Skoda Octavia (1996 - 2007)

 

Neljännen Golf-sukupolven pohjalevylle tehtiin lukuisa määrä automalleja konsernin eri merkeillä. Audi A3:n jälkeen toisena näistä esiteltiin Skoda Octavia syksyllä 1996. Octavia positioitiin markkinoilla puolta luokkaa Golfia ylemmäs. Pituudeltaan se olikin keskiluokan autojen tasolla. Suomeen Octavia saatiin vasta syksyllä 1997.
Octavia oli korimalliltaan viisiovinen viistoperä. Huomionarvoista oli erittäin lyhyt akseliväli (251 cm), jonka takia varsinkin peräylitys oli pitkä ja takaistuimen polvitilat jäivät vaatimattomiksi Golf-luokan autoihinkin verrattuna, mutta tavaratila oli suuri (528 litraa). Kori oli täysin sinkitty ja puhkiruostumattomuustakuuta annettiin 10 vuotta.
Octavian moottorivaihtoehdot olivat 1.6/75 hv, 1.6/101 hv, 1.8 20V/125 hv, 1.9 TDI/90 hv ja 1.9 TDI/110 hv. Vuoden 1998 alussa esiteltiin 1.8T 20V/150 hv. Tekniikka oli kaikilta osin samaa kuin muissa konsernin autoissa, mutta TDI-moottorien kehittyessä Skodalle ei annettu uusimpia versioita. Uutta tekniikkaa Octaviassa edusti CAN-väylä.
Octavian perusmalli oli tingitty LX. Siinä oli vakiona mm. kuljettajan turvatyyny ja ohjaustehostin. LX:n tunnistaa kylkilistojen puuttumisesta. LX:n istuinverhoilu on harmaata, nuorekkaasti kuvioitua kangasta.

GLX:ssä oli mm. keskuslukitus, lämmitettävät sähköpeilit, ajotietokone, 2-osainen takaselkänoja, sumuvalot, kuljettajan istuimen korkeussäätö ja sisävalon viive. GLX:n istuinverhoilu oli mustapohjaista ja kuviot olivat joko punaisia, sinisiä tai vihreitä.

SLX-varusteluun sisältyi ABS-jarrut, vetoluistonesto, matkustajan turvatyyny, sähkölasit, kattoluukku ja kevytmetallivanteet. SLX:n plyysinen verhoilukangas muuttui kuvioltaan kuvassa olevaa alkuperäistä rauhallisemmaksi vuodelle 1999.

Myöhemmin oli tarjolla myös huippumalli Laurin&Klement, jossa oli mm. nahkaverhoilu, automaatti-ilmastointi, sivuturvatyynyt ja CD-vaihtaja. 

Keväällä 1998 Octavia-mallistoon esiteltiin farmarimalli, joka tunnettiin nimellä Combi. Tavaratila oli suuri: 548/1512 litraa.

Vuosimallin 1999 SLX-malleissa oli kattoluukun sijasta ilmastointi ja keskikyynärnojat. LX ja GLX saivat ABS-jarrut. GLX:ään tuli lisäksi mm. takaistuimen keskikyynärnoja ja vetoluistonesto TDI 90 -mallia lukuun ottamatta.

Vuosimallin 1999 uusi kojelauta oli antoi aikaisempaa viimeistellymmän vaikutelman. Kuvassa SLX.

Keväällä 1999 esiteltiin 2,0-litrainen moottori (115 hv), joka syrjäytti turbottoman 1,8-litraisen. Syksyn 1999 uusi vaihtoehto oli Combi 4 x 4, jonka ainoa moottorivaihtoehto oli aluksi TDI 110 hv. Suomeen nelivetomallia ei tässä vaiheessa tuotu.

Syksyllä 2000 Octavia koki faceliftin. Ulkonäköä muuttivat viistotut, kirkaslasiset ajovalot, muhkeampi etupuskuri ilmanottoritilöineen, hieman pyöreämuotoisempi maski sekä takana uudet takavalot ja puskuri. Kokonaisuutena ulkonäön muutos oli niin pieni, että sen huomaaminen vaatii asiantuntemusta.  
Moottoreista 1,6/75 hv korvattiin 1,4-litraisella (75 hv). 1,6/100 hv korvattiin uudistetulla 101-hevosvoimaisella, jossa oli muuttuvapituuksinen imukanavisto.
Kojetaulu oli muuttunut jo aiemmin, nyt muutettiin mittaristoa hieman helppolukuisemmaksi ja tyylikkäämmäksi. Edelleen kuitenkin mittaristo oli saksalaisserkkuihin verrattuna halvemman näköinen. 

