Koeajossa Volvo S60 2.4D 96 kW Automatic


 

Taustaa

Volvo S60 2.4D 96 kW Automatic vm 2002, siinä alkuasetelma. Autolehdissä on jo jonkin aikaa ollut runsaasti juttua Volvon uudesta dieselmoottoriperheestä. Moottori on lehtitietojen mukaan yksi markkinoiden tehokkaimmista, taloudellisimmista ja hiljaisimmista dieselmoottoreista, joten koeajoon suhtauduin hyvin odottavin tuntein.

Volvohan oli pitkään asentanut muiden valmistajien dieselmoottoreita autoihinsa mm. S80:een, joka tunnetusti oli taksitolpilta tuttu äänekäs moottori. Vuoden 2001 syksyllä markkinoille tuli täysin uusi Volvon itse kehittämä dieselmoottori josta käytetään nimitystä D5 eli 163 hv diesel moottori ja nyt vuoden 2002 alussa oli luvassa samasta moottorista kehitetty hieman hillitympi versio, teholtaan 130 hv ja mallimerkinnältään 2.4D. Tekniikka on sama molemmissa moottoreissa, ainut ero oli myyjän mukaan ohjauselektroniikassa, eli elektroniikkaa säätämällä tehoa on laskettu tuosta 163 hv:sta 130 hv:aan. Moottorien välinen hinta ero on 3000e eli kyllä on "teholastulla" hintaa! Mielenkiinto kohdistuu myös koeajoauton automaattivaihteistoon, eli miten automaatti ja 130 hv dieselmoottori sopivat yhteen. Tässä siis asetelma koeajoon.

Ensivaikutelma

Auto erottuu muotoilunsa ansiosta hyvin muusta liikenteestä. Koeajoauton Maya-keltainen väri lisää erottuvuutta entisestään. Siis auto ihmiselle, joka ei halua niinsanotusti sulautua "harmaaseen" massaan.

Kori ja sisätilat

Ja eikun avaimet käteen, ovet kauko-ohjaimen nappulasta auki ja sitten kuljettajan penkille istumaan. Kun istun kuljettajan penkille, on ensi vaikutelma kuin istuisi hävittäjän ohjaamossa. Nappuloita ja on koottu paljon keskikonsoliin, eikä massiivinen keskikonsoli + kojelauta muotoilu vähennä yhtään tuota vaikutelmaa. Siis hyvin mielenkiintoinen paikka kuljettajalle, jos on vähänkin kiinnostunut teknisistä vekottimista. Auto oli varustettu Comfort- paketilla (sisältää automaatti-ilmastoinnin, etusumuvalot, vakionopeudensäätimen, ajotietokoneen, 2 valaistua meikkipeiliä, automaattinen taustapeilin himmennys, roskapussin pidin), joka tuo mukanaan hyvin tarpeellisia varusteita autoon.

Penkeistä löytyy perinteisten säätöjen lisäksi  hieman harvemmin löytyvät säädöt kuten etuistuinten erikseen etu- ja takareunan korkeuden säädöt sekä ristiseläntuen säätö. Jokaiselle löytyy siis varmasti oikea istuma-asento.

Takaistuimella on varsin mukavat tilat ainakin kahdelle matkustajalle, ja kyllä se kolmaskin siellä matkustaa keskipaikalla, mutta reunapaikoilla on ne parhaimmat oltavat. Itse 183 cm:n mittaisena mahdun hyvin istumaan selkä nojattuna takaselkänojaan, eikä pää ota kattoon kiinni ja tilaa jää vielä pään yläpuolellekin.

Auton peräosan muotoilulla on yritetty saavuttaa coupemaista tunnelmaa ulkonäköön, mutta samalla se aiheuttaa kuljettajan penkiltä katsottuna taaksepäin näkyvyydelle pientä haittaa, sillä takaikkuna näkymä jää coupe muotoilun takia melko matalaksi. Mutta mikään auto ei ole täydellinen.

