Renault-Nissan

Renaultin ja Nissanin yhteistyö on alkanut menestyksellisesti ja uusi Micra on ensimmäinen malli, joka on tehty yhteiselle pohjalevylle. Lisää yhteistyön vaikutuksia tullaan näkemään seuraavana esiteltävissä uusissa malleissa, kuten Almerassa ja Cliossa. Yhteiset pohjalevyt antavat mahdollisuuksia myös autojen valmistukselle toisen merkin tehtailla. Pohdittavana on ollut ainakin seuraavan Clio-sarjan joidenkin versioiden valmistus Nissanin tehtaalla Britanniassa.

Clioa ja Méganea lukuun ottamatta kaikki Renault-henkilöautomallit ovat Euroopassa valmistusohjelmassa vain Ranskassa. Espanjassa valmistetaan Clion ja Méganen lisäksi yli miljoona moottoria vuodessa. Uuden Mégane farmarin ainoa tuotantopaikka on Espanja. Sedan puolestaan tehdään Turkissa, josta tulivat edellisen sukupolven farmarit. Suomeenkin tuotavista Clioista osa kootaan Sloveniassa. Huomattavimpia osavalmistustehtaita ovat Ranskan ulkopuolella Portugalin ja Espanjan vaihteistotehtaat ja Slovenian akselistotehdas.

Renault Mégane Classic (Turkki) Nissan Almera Tino (Espanja) Nissan Terrano II (Espanja)

Renaultin ja Opelin yhteistyönä kehitettyä Trafic-pakettiautoa valmistetaan GM:n tehtaalla Britanniassa ja Nissanin tehtaalla Espanjassa, josta tulevat myös kaikki Renaultin ja Opelin korkeakattoiset versiot. Sama pakettiauto tunnetaan nyt myös nimellä Nissan Primastar. Isompi Renault Master puolestaan on Nissanilla Interstar ja Renault Kangoo Nissan Cubistar.

Nissan oli ensimmäinen japanilaisvalmistaja, joka aloitti autonvalmistuksen Englannissa, Sunderlandissa. Nykyisin brittiläisiä ovat Micra, Almera ja Primera. Espanjassa valmistetaan Terrano II ja Almera Tino. Japanilaisia Nissaneita ovat Maxima, 350Z, X-Trail, Patrol ja Pickup. Sunderlandissa valmistetaan moottoreita myös Espanjassa koottaviin autoihin. Nissanin 2,2-litrainen dieselmoottori on puolestaan ollut espanjalainen, sitä ollaan kuitenkin korvaamassa Renaultin moottoreilla. Vuonna 2002 Nissan valmisti Euroopassa noin 400 000 autoa eli runsaat 80 % Euroopassa myydyistä Nissaneista on eurooppalaisia.

seuraava >

Takaisin