Opel Vectra (1995 - 2002)

 

Toisen sukupolven Vectra esiteltiin syksyllä 1995 ja Suomeen se saapui lokakuussa. Se ei kasvanut merkittävästi kooltaan. Myös ulkonäkö muistutti suurelta osin edeltäjäänsä. Varustetaso sen sijaan oli aikaisempaa korkeampi niin mukavuus- kuin turvallisuusvarusteiden osalta. ABS-jarrut ja 2 turvatyynyä olivat muuttuneet itsestäänselvyyksiksi tässäkin luokassa. 
Ensimmäisenä esitellyt korimallit olivat samat kuin edeltäjässä eli neliovinen ja viisiovinen. Auto oli koriltaan entistä jäykempi ja myös painavampi. Sisätilat olivat ennallaan, mutta tavaratila oli entistä suurempi.
Moottorit siirtyivät pienin muutoksin edeltävästä mallista. Ecoteciksi ristityn moottorisarjan vahvuutena oli taloudellisuus.

Myös 1,6- ja 1,8-litraiset saivat neliventtiilikannen Astran tapaan. Uusi 1.8 16V tarjosi vastaavan suorituskyvyn kuin edeltäjän 2,0-litrainen, joskin vääntö alakierroksilla oli laimeaa.

Ajo-ominaisuudet olivat entistä tanakammat, mutta aivan luokan kärkitasolle ei nytkään ylletty. Merkittävintä kehitystä ominaisuuksissa oli kuitenkin tapahtunut laadussa. Opel oli ottanut tosissaan laatuongelmiensa ratkaisemisen ja uusi Vectra oli ensimmäinen malli, jossa laatu oli hyvällä tasolla.
Ulkonäössä ainoa persoonallinen yksityiskohta oli ulkopeilien muotoilu, peilit tosin olivat kovin pienet.

Vectran perushinta oli selvästi edeltäjää korkeampi. 1.6 GL:n 129 900 markasta muodostui luokan perusmallien vakiohinta pitkäksi aikaa.

Jo perusmalli GL:ssä sisustus oli laadukas ja vakiovarusteluun sisältyi mm. kauko-ohjattava keskuslukitus, lämmitettävät peilit, radio erillisellä taajuusnäytöllä, ulkolämpömittari, sisävalon viive ja ajonestolaite.

Ulkoisesti GL:n erotti mustista ovenkahvoista ja sumuvalojen puutteesta.

CD:ssä oli lisäksi kierroslukumittari, sähkölasit edessä, nahkaratti, lukuvalot ja ristiselän tuen säätö.

Ylellisimmässä CDX:ssä oli puukoristelu kojelaudassa, ajotietokone, ilmastointi, vakionopeussäädin ja sähkölasit takana.

Vectran urheilullisin malli oli CD Sport. Sen olennaisin ero oli tiheämpi Sport-vaihteisto, jonka välitykset sopivat vakiovälityksiä paremmin Suomen ajonopeuksiin. CD Sportin varuste-erot CD:hen olivat kevytmetallivanteet, ajotietokone, tummennetut takavalot ja sporttisempi verhoilu. 
Uutta Vectra-mallistossa oli syksyllä 1996 esitelty farmari, jota Suomessa kutsuttiin Voyageksi. Vectra Voyage oli sporttinen ns. elämäntapafarkku, jonka tavaratila oli korkeintaan Astra Caravanin kokoinen. 

Vakiovarustukseen kuuluivat kaikissa malleissa kattokiskot. 2,0- ja 2,5-litraisessa varustelua täydensi luistonesto, kuten muissakin korimalleissa.

Opelin uutta suorasuihkutusdieseliä saatiin odottaa kesään 1997 asti. 2.0 DI:ssä tehoa 82 hv ja vuoden 1997 lopussa esitellyssä 2.0 DTI:ssä 100 hv.

Vuosimallissa 1998 GL:n korvasi GL+, jossa oli kierroslukumittari, sävylasit ja sähkölasit edessä. Kaikissa '98 malleissa oli ohjauspyörän korkeussäätö, rullavyö takana keskellä ja 15" pyörät. '99 malleissa uutta oli CD-soitin ja ajovaloautomatiikka.

