Autoesitteiden arviointia

Sijat 11-34

  Opel Astra Wagon Audi A4 Mitsubishi Colt CZ3/CZT Smart Forfour Jaguar S-Type
  EsiteOpelAstra.jpg (79843 tavu(a)) EsiteAudiA4.jpg (138576 tavu(a)) EsiteAudiA4b.jpg (135602 tavu(a)) EsiteMitsubishiColt.jpg (75365 tavu(a)) EsiteSmartForfour.jpg (101187 tavu(a)) EsiteJaguarS-Type.jpg (123042 tavu(a))
Tiedot FIN/MY05 11/04 433/1201.46.71 ja 433/1202.46.71 Tammikuu 2005 06 fin 312252 Mar. 05 001 9220 V001 0000 e-int JLM/10/02/21/04.5
Sivumäärä 56 sivua + tekn. 6 sivua 50+68 sivua + kotelo 32 sivua + tekn. 12 sivua 54 sivua 36 sivua
Koko A4 A4 vaaka A4 29,7 x 19,5 cm A4 vaaka
Kansi *** ***** *** **** *****
Tyyli kokonaisuutena *** **** *** **** *****
Kuvien informatiivisuus **** *** **** ***** ***
Tekstisisältö *** **** *** **** *****
Versioiden esittely ***** **** **** **** ****
Varustetaulukko **** ** ***** **** **
Lisävarusteiden esittely ***** **** *** ***** **
Värikartta ***** ***** ***** **** *****
Tekniset tiedot *** ***** **** *** ***
Kommentit Opelin esite painottuu asiaan eikä näyttävyyteen. Taitto on hieman sekava. Malliversioiden erot esitellään ensiluokkaisesti, samoin lisävarusteita esitellään laajasti ja selkeästi erillään vakiovarusteista. Varusteet ja tekniset tiedot on erillisessä lehtisessä. Teknisiä tietoja ei listata kovin laajasti, mutta varustetaulukko on parempi. Audi uudisti esitteensä perusteellisesti vuodelle 2005. Entisestä tuttua ovat esitteen jakaminen kahteen niteeseen ja paketoiminen irtokansiin, joissa tosin uutuutena on tyylikäs kuva. Esite on nyt vaakasuuntainen ja pääesitteen informaatiosisältö on paljon entistä parempi. Yksityiskohtia-esite esittelee laajasti varusteita ja tekniikkaa. Tekniset tiedot ovat perusteelliset, mutta varsinainen varusteluettelo on pudotettu pois. Tiedon löytäminen esitteestä on vaikeaa hakemistosta huolimatta. Perusvarusteisesta autosta ei