Nissan Primera P11 (1996 - 2001)

 

Nissan Primeran ensimmäinen sukupolvi (P10) esiteltiin vuonna 1990. Se oli täysin uusi auto, joka syrjäytti vanhentuneen Bluebirdin ja oli ominaisuuksiltaan luokkansa kärjen tuntumassa. Syksyllä 1996 tuli Suomeen Primeran toinen sukupolvi (P11), joka oli tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan lähellä edeltäjäänsä eikä pysynyt ominaisuuksiltaan aivan luokan parhaimmiston kehitysvauhdissa.
Toisen sukupolven Primera oli suurelta osin suunniteltu Euroopassa ja edeltäjänsä tavoin se valmistettiin Englannissa. Ulkomuoto muistutti suuresti edeltäjää, mutta kulmiin oli tullut uutta pyöreyttä ja olemus oli hieman muhkeampi.

Ulkomitat olivat kasvaneet maltillisesti: pituus 3 cm, leveys 1 cm ja akseliväli 5 cm. Sisätilat olivat luokan keskitasoa, lähinnä puutetta oli pääntilasta takaistuimella. Tavaratila oli varsin suuri.

Uuden mallin lanseerauksessa ja mainonnassa suurinta huomiota saivat Multi Link -akselistot. Edessä monivarsituenta oli samankaltainen kuin ennenkin, mutta takana rakenne oli uusi ja joidenkin arvioiden mukaan aikaisempaa alkeellisempi. Joka tapauksessa auto sijoittui ajettavuudeltaan ja jousitusmukavuudeltaan enintään luokkansa keskitasolle.

Korimallit olivat aluksi 4-ovinen ja 5-ovinen SportDeck, jotka olivat ulkomitoiltaan yhtenevät. Vanha farmari jatkoi aluksi rinnalla.

Moottorit säilyivät lähes ennallaan. Bensamoottoreina Suomessa oli 16-venttiiliset, monipistesuihkutuksella varustetut 1.6/100 hv ja 2.0/130 hv. Saksassa oli lisäksi 2.0/115 hv. Dieselinä oli perinteinen 2.0 TD, jossa oli tehoa 90 hv. Malliston huipulle tuli seuraavana vuonna 150-hevosvoimainen 2.0 GT. Automaattivaihteisena oli saatavissa vain 130-hevosvoimainen malli.

1,6-litraisessa ja dieselissä oli rumpujarrut takana, 2,0-litraisissa bensamalleissa levyt. Pyörät olivat 14-tuumaiset paitsi 2,0-litraisissa SE- ja GT-malleissa. 2,0-litraisen lisähinta 1,6:een verrattuna oli varsin korkea 13 000 markkaa.

Sisustus oli yllätyksetön. SLX-mallien verhoilu oli tyylikästä plyysiä.

Perusmallina oli GX. Siinä oli varsin kattava turvavarustelu: 2 turvatyynyä, ABS-jarrut, turvavyön kiristimet ja porrasperäisessä 3 rullavyötä ja pääntukea takaistuimella. Muita vakiovarusteita olivat ajonestolaite, kauko-ohjattu keskuslukitus ja ajovaloautomatiikka. 

5-ovisesta oli Si-malli, jossa oli GT-istuimet, takaspoileri ja sähkölasit edessä.

SLX-mallissa oli enemmän mukavuusvarusteita: sähkölasit edessä ja takana, lämmitettävät sähköpeilit, 6 kaiutinta, lukuvalot, sumuvalot ja ulkolämpömittari. 

Suomessa harvinaiseksi jäi SE, jossa oli nahkaverhoilu, puupaneelit, kromatut ovenkahvat, ilmastointilaite, kevytmetallivanteet, ajotietokone ja sähköllä säädettävä kuljettajan istuin.

GT-mallin vakiovarustukseen sisältyi SLX-tason lisäksi takaspoileri, helmalevikkeet, nahkareunaiset GT-istuimet, kevytmetallivanteet, ilmastointilaite ja ajotietokone.

Huhtikuussa 1998 ehti Suomeen Primera Wagon. Se oli 9 cm sedania pitempi. Tavaratila oli luokan keskitasoa suurempi. Takaistuimen istuinosa ei ollut monikäyttöasentoon taitettava, mutta tavaratilan pohjasta saatiin silti tasainen, sillä Wagonin tavaratilan pohja oli muita malleja korkeammalla. Tavaratilan lattiapaneeli voitiin kääntää ylösalaisin, jolloin se syvensi tavaratilaa. Takaselkänoja voitiin kääntää monikäyttöasentoon poistamatta pääntukia.
Wagonin jarrut olivat tehottomiksi moitittuja vakiojarruja tehokkaammat, edessä samat kuin GT:ssä ja myös takana oli levyjarrut.

Vuoden 1998 Euro NCAP -testissä Primera sai kolme tähteä ja sijoittui aikanaan kohtuullisen hyvin. Vuodelle 1998 tuli vakiovarusteeksi 15" pyörät ja sivuturvatyynyt lukuun ottamatta uutta LX-mallia, josta oli karsittu myös mm. matkustajan turvatyyny,  keskuslukituksen kauko-ohjaus, kuljettajan istuimen korkeussäätö ja kylkilistat.

Vuoden 1998 lopussa tuli Plus, jossa oli GX:n lisäksi mm. sähkölasit edessä, nahkaratti, korin väriset peilit, kromatut ovenkahvat, puuverhous keskikonsolissa ja pirteä plyysiverhoilu (kuva).