Maaliskuussa 1999 saapuivat Suomeen uudistetut Vectrat. Ehkä merkittävin uutuus oli Astrassa jo edellisvuonna esitelty uusi 1,8-litrainen moottori. Myös 1,6-litraista oli parannettu ja molempien moottorien ilmoitettiin olevan 10 % aikaisempaa taloudellisempia. Uusi takertelematon vaihteisto tuli 2.5 V6:een ja vuonna 2000 myös muihin malleihin. 
Entistä tehokkaammat ajovalot ja vilkut oli nyt kirkkaan lasin alla ja maskin sivureuna oli kromattu. Myös puskurit ja helmat oli muotoiltu uudelleen. Jarrut olivat halkaisijaltaan aikaisempaa suuremmat ja jarrutusmatkan luvattiin olevan 5 % lyhyempi. Pieniksi moitittuja peilejä oli hieman levennetty.
Takavalot olivat tummennetut ja takaluukun yläosa oli saanut uuden taitoksen. Puskurit olivat täysin korinväriset. 

Alustassa ja ohjauksessa oli myös tehty parannuksia, mutta ohjaus meni lähinnä huonompaan suuntaan. Sen sijaan jousitusmukavuus parani.

Verhoilukankaat oli uusittu (kuvassa CD). CD:ssä oli nyt puujäljitelmää keskikonsolissa ja vakiona ilmastointilaite ja kevytmetallivanteet. CDX:ssä oli nahkaverhoilu.

Etuistuimien selkänojia ohentamalla oli saatu 3 cm lisää polvitilaa takapenkille.

Sportin keskikonsolissa oli alumiinikoristelu. Kojelautaa oli muutenkin hieman uudistettu faceliftissä.

Lokakuussa 2000 uusittiin moottorivalikoimaa: 1,8:n teho nousi 125 hv:aan, 2.2 (147 hv) korvasi 2.0:n, 2.6 korvasi 2.5:n ja dieselvalikoimaa täydensi 2.2 DTI. Aktiiviset pääntuet tulivat vakiovarusteeksi.

Samalla verhoilukankaat uusittiin ja varustevaihtoehdot muuttuivat: GL:stä tuli Comfort, jossa oli ilmastointi. CD:stä tuli Elegance, jossa ilmastointi oli automaattinen. Sportiin tuli Xenon-valot vakiovarusteeksi. Kuvassa Comfort-verhoilu.

Kolmannen Vectra-sukupolven ensimmäinen malli, sedan esiteltiin keväällä 2002. 

Vakiovarusteet Opel Vectra (pdf)
Plussat: Miinukset:
+ taloudellisuus - melko ahdas ja epämukava takapenkki
+ melko hyvät ajo-ominaisuudet - vääntö alakierroksilla (1.6/1.8)
+ jousitusmukavuus - pienten vaihteiden päällemeno (<-00)
+ turvallisuusvarusteet - käytös väistötilanteessa
+ edulliset vakuutukset - takerteleva ohjaus (99->)
+ alhainen melutaso - pitkät välitykset
- keskivertoautoa enemmän vikoja
Vectra oli edeltäjänsä tavoin tasainen kokonaisuus vailla suuria heikkouksia. Alusta on onnistunut yhdistelmä tukevuutta ja mukavuutta. Tilat jäivät jälkeen kilpailijoiden kehityksestä, sillä auto ei mallinvaihdoksessa juurikaan suurentunut.

Toisen sukupolven Vectra on laadultaan selkeästi ensimmäistä parempi, mutta katsastustilastoissa se sijoittuu keskitason huonommalle puolelle ja myös työn laadussa on huomauttamista. Tyypillisistä vioista saksalaislähteet mainitsevat satunnaiset sähköviat, sytytysjärjestelmän ongelmat, vesipumput, ohjauksen ylimääräiset äänet, ajovalojen korkeussäädön, nokkahihnan katkeamisen sekä dieseleiden sylinterikannen tiivisteen.

Vectra ei menestynyt aivan edeltäjänsä veroisesti ja varsinkin viimeisinä vuosina myyntimenestys jäi totuttua heikommaksi. Suomessa Vectra oli vuosina 1996-97 luokkansa suosituin auto, mutta lopussa myynti oli pudonnut alle puoleen alkuvuosien lukemista. Viimeisten vuosimallien kysyntä käytettynä on ollut hyvä, sillä kolmannen sukupolven Vectra nousi hinnaltaan monien ulottumattomiin eikä siitä ollut aluksi farmarimallia.

takaisin