ole kuvia. Teksti on tyypillistä esitetekstiä, joka pursuaa malliston huippumalleissa olevia teknisiä hienouksia. Tyyli on yhtenäinen ja onnistunut. Audin esitteitä ei ole vapaasti jakelussa kaikissa liikkeissä. Mitsubishi on tehnyt erillisen esitteen Coltin 3-ovisesta versiosta. Kaikki Mitsubishin esitteet ovat hyvin yhtenäisiä ja samankaltaisia. Esitteen välissä on valmiina erillinen vihkonen, jossa esitellään varustevaihtoehdot, värit, tekniset tiedot ja varustetaulukko. Erityisesti varustetaulukko on hyvin perusteellinen. Esitteessä on suuret kuvat ja melko vähän tekstiä. Suurin osa kuvista on ilman kuvatekstejä. Esitteestä selviää kuitenkin melko hyvin, mikä on vakiona ja mikä lisävarusteena. Kokonaisuutena Mitsubishin esitteet ovat laajoja ja tasokkaita merkin myyntimääriin verrattuna. Smatin esitteistä vain muutama on tehty suomeksi. Esitteiden tyyli on yhtenäinen ja muista merkeistä poikkeava. Esitteissä on kauniita isoja kuvia ja lukuisa määrä pikkukuvia varusteyksityiskohdista. Vakio- ja lisävarusteita esitellään perusteellisesti  myös sanallisesti. Ainoa miinus esittelyn osalta tulee siitä, että perusmalli black basic ei ole päätynyt esitteeseen, vaikka se on ollut hinnoiteltuna mallisarjan alusta alkaen. Tekniset tiedot ovat suppeahkot. Jaguar S-Typen englanninkielinen esite ei edusta tyylillisesti aivan merkin huippua, mutta arvioitujen esitteiden parhaimmistoa se on.  Esitteessä on tyylikkäitä kuvia kaikista versioista sisältä ja ulkoa, mutta pikkukuvia teknisistä yksityiskohdista ja varusteista on vähän. Varustetaulukko on hyvin suppea eikä teknisiä tietojakaan esitellä kovin laajasti.  Tekstisisältö on arvioitujen esitteiden parhaimmistoa. Esite ei ole peräisin Suomesta, mutta samaa esitettä lienee käytetty täälläkin. Jaguarin laajempia esitteitä ei ole Suomessa vapaasti saatavissa.
Kokonaisarvosana 7,9 7,8 7,8 7,8 7,5

