Volvo 850 (1991 - 1997)

 

Etuvetoisen ison Volvon kehitysprojekti oli ennätyksellisen pitkä: suunnittelu oli aloitettu jo vuonna 1978. Auto saatiin markkinoille kesällä 1991 ja se noudatteli muodoiltaan Volvon perinteistä kantikasta linjaa ja siinä oli uusi 2,4-litrainen 5-sylinterinen moottori poikittain sijoitettuna. 850 sai hyvän vastaanoton, sillä se oli ominaisuuksiltaan aikansa huippua. Aluksi kaikki 850:t valmistettiin Belgiassa ja myöhemmin osa tehtiin Ruotsissa.
Ensimmäisenä esitelty malli oli urheilullinen 850 GLT, jonka 20-venttiilisessä moottorissa oli tehoa 170 hv. Uusia turvallisuusratkaisuja olivat SIPS-sivutörmäyssuoja ja automaattinen turvavöiden korkeussäätö. ABS-jarrut olivat vakiovaruste. Verhoilu GLT:ssä oli plyysiä keinonahkareunuksin.
Syksyllä 1992 esiteltiin rinnalle hieman halvempi 850 GLE, jossa oli 10-venttiilinen 140 hv:n moottori. Verhoilukangas oli halvempaa trikooplyysiä ja varusteista oli karsittu aluvanteet, ulkolämpömittari ja sähköpeili (GLT:ssä matkustajan puolella). 
GLE:n rengaskoko oli 185/65R15, GLT:ssä koko oli 195/60R15. GLE:n helmat ja ulkopeilit olivat väriltään mustat. Jousitus oli samanlainen kuin ensimmäisissä GLT-malleissa. Vuosimallin 1993 GLT:ssä jousitusta oli jäykennetty. Sportswagon tuli sedanin rinnalle vuoden 1993 alussa.

Ensimmäisissä vuosimalleissa oli jonkin verran tyyppivikoja. Erikoinen suunnitteluvirhe oli liian ohut ikkunalasit, jotka rikkoutuivat ja aiheuttivat suhinaa.

Vuosimalliin 1994 esiteltiin sarjan perusmalliksi GL. Siinä oli mustat puskurit. Muita eroja oli mm. yksinkertaisempi lämmityslaite ilman sisäkiertoa ja peilit eivät olleet lämmitettävät.

GLE:n tilalle tuli SE, jossa oli aluvanteet, sähkölasit ja ulkolämpömittari sekä korin väriset helmat ja peilit aikaisemman GLE:n lisäksi. SE Sportswagonissa oli kattokiskot. 

GL:n verhoilu oli halvempaa kangasta. Värivaihtoehtoja oli muiden versioiden tavoin useita.

Vuosimallin 1994 GLT:ssä ei ollut aluvanteita eikä lämmitettäviä peilejä vakiona. Vanteet muuttuivat 5-pulttisiksi.

Toinen vuosimallin 1994 uutuus oli T-5 (Ruotsissa 850 Turbo). Siinä oli 2,3 litran 225 hv moottori ja jäykempi alusta. Keulan muotoilu ja puskurit oli pyöristetty samoin kuin '94 GLT:ssä. 

Kuljettajan airbagin sai 2000 markalla kaikkiin malleihin.

Ulkomuodon lisäksi myös kojetaulun muotoilu oli 850:ssa kulmikas. Hallintalaitteet olivat selkeät. 
Vuosimallin 1995 Volvo 850:ssä tuli eniten uudistuksia mallisarjan historiassa. Mallivalikoimaa täydensi T-5R, jossa turbomoottorin teho oli nostettu 240 hevosvoimaan. Siinä oli 17" pyörät, nahkaverhoilu ja suurempi etuspoileri. Korimalleina oli sekä sedan että Sportswagon, joka tunnettiin varsinkin Ruotsissa 855:na.

Perusmoottorin teho nousi 144 hv:aan. Monissa maissa myytiin myös 2,0-litraista versiota, jota Suomeen ei tuotu. Uusi lisävaruste oli sivuturvatyynyt. Edes kuljettajankaan airbag ei edelleenkään ollut Suomessa vakiovaruste.