Moottori ja suorituskyky

Myyntiesitteen mukaan: 2.4D, 130 hv, 280 Nm, 0-100 km/h 11.9s, kulutus kaup. 10.7, maant. 5.8, yhdistetty 7.6.  Tiedot siis lupaavat riittävää kiihtyvyyttä normaalikäyttöön ja taloudellisuutta (no jos taloudellisuudesta ylipäänsä voi puhua tämän hintaluokan autoissa yleensä). Siis ei mikään tykki, muttei myöskään teiden tukko. Moottorin huippuvääntö osuu ilmeisesti n. 2500 rpm kohdille, koska siinä paikkeilla kierrokset pidettäessä, autosta tuntuu löytyvän yllättävän hyvin lisää voimaa ja kiihtyvyyttä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Siis auto käyntiin ja vaihde D-asentoon. Kuuntelen mielenkiinnolla moottorin joutokäynti ääntä, mutta toden totta sisään ei kuulu kuin vaimeata 5 sylinterisen koneen hurinaa. Ja sitten kaasua. Vaihteisto tuntuu vaihtavan hyvin pehmeästi, vaihtonykäyksiä ei esiinny, ja auto kiihtyy varsin ripeästi (ottaen huomioon auton 1625kg oma massan).

Kiihdytettäessä sisään kuuluu moottorin ääntä hieman voimakkaammin, mutta ei mitenkään häiritsevän kovaa, siis aivan normaali kiihdytettäessä kuuluva ääni ilmiö. Auto kiihtyy varsin hyvin ja kiihtyvyys riittää hyvin ns. normaali käyttöön, tosin eipä lisäteho koskaan ole pahitteeksi.

Kiihdytän nopeuden 80 km/h, asetan vakionopeudensäätimen päälle. Hetken kuluttua silmäni takertuvat ajotietokoneen näytössä kertovasta hetkellisestä kulutuksesta, 4.5 L/100km! Nopeuden pysyessä vakiona ja tien ollessa tasainen ei kulutus vaihtele tuosta kuin +/- 0.3 L/100km. Mutta kun kokeilen äkkikiihdytystä, huomaan kulutuksen nousevan 29.5 L/100km, joten kyllähän se "soppa" lopulta autolle maistuukin.

Ohjaustuntuma on sopivasti tehostettu, ja moottoritiellä 120 km/h nopeudella kaistalta toiselle siirryttäessä, huomaan ohjauspyörän tarvitsevan hieman rauhallisemman liikkeen, muuten auto saattaa siirtyä kaistalta toiselle nopeammin kuin oli aluksi tarkoitus tehdä. Mutta minkäänlaista uraherkkyyttä ei esiinny kaistalta toiselle siirryttäessä, eikä auto muutenkaan vaeltele ajokaistalla. Siis kaikin puolin hyvin vakaa ajettava auto sekä sopiva ohjaustuntuma.

Alusta ottaa monttuisella hiekkatiellä hyvin kuopat vastaan, ryminöitä ja räminöitä ei kuulu. Auto on hiljainen dieselmoottoriseksi, ja moottorin alhaiseen melutasoon lienee eräänä syynä 5-sylinterinen kone. Mutta bensiinimoottoriin verrattuna, on dieselin ääni kuitenkin huomattavasti kovempi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelusta olikin jo aiemmin mainintaa, mutta ilman Comfort pakettia auto olisi kyllä ns. karvalakki malli, eli siinä on kyllä turha kenenkään säästää. Sen verran hyödyllisiä ja käteviä varusteita paketin 1170e:n hintaan kuuluu. Täysautomaatti ilmastointi takaa asteen tarkkuudella lämpötilan pysymisen haluttuna niin talvella kuin kesälläkin. Ajotietokone kertoo dieselistille tärkeät taloudellisuus tiedot ja vakionopeussäädin rattiohjaimin takaa moottoritiellä vaivattoman ajamisen.

Verhoilu muodostui tummasta kangasverhoilusta, jolloin puhtaanapito on vaaleata sisustaa helpompaa.

Kilpailuasetelma

Kilpailijoina tässä hintaluokassa ovat varmasti Audi A4 1.9TDI, BMW 320d, MB C200CDI, jotka asettavat varmasti kovan vastuksen Volvolle. Eroja varmasti autojen kesken löytyy niin varustelussa kuin hinnoissakin, ja jokaisen saa varmasti muokattua erilaisin lisävarustein sellaiseksi kuin itse haluaa.


6.3.2002
 

takaisin