 

  Subaru Legacy Fiat Idea Nissan Primera Lexus GS Peugeot 407 SW
  EsiteSubaruLegacy.jpg (61258 tavu(a))   EsiteFiatIdea.jpg (123266 tavu(a)) EsiteNissanPrimera.jpg (120581 tavu(a)) EsiteLexusGS.jpg (96127 tavu(a)) EsitePeugeot407SW.jpg (117026 tavu(a))
Tiedot 05B FIFI04.08 8/2004 10041220804N, 08/04   07/04
Sivumäärä 44 sivua + tekniikka 4 + värit 1 20 sivua 34+12 + tekn. 4 sivua 38 sivua 68 sivua + tekn. 4 s.
Koko A4 28 x 21 cm 28 x 21 cm vaaka 21 x 21 cm A4
Kansi ***** ***** *** **** *****
Tyyli kokonaisuutena *** *** **** ***** ****
Kuvien informatiivisuus **** **** *** ** ***
Tekstisisältö ***** *** **** **** ***
Versioiden esittely *** **** ** *** **
Varustetaulukko **** **** ***** *** ****
Lisävarusteiden esittely ** * ** ** ****
Värikartta **** *** **** **** ***
Tekniset tiedot **** **** **** **** ****
Kommentit Subarun esitteessä auton tekniikkaa esitellään runsain pikkukuvin. Kuvien yhteydessä mainitaan, missä malleissa esitetyt varusteet ovat vakiona, mutta esim. perusmallien sisustusta esitteessä ei näytetä lainkaan. Esitteen välissä on 4-sivuinen tekniset tiedot ja varusteet sekä 1-sivuinen värikartta. Esitteen suomennoksissa on pieniä puutteita. Teksti on asiapitoinen ja pyrkii perustelemaan muista autoista poikkeavia teknisiä ratkaisuja. Esitteen ja varsinkin tekniikkaliitteen ulkoasu on hieman vanhahtava. Fiatin tuoreempaa esitetyyliä edustaa Idean esite. Punton esitteeseen verrattuna esitteessä näytetään huomattavasti paljon enemmän yksityiskohtia ja varusteita. Lisäksi esitteestä löytyvät ulkovärit. Ideasta on vain yksi varustevaihtoehto, joten esitteen kuvatkin ovat oikeasta mallista. Esitteen ilme on hieman sekava. Sivuilla on liian paljon tavaraa ja kuvat on sijoiteltu toistensa päälle. Tekstissä päästään nopeasti tyhjänpäiväisestä kehumisesta auton ominaisuuksien ja yksityiskohtien esittelyyn. Nissanin esite on jäsennetty selkeästi: jokaisella aukeamalla käsitellään yksi teema. Tekniset tiedot on sekä esitteessä että erillisessä varustelu ja tekniset tiedot -lehtisessä. Varustetaulukko on selvästi laajempi jälkimmäisessä. Vääntökäyriä ei ole. Visia-versiota ei kuvissa näytetä verhoiluvärikarttaa lukuun ottamatta. Teknisten hienouksien esittely on saksalaistyylinen. Kaikkia esiteltyjä varusteita ei ole edes saatavana Suomessa. Lexus GS-mallin yleisesti saatavissa oleva esite on 38-sivuinen ja ulkomitoiltaan aikaisempia Lexus-esitteitä pienempi. Esite on englanninkielinen.  Esitteen taitto on tyylikäs ja selkeä. Merkittävimmät tekniset hienoudet ja Lexus-palvelut esitellään perusteellisesti tekstinä. Sen sijaan kuvia yksityiskohdista ja varusteista ei juurikaan ole. Varustetaulukko ei ole kattava. Kokonaisuutena esitteessä tyyli on tärkeämpi kuin kattava informaatioanti. Pienen esitteen lisäksi Lexuksella on rajoitetusti saatavilla kovakantisia noin 120-sivuisia, 30x30 cm kirjoja eri malleista. Peugeotin vuoden 2005 esitesarja on aikaisemmasta poiketen ulkonäöltään epäyhtenäinen. 607:n ja 407 SW:n erilaiset esitteet ovat kuitenkin muita tyylikkäämpiä. Esitteessä on tekstiä sivumäärään nähden vähän. Pääosa tekstistä keskittyy varusteyksityiskohtien esittelyyn. Lisä- ja vakiovarusteet esitellään sekaisin eikä kerrota, missä malleissa ko. varuste on vakiona. Erillisenä on olemassa 4-sivuinen tekniset tiedot, josta selviävät myös mallikohtaiset varusteet. Värikartta on esitteessä, mutta kaikkia verhoiluja ei esitellä. Lisälehti ei ole tyylillisesti yhtenäinen esitteen kanssa.
Kokonaisarvosana 7,5 7,3 7,1 6,9 6,6

