Muut japanilaiset

Japanilaisvalmistajista Mazda on viimeisenä aloittamassa autonvalmistuksen Euroopassa. Aikaisemmin valmistettiin jo pieni määrä Mazda 121:ksi nimettyjä Fiestoja Fordin tehtaalla Britanniassa. Mazda 2 on kuitenkin ensimmäinen merkittävä eurooppalainen Mazda. Sitä valmistetaan Eurooppaa varten Fordin tehtaalla Espanjassa ja Euroopassa siinä käytetään Fordin moottoreita. Mazda 2:n 40 000 kappaleen vuosituotanto on kuitenkin vasta pieni askel eurooppalaiseen valmistukseen. Pääosa Euroopassa myytävistä autoista valmistetaan edelleen Japanissa. Mazdan Pickup ja sen sisarmalli Ford Ranger valmistetaan Thaimaassa. Lisää yhteistyötä Mazdasta runsaan kolmanneksen omistavan Fordin kanssa on odotettavissa. Mazda 3:ssa  esimerkiksi käytetään Focuksen pohjalevyä.

Mitsubishi valmistaa myös pääosan Euroopassa myytävistä autoistaan Japanissa. Poikkeuksena ovat italialainen Pajero Pinin, jota ei Suomeen tuoda sekä tuotannosta poistunut Carisma ja Space Star, jotka tehdään NedCar-tehtaalla Hollannissa. Mitsubishi omistaa nyt Hollannin tehtaan kokonaisuudessaan, ja jatkossa Hollannissa tullaan valmistamaan ainakin Coltia ja Smart Forfouria. Mitsubishin yhteistyökumppani on DaimlerChrysler, mutta yhteistyön vaikutuksia Mitsubisheissä ei vielä nähdä.

Mazda 2 (Espanja) Mitsubishi Colt (Hollanti) Suzuki Ignis (Unkari)

Suzukilla on vuodesta 1990 lähtien ollut tehdas Unkarissa. Siellä on valmistettu vuosittain runsaat 80 000 Swiftiä ja Wagon R+:aa sekä Subaru Justya. Myös Ignis ja uusi Justy tehdään Unkarissa. Suzuki Alto puolestaan on Suzukin intialaisen tytäryhtiön Marutin tuotantoa. Näin ollen Japanista tuodaan Suzukeista Liana ja maasturit.

Subarulla ei ole Suzuki-yhteistyötä lukuun ottamatta tuotantoa Euroopassa, joten kaikki Suomeen tuotavat Subarut ovat peräisin Japanista Yajiman tehtaalta. Yajiman lisäksi Subarulla on erillinen tehdas miniautojen valmistusta varten. Kaikkien muiden japanilaisvalmistajien tavoin Subaruja valmistetaan myös USA:ssa sikäläisille markkinoille.

seuraava >

Takaisin