylässä Mitsut ovat liikkeen vanhassa osassa ja Jyväskylässä ja Seinäjoella Mitsubishilla on eri myyjä, jonka liike ei ole MB-myyjän tasoinen.

Seat-verkosto on osittain sama kuin VW:n, mutta monilla paikkakunnilla Seat on jäänyt liikkeen vanhalle tai remontoimattomalle puolelle uusien VW-tilojen valmistuttua. Skoda-liikkeissä on monia 9 pisteen liikkeitä, mutta myös monia seiskoja ja Mazdan tavoin pisteitä laskee 5 pisteen Hämeen Tehoauto.

Saab on useimmissa liikkeissä korkeintaan kolmanneksi tärkein merkki ja sen huomaa merkin sijoittelussa liikkeissä. Useissa liikkeissä on kuitenkin autojen ympärillä kiitettävästi merkkirekvisiittaa. Heikoimpia liikkeitä löytyy Herttoniemestä  ja Vaasasta, jossa Saabeja on vaikea löytää ahtaasta liikkeestä kulman takaa piilosta. Nissanilla on laaja verkosto, josta ei löydy aivan kirkkaimpia huippuja eikä pohjanoteerauksia. Nissan-ilme näkyy hyvin liikkeiden ulkoasussa ja sisällä Chrysleritkin ovat runsaslukuisesti ja edustavasti esillä.

Ford-liikkeet ovat suurelta osin varsin vanhoja ja kaikki liikkeet saavat arvosanan 7 tai 8. Merkki-ilmeen uudistaminen on toteutettu vasta osassa liikkeistä eikä synkkää laatoitusta autojen esittelyalueella voi pitää kovin tyylikkäänä. Delta-Auton liikkeet ovat monilla paikkakunnilla merkkiliikkeiden vaatimattomimpia. Kotkan tyylikäs liike on kuitenkin säännön vahvistava poikkeus. Fiatin ja Kian osalta liikkeissä ei ole juuri minkäänlaista merkki-ilmettä. Osassa liikkeitä on tyylikäs Alfa-osasto.

Hyundai joutuu tyytymään sekalaiseen autoliikejoukkoon. Parhaimmistoa edustaa Tampereen Metro-Auto Lielahdessa ja hännänhuippu on Kuopion matala kellarimyymälä. Suurin osa liikkeistä edustaa myös Suzukia. Sama vaihteleva taso on myös Subaru-liikkeissä ja molemmat ääripäät ovat samoja liikkeitä kuin Hyundailla. Osa liikkeistä on lähinnä käytettyjen autojen myyjiä, jotka ovat ottaneet ainoan saatavilla olleen merkkiedustuksen.

 

Paikkakunnittainen arviointi

Paikkakunnittainen keskiarvo on laskettu eri merkkien ko. paikkakunnalla saamista arvosanoista - ei siis eri liikkeiden keskiarvona.

paikkakunta keskim. arvosana
Espoo 8,8
Jyväskylä 8,8
Lappeenranta 8,7
Seinäjoki 8,6
Lahti *) 8,6
Herttoniemi (+Toyota Itäkeskus) 8,6
Tampere 8,4
Vaasa (+Hyundai/Suzuki Tervajoki) 8,3
Turku/Raisio *) **) 8,3
Rovaniemi 8,3
Vantaa 8,1
Joensuu 8,1
Kotka/Karhula 8,1
Kouvola 8,0
Pori *) **) 8,0
Salo *) **) 8,0
Porvoo 7,8
Mikkeli 7,8
Kuopio 7,7
Oulu 7,6
Helsinki (ilman Herttoniemeä) 7,3
Savonlinna 7,2
Hyvinkää 7,2
Kokkola 7,1
Hämeenlinna 7,0
Imatra 7,0

*) = alle 2/3 paikkakunnan liikkeistä arvioitu

**) = arvoitu vuonna 2003

Kärkipäähän sijoittuvissa kaupungeissa on viime vuosina panostettu näyttäviin autotaloihin. Espoossa esim. Audi Center, BMW ja Veho. Jyväskylässä 6 merkin Laakkonen ja Volvo. Lappeenrannassa 8 merkin Auto-Suni, 3 merkin Auto-Eekoo ja Volvo.

Seinäjoella pääosa liikkeistä on rakennettu jo 90-luvulla, mutta taso on korkea Subarua lukuun ottamatta. Herttoniemessä on uusia, maan huippua edustavia liikkeitä, mutta myös liikkeitä jotka jäävät keskitason alapuolelle. Paikkakunnan kokoon nähden maininnan ansaitsee myös Rovaniemi.

Sen sijaan Oulussa ja Kuopiossa liikkeet ovat alueen myyntimääriin nähden suurelta osin vaatimattomia. Helsingissä Herttoniemeä lukuun ottamatta liikkeet ovat vanhoja ja osittain heikkokuntoisia. Ilmeisesti autokauppa esimerkiksi Pitäjänmäellä ja Konalassa on elinkaarensa lopussa.

Arvioinnissa ei ole huomioitu parkkitilojen määrää, joka on ongelma pääkaupunkiseudun liikkeiden lisäksi yllättävän monessa muussakin paikassa vaihtoautovarastojen pursutessa äärimmillään. Myöskään palvelua ei ole arvioitu. Siinä omaa luokkaansa on Joensuu, jonka innokkaiden myyjien takia katselija tunsi olonsa hieman vaivautuneeksi. Erityismaininnan palvelusta ansaitsee myös Mazda Espoon Satu.

Ihmetystä aiheuttaa Itä-Suomen liikkeiden yleinen sulkemisaika kello 17. Onko asiakaskunta todellakin sopeutunut siihen, että autoja on mahdollista ostaa vain virka-aikana (kesälauantait tietysti suljettu)? Kotkan Honda-liikkeessä ovet olivat lukossa jo kesäisenä tiistaina kello 16.42.

Suurista monimerkkiketjuista keskimäärin hienoimmat liikkeet ovat KäyttöAutolla ja Laakkosella, jotka molemmat saavat keskimäärin arvosanakseen 8,8. Stockmannin myymälät ovat keskimäärin 8,2:n arvoisia ja Pörhön 8,3. Kaikkien arvioitujen liikkeiden keskiarvo on 8,1.

10.7.2005

 Takaisin