 

  Hyundai Sonata Mercedes-Benz B Suzuki Swift Citroën C4 Jeep Grand Cherokee
  EsiteHyundaiSonata.jpg (210146 tavu(a)) EsiteMB_B.jpg (75422 tavu(a)) EsiteSuzukiSwift.jpg (195112 tavu(a)) EsiteCitroenC4.jpg (126555 tavu(a)) EsiteJeepGrandCherokee.jpg (204122 tavu(a))
Tiedot 3/2005 MKP/K 6701 - 1502 - 10-00/0505 05/2005 9/2004 4/05
Sivumäärä 24 sivua 60 sivua 16 sivua 56 sivua + tekn. 4 sivua 6 sivua
Koko A4 24,8 x 16,7 cm A4 A4 A4 vaaka
Kansi **** **** **** *** ***
Tyyli kokonaisuutena **** **** *** *** ***
Kuvien informatiivisuus *** *** *** *** **
Tekstisisältö *** *** ** *** *
Versioiden esittely ** ** *** * **
Varustetaulukko **** *** **** *** ****
Lisävarusteiden esittely - *** - **** *
Värikartta *** ***** **** ***** *****
Tekniset tiedot **** *** **** **** *****
Kommentit Hyundain esitteet ovat perinteisesti olleet täynnä pikkukuvia ja tekstiä auton hienouksista. Sonatan esitteessä ilmettä on hieman kevennetty ja se muistuttaa entistä enemmän Daewoon tyyliä. Kasvanut sivumäärä on antanut tilaa isoille kuville ja toisaalta yksityiskohtia ei esitellä kovin perusteellisesti. Malliversioiden esittely jää puutteelliseksi ja GL-mallista esitteessä ei liene yhtäkään kuvaa. Lisävarusteita ei esitellä, koska sellaisia ei ole tarjolla. B-sarjan esitteitä on kaksi erilaista, joista tässä on arvioitu laajempi versio. Useimmista MB-esitteistä on suomeksi tehty vain suppeampi versio. Esitteessä B-sarjaa kutsutaan suomalaisen markkinointiviestinnän tavoin CST:ksi ja esite korostaa kyseenalaisesti mallin urheilullisuutta. Esitteen kuvat ovat enimmäkseen hienoja. Suuri osa esitteen sisällöstä käsittelee lisävarusteena saatavia hienouksia ja kaikki kuvat ovat runsaasti lisävarustelluista yksilöistä. Osuudessa sanasto esitellään perusteellisesti tärkeimpiä turvavarusteita ym. Tekniset tiedot ja varustetaulukko eivät ole kattavat. Swiftin esitteen anti on varsin hyvä 16-sivuiseksi. Teksti ei tosin anna paljonkaan informaatiota autosta, mutta kuvia on runsaasti ja varustetaulukko ja tekniset tiedot antavat riittävän informaation. Sisustusvärejä ei esitellä, mutta musta lienee ainoa vaihtoehto. Malliversioiden erot ovat varustetaulukosta ilmeneviä eroja lukuun ottamatta vähäiset, joten nekään eivät kaipaa lisäselvitystä. 16 sivua riittää, kun mallisto on suppea ja teknisiä erikoisuuksia ei ole kerrottavaksi. Citroënin eri mallisarjojen esitteet ovat ulkoasultaan ja jopa kooltaan hyvin erilaisia. Tekniset tiedot ja varusteet on erillisessä 4-sivuisessa läpyskässä, joka ei ole automaattisesti esitteen välissä. Esitteen teksti keskittyy pääosin lisävarusteena saatavien hienouksien esittelyyn. Kaikki kuvat ovat runsaasti lisävarustelluista huippumalleista. Esitteen tyyli on hieman erikoinen, mutta ehkä se puhuttelee potentiaalista ostajakuntaa. Tyyli säilyy yhtenäisenä läpi esitteen varuste-esitettä lukuun ottamatta. Varustelistaus ei ole aivan kattava toisin kuin tekniset tiedot ja värikartta. Jeepien suomalaiset esitteet ovat hyvin suppeita. Aikaisemmin vastaavat esitteet oli nimetty teknisiksi tiedoiksi ja paljon muuta sisältöä ei ole nykyisessäkään esitteessä. Varsinaista tekstiä esitteessä ei ole moottorien esittelyä lukuun ottamatta.  Tekniset tiedot ovat erittäin kattavat ja myös varustetaulukosta löytyy olennaisimmat varusteet. Malliversioiden eroista on muutama kuva. Värikartassa on sekä värimalli että auton kuva joka värissä. Kokonaisuutena informaatiota on runsaasti kuuden sivun esitteeksi.
Kokonaisarvosana 6,5 6,5 6,4 6,3 6,0

 

