Koeajossa Mercedes-Benz Vaneo 1.6 (102 hv)
![]()
Taustaa
Neljä vuotta A-sarjan esittelyn jälkeen MB hyödyntää samaa konseptia ja perustekniikkaa suuremmassa Vaneossa, joka on akseliväliltään peräti 48 cm A-sarjaa pidempi. Vaneo on MB:n hyötyajoneuvo-osaston kehittämä ja valmistama, ja se tulee markkinoille myös pakettiautoversiona. A-sarjan tavoin Vaneossa on sandwich-pohja, tasainen lattia, voimakkaasti kallistettu moottori ja tilaa säästävä taka-akselisto. Ulkomuoto on hieman pakettiautomainen.
Kori ja sisätilat
Vaneon suunnittelussa ykkösasia on ollut tilavuus. 4,2-metriseen autoon on saatu mahtumaan takaistuimet poistettuna tavaratilaa kolme kuutiota tai lisähintaan istuimet seitsemälle. Kolmannen rivin penkit on tosin mitoitettu lähinnä lapsille. Vaneo on sisätiloiltaan muita pieniä tila-autoja kapeampi ja korkeampi. Polvitilaa takaistuimella on saman verran kuin Zafirassa tai Corolla Versossa. Sen sijaan tavaratila on Vaneossa ratkaisevasti pidempi kuin kilpailijoissa. Viiden hengen kuormalla tavaratilan pituus on vielä lähes metrin. Tavaratilaan on myös tarjolla monenlaisia lisätarvikkeita kuljetustarpeiden mukaan. Family-mallissa on vakiona tavaratilan ulosliukuva pohja.
Istuimet ovat kovat ja epämukavat, mutta kuljettajan istuin tuntuu sentään hieman A-sarjan Avantgarden istuinta paremmalta. Istuma-asento on korkea, mikä tietysti parantaa näköaloja ulos. Käynti takaistuimelle on helppoa isoista liukuovista, joista tosin kuljettajanpuoleinen on lisävaruste perusmallissa. Istuimiin nähden korkealla oleva lattia vaikeuttaa tosin hieman autoon nousua ja sieltä poistumista. Ajoasennosta ei saa aivan optimaalista. Tähän vaikuttaa osaltaan ohjauspyörän pituussäädön puute. Perusmallissa ei ole edes korkeussäätöä.
Moottori ja suorituskyky
Vaneon moottorivalikoiman muodostavat kaksi 1,6-litraista (82/102 hv), 1,9-litrainen sekä kaksi 1,7-litraista dieseliä. Heikompaa 1,6-litraista lukuunottamatta valikoima on sama kuin A-sarjassa. 1,5-tonniseen Vaneoon koeajettu 1,6-litrainen moottori (102 hv) on selvästi liian pieni. Kiihdyttäminen 120 km/h moottoritienopeuteen on tuskallisen hidasta. Ohitukset eivät suju toivotulla ripeydellä vielä nelosellakaan. Liikkeellelähdöissä auto on myös A-sarjan tavoin tahmea, kuin käsijarru olisi hieman päällä. 1,9-litrainen maksaa peräti 4000 euroa koeajettua mallia enemmän.
Ajettavuus, alusta ja melutaso
Vaneon ajettavuus oli A-sarjan autolla melko paljon ajaneelle positiivinen yllätys. A-sarjan levottomuutta ei esiinny. Pitkän akselivälin ansiosta Vaneo kulkee selvästi vakaammin. Myöskään urat tai toispuoleiset urapaikkaukset eivät aiheuta samanlaisia korjaustarpeita suuntaan. Vaneo on luokan parhaimmistoon kuuluvan Zafiran tasoinen ajettava lukuunottamatta ohjausta, jonka tunto on selvästi puutteellinen. Etenkin sivutuulessa ajamisesta tulee kiemurtelevaa. A-sarjan totaalisesti kompastuttavaa irtosoraa ei koeajoreitiltä löytynyt.
