Missä maassa sinun autosi on valmistettu?

Autonvalmistajat hakevat jatkuvasti kilpailukykyä siirtämällä tuotantoa maihin, joissa valmistaminen on halvempaa. Tsekissä, Slovakiassa ja Unkarissa autoteollisuuden työvoimakustannukset ovat tällä hetkellä alle 1/5 Saksan kustannuksista. Osaltaan Itä-Euroopan valintaan uusien tehtaiden sijaintipaikaksi vaikuttaa näiden maiden EU-jäsenyys. 

Toyota ja PSA-konserni alkavat valmistaa pikkuautoja Tsekissä vuonna 2005. PSA rakentaa tehdasta myös Slovakiaan.  Entuudestaan Slovakiassa valmistetaan VW:tä ja Seatia. Myös Turkki ja Unkari ovat menestyneet hyvin autotehtaiden tuotantopaikkoja valittaessa. Samaan aikaan automyynti Euroopassa käy huonosti ja tuotantoa perinteisissä autoteollisuusmaissa karsitaan.

Peugeot 107 '05 (Tsekki) VW Touareg (Slovakia) Renault Megane Classic (Turkki)

Uusien autotehtaiden sijaintipaikkoja päätettäessä valmistajat tutkivat lukuisia paikkakuntia eri maissa. Tietyissä maissa valtiovalta tukee tehtaiden rakentamista voimakkaasti. Esimerkiksi japanilaisvalmistajien asettuminen Britanniaan on suurelta osin seurausta tarjotuista kehitysaluetuista. EU:n laajentuminen Itä-Eurooppaan parantaa edullisilla kustannuksilla kilpailevien uusien jäsenmaiden asemaa mm. tullien poistumisen takia. USA taas on tullien avulla pakottanut japanilaisvalmistajat perustamaan tehtaita alueelleen. Myös esim. BMW:n ja Mercedeksen maasturien valmistus USA:ssa on seurausta näiden autotyyppien tuontitulleista.

Autotehtaiden sijaintiin vaikuttavat luonnollisesti myös liikenneyhteydet. Vaikka alihankkijat perustavat tuotantolaitoksiaan autotehtaan ympärille, paljon osia tuodaan myös kauempaa, ja valmiit autot täytyy saada edullisesti kuljetettua ostajille. Kaiken lisäksi autotehdas tarvitsee osaavaa työvoimaa, jonka pitäisi olla samaan aikaan kustannuksiltaan edullista.

Psykologinen merkitys 

Auton valmistusmaana pidetään maata, jossa loppukokoonpano on tehty. Valmistusmaa on ostajalle tärkeä, vaikka osat tulevatkin kokoonpanotehtaalle monista eri maista. Ihmiset haluavat uskoa, että Saksassa, Ruotsissa ja Japanissa tehdään hyviä autoja. Valmistusmaa vaikuttaa laajasti ostajien käsityksiin eri automerkeistä ja niiden ominaisuuksista.

Autojen kokoonpano tapahtuu samoilla menetelmillä kokoonpanomaasta riippumatta ja se on laajasti automatisoitua. Yleisimmät laatuongelmat esiintyvät yksittäisissä komponenteissa. Hyvin suuren osan autojen osista valmistavat omaan erikoisalueeseensa keskittyneet osatoimittajat, jotka toimittavat osia useisiin automerkkeihin. Autonvalmistaja vastaa tietenkin viime kädessä myös alihankkijoiden valmistamien osien laadusta.

Ainoa todistettavissa oleva ero eri maissa valmistettujen samanmerkkisten autojen välillä on japanilaisten ja Englannissa valmistettujen japanilaismerkkisten autojen laatuero. Erilaisissa vikatilastoissa aidot japanilaiset ovat menestyneet hieman brittiläisiä paremmin. Tähän eroon suurin syy on todennäköisesti japanilaisten sijasta käytetyt eurooppalaiset komponentit.

Autojen markkinoinnissa valmistusmaata ei nykyään juurikaan käytetä hyväksi. Erityisen hiljaa valmistusmaasta ollaan, jos auto on valmistettu maineeltaan heikommassa autonvalmistusmaassa kuin ostajat olettavat. Auton laatuun valmistusmaa ei juurikaan vaikuta. Valmistajat, jotka tekevät laadukkaita autoja, tekevät niitä laadukkaasti myös muualla kuin merkin kotimaassa. Ostajallekin on tosiasiassa tärkeintä saada laadukas auto kohtuulliseen hintaan. Mielikuvissa valmistusmaan merkitys tulee kuitenkin säilymään vielä pitkään.

VAG-konserni

Ford-konserni

General Motors

Daimler Chrysler

BMW

PSA-konserni

Renault-Nissan

Fiat-konserni

Porsche

Toyota

Honda

Muut japanilaiset

Korealaiset

 

Takaisin