  Land Rover Discovery Cadillac STS Chrysler PT Cruiser Kia Sportage Alfa Romeo 147
  EsiteLRDiscovery.jpg (94470 tavu(a)) EsiteCadillacSTS.jpg (64607 tavu(a)) EsiteChryslerPTCruiser.jpg (121224 tavu(a)) EsiteKiaSportage.jpg (174893 tavu(a)) EsiteAlfa147.jpg (197315 tavu(a))
Tiedot LRML 2063/04 01010032005 10/04 2/2005 250066 fin 4/2005
Sivumäärä 68 sivua 32 sivua 10 sivua 20 sivua + tekn. 2 sivua 16 sivua
Koko A4 vaaka A4 vaaka A4 vaaka A4 A4
Kansi ** *** ** *** *****
Tyyli kokonaisuutena **** ***** *** *** ****
Kuvien informatiivisuus *** ** *** *** **
Tekstisisältö *** **** * ** ***
Versioiden esittely * - * ** *
Varustetaulukko ** *** ***** **** ****
Lisävarusteiden esittely - - - ** -
Värikartta ***** ***** **** - -
Tekniset tiedot ***** **** **** **** ****
Kommentit Land Rovereista jaetaan Suomessa enimmäkseen suppeita täkäläisiä esitteitä, mutta arvioitavana oli laaja englanninkielinen esite, joka on myös saatu suomalaisesta liikkeestä. Esitteen kansi on vaatimaton, mutta esitteen pelkistettyä sisältöä voi pitää tyylikkäänä. Laaja sivumäärä vain on käytetty hyvin tehottomasti. Varusteista ja yksityiskohdista ei ole juurikaan kuvia varustetasojen esittelystä puhumattakaan. Varustetaulukko ei ole läheskään kattava. Sen sijaan tekniset tiedot ja värivaihtoehdot esitellään hyvinkin perusteellisesti.  Lisävarusteista on erillinen esite, jota ei arvioitu. Cadillacin esitteet ovat englanninkielisiä. Esite on kokonaisuutena eräs tyylikkäimmistä. Kuvien antama informaatio jää sen sijaan vähäiseksi. Varusteyksityiskohtia tai varustetasojen eroja ei esitellä lainkaan. Sen sijaan esitteen lopussa on kattavat tekniset tiedot ja värikartta sekä suppeahko varustetaulukko. Cadillacin esitteestä löytyvä halkileikkauskuva on varsin harvinainen nykyään. Myös Corvetten esite on Cadillac-esitteen kaltainen, mutta siitä puuttuvat varustetiedot. Chrysler on vuodelle 2005 julkaissut Suomessa 8-12 sivuisia esitteitä, joissa on perusteelliset varustetaulukot ja tekniset tiedot sekä värikartat. Muu esittely sen sijaan on hyvin suppea. Myös esitteen ulkoasu on mitäänsanomaton. Kuvien lukumäärä jää vähäiseksi. Ulkokuvien lisäksi on kuvia muutamista yksityiskohdista. Paljon tämän enempää informaatiota ei kuitenkaan 10 sivuun saa mahtumaan. Muiden korealaismerkkien tavoin myös Kian esitteiden teksti ja kuvat on jäsennelty selkeisiin suorakulmioihin. Sisällössä on tasapainoisesti isoja kuvia ja yksityiskohtien esittelyjä sen verran kuin 20 sivuun mahtuu. Varustevaihtoehtojen eroista ei ole juurikaan kuvia ja perusverhoiltua sisustusta ei ole kuvattu. Teksti on pääosin mitäänsanomatonta: "Sportage tuo ulottuvillesi mahdollisuuksien maailman." Tekniset tiedot ja varusteet on listattu melko kattavasti irrallisessa A-nelosessa. Esitteissä mukavana yksityiskohtana on kunkin Kian mallin oma tunnusväri, joka auttaa poimimaan esitetelineestä oikeat tekniset tiedot esitteen mukaan. Alfa Romeon esitteet ovat Suomessa varsin suppeita ja samaa esitettä jaetaan pitkään - niinpä eri mallien esitteet ovat usein ulkoasultaan eri sukupolvea. Esitteessä ei esitellä eri mallivaihtoehtoja. Kuvien autoissa on kaikki mahdolliset hienoudet, kuten nahkaverhoilu. Esite on tyylikäs, mutta eri aukeamien ulkoasu poikkeaa varsin paljon toisistaan. Teknisistä tiedoista ja varusteista esitellään kaikki olennainen. Myös vääntökäyrät löytyvät.
Kokonaisarvosana 5,9 5,8 5,6 5,6 5,5

 

