Volvo S70/V70 (1997 - 2000)

 

Volvo 850:n tunnus muunnettiin Volvon uuden käytännön mukaiseksi vuoden 1997 alussa tapahtuneen perusteellisen faceliftin yhteydessä. 2/3 osista sanottiin olevan uusia edeltäjään verrattuna.
Asiakkaat olivat kritisoineet 850:ssa ennen kaikkea vanhahtavan kulmikasta ulkomuotoa, joten kulmia pyöristettiin sen verran kuin pienillä kustannuksilla oli mahdollista. 

Farmarimalli V70 oli tässä vaiheessa noussut selvästi suosituimmaksi korimalliksi. 

Sedan sai tunnuksekseen S70. 850:sta poiketen uusissa malleissa myös puskurit ja ovenkahvat olivat kokonaan korin väriset.

Teknisinä uudistuksina oli parannettu mm. iskunvaimennusta, sivutörmäyssuojaa sekä murtosuojausta.

Suurimmat ulkonäölliset uudistukset olivat pyöristyneessä keulassa. Sen sijaan auton keskiosa oli edelleen hyvin kulmikas. 

Sedanin perässä tavaratilan kansi ja takavalot olivat myös pyöristyneet. V70:n perä oli lähes ennallaan.

Moottorivalikoiman muodostivat aluksi 2.5 10V (144 hv), 20V (170 hv), matalapaineturbo 2.5T (193 hv) ja T-5 (240 hv) sekä 2.5 TDI (140 hv).  Hieman myöhemmin Suomeen ehtivät R (250/240 hv (man./aut.)) ja säästömalli 2.0 10V (126 hv).

Nelivetoiset malliversiot olivat V70 AWD (2.5T) ja V70 R AWD. Nämä eivät tosin osoittautuneet kovinkaan etenemiskykyisiksi viskokytkimen takia.

Varustepaketit Suomessa olivat Comfort 1: ilmastointi, sumuvalot, ajotietokone ja takaistuimen lämmitys. Comfort 2:ssa ilmastointi oli automaattinen. Sportswagon-paketissa oli näkösuoja, suojaverkko, lukittavat lattialuukut ja puskurin suojapeite.

Esim. Ruotsissa puolestaan oli tarjolla komfortpaket, sportpaket, SE-paket (=komfort+sport) ja äffärspaket, jossa oli aut. ilmastointi, vakionopeussäädin ja hälytin.

Sisustus oli uudistettu täysin ja materiaalit olivat aikaisempaa laadukkaampia. Kojelaudan muodot olivat entistä pyöreämpiä. Uudelle lisävarusteelle, navigaattorille (RTI) oli varattu tila kojelaudan päältä. Audiopaketit olivat huomattavasti aikaisempaa kehittyneempiä. Tarjolla oli myös useita jalopuupaketteja. R-malleissa oli alumiinikoristeet.
S70:n ja V70:n rinnakkaismalliksi esiteltiin samaan aikaan sulavalinjainen Coupé C70 ja hieman myöhemmin sen Cabriolet-versio. Tekniikka ja myös mm. kojelauta oli pitkälle yhtenevä S/V70:n kanssa. Varustelu oli kuitenkin runsas ja hinta sen mukainen. Moottoreina käytettiin 2.5T 193 hv, T-5 240 hv ja myöhemmin myös 2.0T 163 hv.
Vuosimalliin 1998 mallistoa täydensi V70 XC (Cross Country). Autoa oli korotettu edestä 3,7 cm ja takaa 6,7 cm. Maski, puskurit ja kattokiskot oli muotoiltu hieman maasturimaisemmin, samoin sisustus oli tehty hieman "maastokelpoisemmaksi". Alustarakenteita oli suojattu pohjapanssarein. Moottorina oli 2.5 T matalapaineturbo ja nelivetotekniikka viskokytkimineen vastasi AWD-versioita. 
Vuosimallin 1999 uudistuksia olivat kauko-ohjattu keskuslukitus ja saattovalot. Comfort-paketeissa oli nyt entisen lisäksi ajotietokone, ulkolämpömittari ja vakionopeussäädin. Puukoristeet sisältyivät nyt uusiin design-paketteihin. 

Keväällä 1999 esiteltiin SE-mallit, joissa oli mm. automaatti-ilmastointi, puujäljitelmäkoristeet, aluvanteet, sumuvalot, vakionopeussäädin, luistonesto, ja ajotietokone. Samaan aikaan uutuutena olivat kevennetyt, huomattavasti aikaisempaa taloudellisemmat RN-moottorit (myös 140 hv oli nyt 20-venttiilinen) sekä piiskaheilahdussuoja WHIPS eli aktiiviset pääntuet. Automaattivaihteisto vaihtui 5-vaihteiseksi 140/170-hevosvoimaisissa sekä R:ssä, jonka teho nousi 265 hevosvoimaan.

Viimeinen uutuus oli syksyllä 1999 Classic, jonka varusteluun kuului SE:n lisäksi vielä sähkötoiminen kuljettajan istuin, mukitelineet ja murtohälytin. Nahkaverhoilun sai 2000 markalla. Classicin tehokkain moottorivaihtoehto oli 2.5T.

Teho- ja vääntökäyrät
Vakiovarusteet Volvo S70/V70 (pdf) Mittapiirokset
Värit vm. 1999
Plussat: Miinukset:
+ turvallisuus, tukevuus - Sportswagonin tavaratila pienehkö
+ sisätilat - suurehko kulutus
+ ajo-ominaisuudet - 140 hv mallin suorituskyky
+ istuimet ja ajoasento - jousitusmukavuus
+ melko hyvät sisätilat - rengasäänet, meluisa diesel
+ pääosin hiljainen - kalliit huollot
+ hyvä ruostesuojaus
+ huippuluokan ajovalot
S/V70 tarjosivat edeltävän 850:n tavoin korkeatasoisen kokonaisuuden miellyttävää matka-autoa kaipaavalle. Ulkomuoto oli uudistuksista huolimatta vanhahtava.

Vaikka lastentaudit oli korjattu jo 850:ssa aikoja sitten, yllättävän paljon vikoja S/V70:ssakin on esiintynyt. Volvon sähköongelmat olivat pahimmillaan 90-luvun lopussa ja ne koskevat S/V70:ssa mm. moottorinohjausta, virranjakajan kontaktihäiriöitä ja sähkölaseja. Alustassa ongelmana on kallistuksenvakaajien nivelten väljiintyminen. Bensamoottoreissa on esiintynyt öljyvuotoja moottorin ja vaihteiston välistä sekä moottorin ylemmän kiinnityspisteen kumien kulumista.

Uuden sukupolven V70 esiteltiin vuodenvaihteessa 1999/2000. Vanha S70/V70 säilyi kuitenkin tuotannossa kesään 2000 asti. S70 ei saanut suoranaista seuraajaa, sillä S60 oli suunnattu nuorekkaammalle ostajakunnalle eikä se tarjonnut vastaavia sisätiloja. S/V70:t ovat kysyttyjä käytettynä ja hinnat melko korkeita, vaikka tuonti onkin ollut vilkasta alhaisten veroprosenttien ansiosta.

takaisin