Koeajossa Opel Vectra 1.8 122 hv Comfort
Taustaa
Mondeon ja Primeran tavoin myös Opel on asettanut päämääränsä "puolta luokkaa" ylemmäksi. Auto on kasvanut selvästi edeltäjäänsä suuremmaksi kooltaan ja ennen kaikkea hinnaltaan. Myös ominaisuuksiltaan Vectra on kehittynyt pitkän harppauksen ja laatuvaikutelma on huomattavasti aikaisempia Opeleita korkeatasoisempi.
Koeajoraportti perustuu vain vajaan puolen tunnin ajoon maantiellä, moottoritiellä ja kaupungissa.
Kori ja sisätilat
Vectra on ulkonäöltään varsin raskaan näköinen. Keula on korkea ja sivuprofiili ja perä pelkistettyjä. Comfort-mallin mustat ovenkahvat eivät massiivisuudessaan näytä kovin tyylikkäiltä. Takahelma ja -puskuri vaikuttavat heppoisilta ajatellen peruuttamista lumipenkkaan.
Sisätilat eivät ole Mondeon ja Passatin veroiset, mutta tilaa on kohtuullisen hyvin joka suuntaan. Ensimmäisenä tässäkin loppuu pääntila 185 senttiä pidemmiltä. Istuimet ovat edessä hyvät, mutta sivutukea löytyy vasta hyvin leveäselkäisille. Takaistuin on poikkeuksellisen mukava. Niin edessä kuin takana istutaan melko korkealla.
Tavaratila on kooltaan tavanomainen, mutta lastausaukko on nykytyyliin kovin pieni. Viistoperä perusmoottorein tulee myyntiin aikaisintaan vuoden lopussa ja farmari ensi vuonna.
Moottori ja suorituskyky
1,8-litraisesta moottorista on 110- ja 122-hevosvoimaiset versiot. Koeajetun auton 122-hevosvoimainen ei vaikuttanut kovinkaan puhdikkaalta. 110-hevosvoimainen Mondeo tai 1,6-litrainen Avensis tuntuvat vähintäänkin yhtä tehokkailta. Liikkeellelähdöissä joutuu painamaan kaasua. Kaasun annostelu jonoryöminnässä tuntui ainakin aluksi hieman epämääräiseltä. Ohituksissa tällä moottorilla joutuu monesti vaihtamaan pienemmälle. 110-hevosvoimaisesta ei vielä ole nähtävillä tehokäyriä, mutta suurin vääntö on sama. Seuraava moottorivaihtoehto on 2,2-litrainen, joka on hinnaltaan jo 4000 euroa perusmallia kalliimpi.
Ajettavuus, alusta ja melutaso
Alusta on tukeva, mutta jousitusmukavuus on onnistuttu pitämään hyvänä ja esimerkiksi Mondeota parempana. Jousitus toimii hyvin suurissa töyssyissä ja monissa 55-sarjan renkailla varustetussa autoissa esiintyvää pientä tärinää karkealla pinnalla ei esiinny. Kallistelu vaikutti keskimääräistä runsaammalta. Ohjaustehostin on sähköhydraulinen eikä tarjoa kovin hyvää tuntumaa. Ohjaus on myös kevyt ja melko herkkä. Ajo moottoritiellä on hieman suurpiirteistä. Suomen malleista on tingitty ajovakavuuden hallintajärjestelmä pois. Kääntöympyrä on hieman keskimääräistä suurempi.
Melutaso on kiitettävän alhainen. Ensivaikutelman perusteella Vectra on luokkansa äänettömin. Moottorin ääni on miellyttävä. Rengasmelu on vallitseva äänen lähde, mutta suurista pyöristä huolimatta sekin on tavanomaista vähäisempää.
Varustelu ja hallintalaitteet
Varustelu Comfort-mallissa on luokan tavanomaista tasoa. Ilmastointi ja kuusi turvatyynyä löytyy. Selkein puute on ajotietokone, joka löytyy useimmista kilpailijoista. Elegance-malli (lisähinta 1400 euroa) tarjoaa lähinnä koristeita: kevytmetallivanteet, korinväriset ovenkahvat, nahkaratti, lukuvalot ja tasokkaampi verhoilu. Ajotietokonetta ei ole siinäkään.
Sisustuksessa on jäljellä jonkin verran Opelin pappamaisuutta. Muotoilu on pelkistetyn kulmikas ja vaikutelma varsin muovinen. Verhoilu on Comfortissa karkeakuvioista kangasta, jossa on sentään muitakin värivaihtoehtoja kuin musta. Viimeistely sinänsä on kelvollinen.
Hallintalaitteet ovat tavanomaiset ja toimivat. Kytkin, jarrut ja vaihteensiirto toimivat moitteettomasti. Vilkkuautomatiikka oudoksuttaa ainakin lyhyen tutustumisen perusteella. Vilkun joutuu useasti kytkemään käsin pois päältä. Automatiikan saa myös kytkettyä pois käytöstä. Ehkä Audimainen kaistanvaihtovilkutus olisi ollut järkevämpi automatisoinnin taso. Peileistä on muotoilun takia viistetty hieman näkymää pois, muttei niin paljon kuin esim. Mondeossa. Niin etu- kuin takakulmat näkyvät kuljettajan paikalta poikkeuksellisen hyvin.
Kilpailuasetelma
Vectra suurin ongelma on liian korkea hinta. 122-hevosvoimaisen Comfortin nettohinta on 30 400 euroa. Vastaava Mondeo maksaa bruttona 28 870 euroa, Laguna Expression 28 000 euroa ja Primera 28 070 euroa. Mazda 6:n nettohinta tulee olemaan alkaen 25 900 euroa. Jopa 2,0-litrainen Passat on Vectran nettohintaa halvempi, ja siinä on vakiona ESP. Vectran 2,2-litraisen ja dieselien hinta ei ole yhtään 1,8-litraista kilpailukykyisempi. Vectra ei tarjoa mitään sellaista, millä korkea hinta olisi perusteltavissa. Osasyy hintaan saattaa olla autopula. Erityisesti perusmallien saatavuus on hyvin rajoitettua ennen syksyä.
Osa vanhoista Vectra-asiakkaista ei ole valmis maksamaan autostaan näin paljoa, vaan etsii muita vaihtoehtoja. Opelin maine ei myöskään ole sillä tasolla, että kilpailevien merkkien asiakkaita olisi helppoa houkutella, vaikka Vectraa yritettäisiinkin markkinoida laatuautona. Opelin myynti on Suomessa ja monissa muissa maissa huolestuttavan jyrkässä laskussa eikä ainakaan Suomessa asemia näillä hinnoilla paranneta. Auto sinänsä on harkinnan arvoinen vaihtoehto, ellei kaipaa sulavalinjaista muotoilua.
22.4.2002 Timo Nurmela