  Chevrolet Kalos Mini Seat Toledo Fiat Punto
  EsiteChevroletKalos.jpg (145789 tavu(a)) EsiteMini.jpg (102707 tavu(a)) EsiteSeatToledo.jpg (136041 tavu(a)) EsiteFistPunto.jpg (124422 tavu(a))
Tiedot 0105 / MY05 5 11 050 015 66 1 2005 S VM helmikuu 2005 9/2003
Sivumäärä 24 sivua 14 sivua 16 sivua + tekn. 2 sivua 16 sivua
Koko A4 vaaka 21 x 21 cm A4 vaaka A4
Kansi **** *** **** ****
Tyyli kokonaisuutena ***** *** *** ****
Kuvien informatiivisuus *** ** ** **
Tekstisisältö *** *** ** ***
Versioiden esittely * ** - *
Varustetaulukko - *** ***** ** (****)
Lisävarusteiden esittely - ** * *
Värikartta **** *** - -
Tekniset tiedot **** *** **** ****
Kommentit Daewoo löysi esitteisiinsä oman, ilmavan tyylinsä jo aikaisemmin eikä onnistunutta ulkoasua lähdetty uusimaan merkin vaihtuessa Chevroletiksi. Varustetaulukkoa ei esitteessä ole eikä edes merkin www-sivuilla ole kaikkien malliversioiden varusteita. Sen sijaan esitteestä löytyy kattavat tekniset tiedot ja värikartta. Vuoden alussa julkaistu esite tosin kattaa myös keväällä myyntiin tulleen 3-ovisen mallin, mutta sen tekniset tiedot puuttuvat ulkomittoja lukuun ottamatta. Esitteen toinen suuri puute on varusteluettelon lisäksi se, että varustevaihtoehtoja ei esitellä myöskään kuvin, vaan lukijalle jää epäselväksi, mitä mallia kuvat esittävät. Yksityiskohtia esitellään myös varsin vähän. Saksalaisessa Mini-esitteessä sivuja on 106, mutta Suomessa joudutaan tyytymään 14-sivuiseen. Rinnalla on tosin jaossa 90-sivuinen englanninkielinen esite. Suomenkielisen kokoontaittuvan esitteen toinen puoli käsittää epätarkkoja ulkokuvia ja näppäriä lauseita. Toisella puolella on listattu tärkeimmät tekniset tiedot, varusteet ja ulkovärit. Vakiovarusteisesta sisustuksesta ei ole lainkaan kuvia. Muutamia lisävarusteita sen sijaan esitellään sanoin ja kuvin. Seatin esitteistä julkaistaan Suomessa vain suppeita versioita. Seatin esitteet ovat pahimpia esimerkkejä siitä, että myynnissä olevista malleista ei saa mitään käsitystä esitteen perusteella. Esitteiden kuvat ovat suurimmaksi osaksi huippumalleista, joita Suomeen ei edes tuoda. Suomalaiset varustetasot mainitaan vain esitteen takakannessa. Toledon esitteessä on jokin verran pikkukuvia varustehienouksista ja suomalaisessa varustelehtisessä on täydellinen varustetaulukko ja hyvät tekniset tiedot. Värikartta Seatilla on erillinen eikä sisälly esitteeseen. Suomessa ei julkaista Fiatin laajempia, 32-50 -sivuisia esitteitä ja ohuempiakin uusitaan harvoin. Elokuussa 2005 jakelussa oli 9/2003 päivätty Punto-esite, joka ei tunne vuoden 2005 alussa myyntiin tullutta Punto Torino -mallia. Varustetaulukko on sinänsä kattava, mutta www-sivuiltakaan ei löydy ajan tasalla olevaa varustetaulukkoa. Esitteen kuvissa on varusteita, jotka eivät ainakaan Suomessa ole vakiona eikä tästä mainita edes pienellä painetuissa huomautuksissa. Ainoiksi hyviksi puoliksi jäävät esitteen moderni ja raikas ilme sekä melko kattavat tekniset tiedot.
Kokonaisarvosana 5,4 5,4 5,0 4,9

 

Takaisin