Ulkonäössä uutta oli sedanin uudistetut takavalot sekä edellisvuonna GLT- ja T-5 -malleihin esitelty pyöreämpi keula, joka oli nyt kaikissa malleissa samoin kuin uudet puskurit.

Varustevaihtoehdot poistuivat ja tilalle tulivat varustepaketit. Perusvarustelussa oli entisen lisäksi mm. lämmityksen sisäkierto ja ulkolämpömittari. Verhoilu oli plyysiä, T-5:ssä puolinahka.

Uusia värivaihtoehtoja olivat hopeametalli, hopeavioletti, oliivinvihreä ja tiilenpunainen.

Comfort 1 -paketti (4000 mk) sisälsi lämmitettävät sähköpeilit, sähkölasit edessä ja murtohälyttimen. 8000 markan Comfort 2:ssa oli lisäksi ajotietokone, kauko-ohjattava keskuslukitus, sähkölasit takanakin ja vakionopeussäädin. Sport-paketissa oli nahkaratti, madallettu alusta ja takaspoileri. Sportswagon-paketissa oli tavaratilan suojaverkko, kattokiskot ja antennivahvistin.
Lisäksi oli tarjolla entistä enemmän lisävarusteita, kuten puujäljitelmäpaneelit.

Vuodelle 1996 varustepakettien sisältö hieman muuttui. Murtohälytin ja kauko-ohjattava lukitus siirtyvät turvapakettiin, jossa oli myös ajonestolaite. Comfort 1:ssä ja 2:ssa oli uutuutena keskikyynärnoja edessä ja takaistuimen lämmitys. Sportswagon-paketin sisältö oli nyt tavaratilan suojaverkko, näkösuoja ja lukittavat lattialokerot.

Vuodelle 1996 tulivat kuljettajan airbag sekä sivuturvatyynyt vakioksi. T-5R:n korvasi 250-hevosvoimainen 850 R. Toinen uutuus oli 2.5 TDI (140 hv), jonka moottori oli peräisin Audilta. Audi ei tosin antanut aivan viimeisintä dieselosaamistaan Volvon käyttöön. Vuoden 1996 alussa tuli vielä nelivetoinen AWD, jonka yhteydessä esiteltiin uusi matalapaineturbo 2.5T (193 hv). 
Vakiovarusteet Volvo 850
Plussat: Miinukset:
+ turvallisuus, tukevuus - rengasäänet
+ melko hyvät sisätilat - lasinnostimen katkaisimien sijoitus
+ ajo-ominaisuudet - kova jousitus (170 hv ja T-5)
+ istuimet ja ajoasento - Sportswagonin tavaratila pienehkö
+ jarrut - 140 hv mallin suorituskyky
+ hiljainen
+ hyvä ruostesuojaus
850:n kehittäminen oli pienelle tehtaalle suuri ponnistus ja ensimmäiset autot kärsivät muutamista tyyppivioista. HS vikasarjassa lueteltujen vikojen lisäksi kannatta huomioida, että jakopään hihnan katkeaminen tulee kalliiksi ja kytkimen työsylintereitä on jouduttu vaihtamaan. Katsastustilastoissa 850 sijoittuu hieman keskiarvon paremmalle puolelle.

Volvo 850 ei nauti varauksetonta suosiota takavetoisiin Volvoihin tottuneiden keskuudessa, mutta kokonaisuutena se on ominaisuuksiltaan erittäin onnistunut ja hyvä matka-auto. Kulmikas ulkonäkö näyttää nykyään vanhahtavalta. Käytettyjen 850:ien hinnat olivat pitkään hyvin korkeat, mutta nyt on päästy järjelliselle tasolle. Alhaisen veroprosentin ansiosta Volvoja on tuotu paljon Saksasta ja Ruotsista. Ainakin Saksassa kannattaa muun ohella muistaa, että Volvoa on valmistettu myös keinonahkaverhoilulla. 

850:aa valmistettiin runsaat 700 000 kappaletta. Sedaneita tehtiin hieman Sportswagoneita enemmän, vaikka kahtena viimeisenä vuotena Wagon oli suositumpi. 850:n korvasi uudistettu S/V70 vuoden 1997 alussa.

takaisin