Keväällä 1999 esiteltiin 2,0-litrainen SRi, jossa GX-tason lisäksi oli mm. GT-istuimet, takaspoileri, lämmitettävät sähköpeilit, ulkolämpömittari sekä em. Plus-varusteet kromikahvoja lukuun ottamatta. SRi:n keskikonsolin verhous oli alumiinia. 

Syksyllä 1999 oli faceliftin aika. Uudistetussa mallissa sanottiin olevan 600 uudistusta. Moottorivalikoimaa laajensi suorasytytyksellä varustettu 1,8-litrainen, jossa oli tehoa 114 hv. 2,0-litraisen teho nousi 140 hevosvoimaan. 

Maskin ja puskurin muodot olivat entistä pehmeämmät. Ajovalot olivat kirkaslasiset ja pisaramaiset. Myös takavalot oli muotoiltu uudelleen. Uudistusta korostivat persoonalliset, pastellivärimäiset ulkovärit.

Uudistettu Primera oli ensimmäisiä autoja, jossa oli jarruassistentti eli hätäjarrutustehostin.

Takaistuimella oli Isofix-lastenistuinkiinnikkeet. Lisävarusteena oli saatavana Xenon-valot ja 2,0-litraiseen CVT-automaattivaihteisto. Alustarakenteeseen lisättiin vaimennintyynyjä melun ja mukavuuden takia.

Etuistuimet oli uusittu, samoin verhoilumateriaalit. Kojetaulu oli kaksisävyinen ja mittaristo oli uusittu muotoilultaan ja väritykseltään. 

Uudet varustetasot olivat Comfort, Elegance ja Sport. Kaikissa malleissa oli vakiona 4 turvatyynyä, ulkolämpömittari, sähkölasit edessä, keskuslukituksen kaukosäätö, lämmitettävät sähköpeilit sekä kuljettajan istuimen korkeus- ja ristiseläntuen säätö.

Sportissa oli kevytmetallivanteet, takaspoileri, nahkaratti, valkeat mittarit ja sport-verhoilu.

Elegance-varusteluun sisältyi mm. ajotietokone, automaatti-ilmastointi, sähkölasit takana ja kromatut ovenkahvat.

Keväällä 2000 tarjottiin erä Comfortiin perustuvaa Si-mallia, jossa oli automaatti-ilmastointi, jälkiasennettu Clarion radio/CD, aluvanteet ja takaspoileri.

Kesäkuussa 2000 tuli 1.6 Serenade, jossa oli ilmastointi ja Clarion radio/CD, mutta sen kylkilistat ja ovenkahvat olivat mustia ja varusteista oli karsittu mm. sumuvalot, takaistuimen kyynärnoja ja lukuvalot

Vuosimallin 2001 suurin uutuus oli uusi suorasytytyksellä varustettu 1,6-litrainen, jossa oli tehoa 106 hv.

Serenaden korvasi vuoden 2001 mallistossa Family, jossa ilmastointi oli jälleen lisävaruste.Sport+ sisälsi Sportin lisäksi lukuvalot, takaistuimen kyynärnojan ja sivuturvatyynyt, jotka jäivät pois normaaleista Sport-malleista.

Kesän 2001 erikoismalli oli 1.6 Allstar, jossa oli Comfortin lisäksi ilmastointi, radio/CD-soitin ja kevytmetallivanteet.

Syksyllä 2001 Elegancen korvasi Comfortiin perustuva Luxury, jossa oli kevytmetallivanteet, automaatti-ilmastointi, alumiinikoristeet kojelaudassa ja valkopohjaiset mittarit.

Vakiovarusteet (pdf)
Plussat: Miinukset:
+ varustelu, myös turvavarusteiden osalta - 1,6-litraisen ja dieselin suorituskyky
+ tilat - tehottomat jarrut
+ kelvollinen ajettavuus - vaihteensiirto
+ käyttövarmuus - karkeakäyntinen moottori
+ jakopään ketju - jousitusmukavuus
Nissan Primera on tavallinen ja huomiota herättämätön auto. Sellaisille on kuitenkin kysyntää ja Nissan on perinteisesti korvannut aggressiivisella hinnoittelulla sen, mitä ominaisuuksissa jäädään jälkeen parhaista kilpailijoista. Niinpä myös toisen sukupolven Primera oli koko mallihistoriansa ajan kymmenen myydyimmän auton listalla Suomessa. Myynti painottui kilpailijoita enemmän yksityisostajien suosimiin 1,6-litraisiin sedaneihin.

Primeran suurimpia etuja käytetyn auton ostajalle ovat käyttövarmuus ja varhaisessa vaiheessa vakiona olleet turvavarusteet sekä monissa autoissa edullisten tarjousten ansiosta oleva ilmastointi.

Vikatilastoissa Primera sijoittuu keskitason paremmalle puolelle, mutta japanilaismerkkisten mallien joukossa huonompaan päähän. Primeran vikoja ovat 1,6-litraisten moottorinohjauksen ongelmat, sähkölasit, polttoainepumput vuosimallissa 1997, kytkinlevyn voimakas kuluminen sekä pyöränripustuksen moniin niveliin tulevat väljyydet.

Kolmannen sukupolven Primera esiteltiin vuoden 2001 alussa ja se tekee jo muotoilullaan selkeää pesäeroa aikaisempiin Primeroihin.

takaisin