Alusta on melko jäykkä, mikä parantaa korkean korin vakautta kaarteissa. Jäykkyydestä huolimatta jousitusmukavuus on A-sarjaa parempi. Sen sijaan useimmat kilpailijat ovat onnistuneet jousituksessa paremmin. Kääntöympyrä on pitkästä akselivälistä johtuen useimpia pieniä tila-autoja suurempi.
Melutaso oli ajettavuuden ohella toinen positiivinen yllätys. Tieäänet on saatu vaimennettua melko hyvin ja myös moottori on hiljainen. Eli Vaneo kuuluu luokassaan hiljaisempiin.
Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus
Vaneon perusmalli tarjoaa ABS-jarrut, ESP:n, 4 turvatyynyä ja sähkölasit edessä. Koeajoauton 3000 euron hintainen Ambiente-varustelu tarjoaa tyylikkäämmän sisustuksen ohella mm. keskuslukituksen kaukosäädön, kattokaiteet, sadetunnistimen, korkeussäädettävän ohjauspyörän, toisen liukuoven ja tavaratilan peitteen. Vaihtoehtoisesti 3000 eurolla saa Family-paketin, jossa on keskuslukituksen kaukosäätö, kattokaiteet, "lentokonepöydät", integroidut lastenistuimet, tavaratilan peite ja mainitut tavaratilan liukupohjan ja toisen liukuoven. Ilmastointia ei ole vakiona missään mallissa. Se lienee hyvinkin tarpeellinen autossa, jossa on näin suuret ikkunapinnat.
Perusvarustelu on mukavuusvarusteiden osalta hieman tavanomaista köyhempi. Ilmastointi maksaa 1790 euroa, säädettävä ohjauspyörä 170 euroa, keskuslukituksen kaukosäätö 395 euroa, takasisävalo 110 euroa, liukuovi vasemmalle 660 euroa, tavaratilan peite 210 euroa ja metalliväri 590 euroa. Ajotietokonetta ei ole saatavilla, vaikka lisävarustevalikoima onkin MB:n tapaan runsas.
Hallintalaitteet ovat A-sarjan kaltaiset. Kaikki viiksitoiminnot on MB:n tapaan koottu vasemmalle kädelle. Sähkölasien käyttökytkimet ovat etuistuinten välissä. Kelloa ja ulkolämpömittaria ei saa näkyviin yhtä aikaa. Lämmityslaitetta voi kalliiden autojen tavoin säätää erikseen vasemmalle ja oikealle puolelle. Säilytystilaa ohjaamossa on melko hyvin.
Sisustus on hieman A-sarjaa pelkistetympi, "pakettiautomaisempi". Suurin osa kojelaudasta on aivan sama kuin A-sarjassa. Ambientessa vaikutelmaa parantavat hieman tyylikkäät jalopuukoristeet. Family-mallissa verhoilu on pirteä ja Ambientessa hillityn tyylikäs. Perusmallissakaan verhoilu ei ole liian askeettinen, mutta ainoa värivaihtoehto on musta. Näkyvyys autosta on hyvä. Paksut ja viistot etupilarit aiheuttavat katvetta kuten monissa muissakin tila-autoissa.
Kilpailuasetelma
Vaneo 1.6 (102 hv) maksaa 33 500 euroa. Zafira 1.6:n hinta on vajaat 26 000 euroa ja Corolla Verson 24 400 euroa. Isommista tila-autoista Ford Galaxy 2.0:n saa 36 300 eurolla ja Avensis Verso 2.0:n 37 700 eurolla. Vastaavasti varusteltu 1,6-litrainen Vaneo maksaa yhtä paljon.
Vaneon hinnalle ei oikein löydy perusteita. Keulalla on tähti, mutta missä käytännössä näkyy se, että tämä auto on Mersu? Laatuvaikutelma on keskinkertainen ja olemus kokonaisuutena hieman pakettiautomainen. A-sarjankaan jälleenmyyntiarvo ei ole ollut tavanomaista parempi, tuskin tämänkään. Samat ominaisuudet (lukuunottamatta tavaratilaa) jopa hieman hiotumpana saa kolmannesta halvemmalla Zafirasta tai Corolla Versosta.
28.4.2002 Timo Nurmela