Koeajossa Jaguar X-Type 2-Litre

 

Taustaa

Ford on asettanut tavoitteekseen moninkertaistaa Jaguarin myynnin tarjoamalla malleja halvempaan hintaluokkaan. S-Typen jälkeen mallisto laajentui vieläkin pienemmällä X-Typellä, joka perustuu Ford Mondeon pohjalevyyn. X-Type kilpailee esimerkiksi MB C:n, BMW 300-sarjan, Audi A4:n ja Volvo S60:n kanssa. Mallistosta tulivat aluksi markkinoille nelivetoiset mallit, mutta nyt on nähty kaikkien aikojen ensimmäinen etuvetoinen Jaguar: X-Type 2-Litre.

Kori ja sisätilat

X-Typen muotoilu on varmasti useimpien mieleen ja hienostunut muotoilu on auton parhaita myyntivaltteja. Auto muistuttaa suurempia Jaguar-malleja, keula on jopa enemmän XJ-mallien kaltainen kuin S-Typessä.

Keskiluokan premium-mallit ovat varsin ahtaita autoja takaistuimelta. Ikään kuin muut valmistajat olisivat varoneet tekemästä MB:n C-sarjaa tilavampaa autoa. Jostakin syystä myös Mondeon alustaa oli lyhennettävä 4,5 cm Jaguaria varten. Sisätiloissa ero Mondeon ja X-Typen välillä on suuri. Jaguarissa niin polvitila kuin pääntila ovat vajavaiset. X-Type on jopa ahtaampi auto kuin 300-sarjan BMW. Tavaratila on kooltaan kilpailijoiden tasoa. Jostakin syystä myös etuvetomallissa on pykälä tavaratilan pohjalla: etuosa on takaosaa hieman korkeammalla. Monikäyttömahdollisuus on lisävaruste. 

Etuistuimet ovat hyvät, mutta selkänojan yläosan muotoilu ei vaikuta aivan optimaaliselta. Tukea istuimet tarjoavat hyvin. Jo edessäkin katto tuntuu olevan melko lähellä. Myös takaistuin on muotoilultaan kahdelle hyvä, kunhan vain tilaa olisi enemmän.

Moottori ja suorituskyky

2,1-litraiseksi kutistettu V6 on hyvin lyhytiskuinen, koska se on tehty 2,5-litraisesta iskun pituutta lyhentämällä. Moottori on sukua Fordin Duratec V6 -moottoreille. Käsivaihteisen koeajoauton suorituskyky vastasi odotuksia. Auto kiihtyy paikaltaan kohtuullisen hyvin, mutta ohituskiihtyvyys suurimmalla vaihteella on heikko.  Lyhytiskuinen moottori on luonteeltaan kierroskone, suurin teho (156 hv) saavutetaan 6800 kierroksella. Tällainen moottori 1,5-tonnisessa autossa vaatisi seurakseen lyhyemmän perävälityksen. Kiihtyvyydeksi 0-100 km/h ilmoitetaan 9,4 sekuntia. Moottorin ääni on hiljainen, joten pienemmällä vaihteella ajaminen ei kuulosta epämiellyttävältä. Arvelisin, että automaattivaihteiston yhteydessä moottori saattaa tuntua liian voimattomalta. Käsivaihteisto on sama kuin useissa Ford-malleissa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Jaguarin ohjaus on lähes Mondeomaisen tunnokas ja normaalia nopeampi. 2,1-litraisessa tehostus ei säädy ajonopeuden mukaan, ehkä lievä tunnottomuus keskialueella johtuu tästä. Kokonaisuutena ajettavuus vaikutti ongelmattomalta, mutta lievää uraherkkyyttä olin aistivinani. Ajonvakautusjärjestelmä on lisävaruste. Alusta on tukeva, mutta samalla erittäin mukava. Jousitusmukavuus on parempi kuin MB:ssä, Volvossa tai Audissa. Mukavuudessa ei tuntunut olevan huomauttamista missään olosuhteissa. Tässä olisi oppimista saksalaisvalmistajilla, jotka painottavat suomalaisittain ajatellen liikaa nopean ajon ominaisuuksia. Sport-alustan saa Jaguariinkin halutessaan.

Melutaso on kaupunkiajossa äärimmäisen hiljainen. Niin moottori kuin alusta ovat äänettömiä. Mutta jälleen kerran joutuu antamaan huomautuksen rengasmelun selvästä kuulumisesta karkealla tienpinnalla. Tuulensuhinat on sen sijaan onnistuttu eristämään, mikä lisää laadukkuuden tuntua.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on perusmallina tavanomaista Mondeo-tasoa. Vakiona on kuusi turvatyynyä, stereot kasettisoittimella, sähkölasit edessä, manuaalinen ilmastointi ja sumuvalot. Ilahduttavasti Suomessa on vakiona talvipaketti, joka sisältää lämmitettävän tuulilasin, istuinlämmittimet ja valonpesimet. 

Aito Jaguar autosta tulee vasta ostamalla lisävarusteita, jotka ovat melko kalliita. Koeajetussa autossa oli 6700 euron Executive-paketti, joka sisältää mm. nahkapenkit, vakionopeussäätimen, ilmastointiautomatiikan, sähkösäätöiset etuistuimet ja ajotietokoneen. Executive-varusteltuna sisustus on upea. Ainakin omasta mielestäni Jaguariin kuuluu vaalea nahkaverhoilu yhdistettynä puulistoihin.

Kevytmetallivanteet, jotka ovat vakiona suuremmissa moottorivaihtoehdoissa, maksavat 2-Litreen 1077 euroa. Metallivärin lisähinta on 1362 euroa ja ajovakavuuden hallintajärjestelmä maksaa 1228 euroa.

Hallintalaitteet ovat enimmäkseen oikeilla paikoillaan. Kytkimen käyttö nykäyksittä on poikkeuksellisen vaikeaa. Ehkä suunnittelupanosta on käytetty enemmän automaattivaihteisiin malleihin.

Kilpailuasetelma

X-Type 2-Litre maksaa perusvarustein 43 500 euroa. Vastaavasti MB C 200 K maksaa 44 500 euroa, Volvo S60 (170 hv) 36 800 euroa, Audi A4 1.8T 37 280 euroa ja BMW 320i 41 400 euroa. Tosin näitä autoja ei juurikaan osteta ilman lisävarusteita. 

Jaguarissa joutuu siis hieman maksamaan tyylistä. Luonteeltaan X-Type on mielenkiintoinen auto. Se on samalla hienostunut, mutta myös hieman urheilullinen. Tosin tällä moottorilla suorituskyky ei ole kovinkaan urheilullinen eikä suorituskyky vastaa kilpailijoita edellä esitetyillä moottoreilla. Jaguarin ostaja joutuu myös tinkimään tiloista, mutta muuten auto on kilpailukykyinen. Vikatilastoissa merkki ei ole tähän mennessä kunnostautunut aivan saksalaisten veroisesti. Varaosat ovat erittäin kalliita. Jälleenmyyntiarvo on todennäköisesti melko hyvä, mutta riski on saksalaismerkkejä suurempi. Ostajan täytyy myös huomioida, että ainoat huoltopisteet Suomessa ovat Espoossa, Turussa ja Tampereella. Oulu on tiettävästi suunnitteilla.

28.4.2002 Timo Nurmela 

takaisin