Ford-konserni

Ford ei ole aktiivisesti laajentanut tuotantoaan halvemman työvoiman maihin, koska sillä on ollut tuotantokapasiteettia vapaana olemassa olevissa tehtaissaan. Venäjälle ja Puolaan perustettujen tehtaiden tuotteita ei ole tarkoitus viedä Länsi-Eurooppaan. Ford-henkilöautotuotanto Britanniassa lopetettiin vuonna 2000. Nyt Britannissa valmistetaan enää Transiteja, moottoreita ja vaihteistoja. Fordin vaihteistotehtaista Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa puolet omistaa vaihteistoihin erikoistunut Getrag.

Kaikki Mondeot valmistetaan Belgiassa.  Transit-tuotanto Belgiasta on siirretty Turkkiin, josta tulee myös Transit/Tourneo Connect. Saksassa kootaan Fiestaa, Fusionia ja Focusta. Espanjassa valmistettavaa mallistoa ovat Ka, Fiesta ja Focus. Kaikki Focus sedanit ovat espanjalaisia. Galaxya on tehty yhteistyössä VW:n kanssa Portugalissa, mutta tuotanto on siirtymässä Belgiaan. Uusi StreetKa valmistetaan Pininfarinan tehtaalla Italiassa.

Ford StreetKa (Italia) Ford Focus Sedan (Espanja) Volvo S60 (Belgia)

Fordin moottoreista pienimmät valmistetaan Espanjassa ja 1,4-2,0-litraiset Britanniassa. Saksassa tehdään isoja V6-moottoreita USA:n Fordeihin. USA:sta puolestaan tuodaan pienempiä V6-moottoreita Mondeoon ja Jaguareihin. Uudet PSA:n ja Fordin yhdessä kehittämät V6-dieselit valmistetaan Fordin tehtaalla Britannissa.

Jaguarit valmistetaan nykyäänkin Britanniassa, X-Typen valmistuspaikka on entinen Escort-tehdas Halewoodissa. Isommat mallit tehdään Jaguarin tehtailla. Jaguarin V8-moottorit tulevat nykyään Fordin tehtaalta Walesista. Land Roverit ja Range Roverit tehdään edelleen merkin perinteikkäällä Solihullin tehtaalla. Ford-konserniin kuuluu myös Aston Martin, jolla on kaksi tehdasta Britanniassa.

Volvoista enää kolmannes valmistetaan Ruotsissa. Suurin tehdas on Belgiassa. Siellä valmistetaan S60 ja osa V70-malleista. Uudet S40 ja V50 siirtyvät myös Belgian tehtaalle, sillä Volvo on luopunut osuudestaan NedCar-tehtaasta Hollannissa. Ruotsissa tehtäviä Volvoja ovat S80 ja XC90 sekä osa V70-tuotannosta. 

Lisäksi Volvo omistaa yhdessä TWR:n kanssa Uddevallan tehtaan, jossa tehdään vielä C70-avomallia. Tulevan C50:n Volvo valmistaa yhdessä Pininfarinan kanssa Uddevallassa. Kanadan tehtaan Volvo on lopettanut. Moottorituotannossa Volvo tulee keskittymään 5-, 6- ja 8-sylinterisiin moottoreihin, joita tullaan valmistamaan myös muille Fordin Premium Automotive Groupin merkeille, ainakin Jaguarille.

seuraava >

Takaisin