Takaistuimella oli nyt kolme rullavyötä ja pääntukea. Kaivattua polvitilaa taakse saatiin 22 mm lisää pienin muutoksin.

Varustetasot nimettiin uudelleen, mutta varustemuutokset olivat vähäisiä. Classicin verhoilukangas oli aikaisempaa arvokkaampaa.

Ambientessa oli nyt myös matkustajan turvatyyny. Ambienten värikäs verhoilu (ylempi kuva) oli hyvin pirteä, joskin se oli nyt saatavana myös harmaana kolmen aikaisemman värin lisäksi.

Elegancessa oli beige (kuva) tai tumman harmaa plyysiverhoilu tai lisävarusteena nahka/kangas tai nahkaverhoilu.

Laurin&Klement-varustelu oli ennallaan nahkaverhoiluineen.

Vuonna 2001 tuli myyntiin 180-hevosvoimainen Octavia RS 1.8T. Pelkän tehostamisen ja ehostamisen lisäksi myös koria oli jäykistetty ja jousitusta madallettu 15 mm. Verhoilu oli osittain nahkaa (alakuva). Vuonna 2002 RS:n sai myös Combina.
Kesäkuussa 2002 vakiovarusteisiin lisättiin ilmastointi. Syksyllä 2003 saatiin Octaviaan pumppusuutindiesel: 1.9 TDI 130 hv. Joissakin maissa oli tosin jo myyty myös 100-hevosvoimaista versiota. 

Elokuusta 2003 lähtien myytiin Suomessa Dynamic-mallia, jossa oli mm. urheiluistuimet, automaatti-ilmastointi, nahkaratti ja Combissa kattokaiteet.

Syksyllä 2004 tuli markkinoille toisen sukupolven Octavia. Vanhasta mallista oli Suomessa tarjolla enää Combeja TDI-moottoreilla varustettuna. Pian kuitenkin markkinoille palasi Octavia Tour, joka oli 1,6-litran bensamoottorilla tai 1.9 TDI 100 hv:n dieselillä varustettu vanhan korimallin Octavia. Tourin myynti jatkui vuoden 2007 alkuun asti.
Tourissa oli vakiovarusteena mm. 4 turvatyynyä, manuaali-ilmastointi, ajotietokone, vetoluistonesto ja molempien etuistuinten korkeussäätö. Lisävarustevalikoima oli suppea, vuonna 2006 oli saatavissa enää ainoastaan metalliväri. Ainoa sisustusvaihtoehto oli Bamboo Black. 
Vakiovarusteet Skoda Octavia (pdf)
Plussat: Miinukset:
+ tasapainoinen kokonaisuus - takajalkatila
+ tavaratila - bensamoottorien ominaisuudet
+ TDI-moottorien ominaisuudet - pintakova jousitus
+ ajokäytös - lämmityslaite
+ sinkitty kori, ruostesuojaus - turvavarustelu (vanhemmat mallit)
Octavia on tekniikaltaan ja laadultaan tyypillinen VAG-tuote. Sisustuksen materiaalit ja yksityiskohdat ovat osittain kalliimpia merkkejä halvempia. Varsin monissa ominaisuuksissa Octavia jäi hieman esim. Golfia jälkeen: istuimet, jousitusmukavuus, ohjaustunto, lämmityslaite, turvallisuusvarustelu ja äänieristys. Myös huoltokustannukset ja varaosahinnat ovat VW:tä kalliimpia. Octavian vikoja on lueteltu HS vikasarjassa.

Octavia on auto, joka pienen perheauton hinnalla tarjoaa pienten perheautojen luokassa kilpailukykyiset ominaisuudet ja suuren tavaratilan. Se on järkiauto, joka käytettynä on selvästi Golfia halvempi ja sellaisena hyvä valinta. TDI-mallit säilyttävät arvonsa suhteessa bensamalleja paremmin.

Ominaisuuksiltaan huomattavasti kehittynyt toisen sukupolven Octavia tuli myyntiin syksyllä 2004. Vanhan mallin valmistusta jatkettiin vielä uuden rinnalla vuoden 2007 alkuun asti.

takaisin