Koeajossa Hyundai Tucson 2.0 GLS
![]()
Taustaa
Hyundai on menestynyt Euroopassa parhaiten maasturien ja tila-autojen myynnissä. Santa Fe on ollut useana vuotena Ruotsin eniten ostettu maasturi. Tucson on Santa Fe:n pikkuveli, joka menee monessa suhteessa vanhemman veljensä edelle. Yllättävää on esimerkiksi se, että Tucson on akseliväliltään Santa Fe:tä sentin suurempi. Tucson taitaakin olla Santa Fe:n pahin kilpailija.
Kori ja sisätilat
Ulkomitoiltaan Tucson on kilpailijoista lähinnä Toyota RAV-4:ää eli se on kooltaan luokassaan keskimääräistä pienempi. Ulkomuodossakaan ei ole samaa muhkeutta kuin Santa Fe:ssä. Myös sisätiloiltaan Tucson on hieman esim. Honda CR-V:tä pienempi. Takaistuin soveltuu leveydeltään vain kahdelle, mutta muissa suunnissa tilaa on riittävästi täysikokoisellekin matkustajalle.
Etuistuimet eivät ole täysin onnistuneet. Sivutuki on puutteellinen ja selkänoja kaartaa liian alhaalta taakse, jolloin yläselkä jää vaille tukea. Etuistuimien selkänojansäätö on alkeellinen portaallinen pikasäätö. Korkeussäätö on erikseen etu- ja takareunalle. Etuistuinten välissä on käsinoja, joka painuu haluttaessa näppärästi alas. Näkyvyys autosta taaksepäin on rajoittunut mm. leveiden takapilarien takia.
Tavaratila on kooltaan pieni. Kokoa rajoittavat tilan lyhyys ja alhaalle sijoitettu hattuhylly. Takaikkuna on avattavissa erikseen. Siitäkin tosin olisi enemmän hyötyä, jos hattuhylly olisi ikkunan alareunan tasolla. Takaistuimen monikäyttöasento on toteutettu hienosti: istuinosa laskeutuu automaattisesti alaspäin samalla kun selkänoja käännetään. Tavaratilan pohjasta saadaan näin tasainen.
Moottori ja suorituskyky
Moottoreista on Suomessa aluksi tarjolla vain 2,0-litrainen bensakone. Myöhemmin tulevat 2.0 CRDi ja 2.7 V6. Perusmoottorissa on tehoa 140 hv ja se on varustettu muuttuvalla venttiilienajoituksella. Suorituskyky on 1,6-litraisten perheautojen tasoa. Moottori vetää puhtaasti pienilläkin kierroksilla, mutta voimaa löytyy vain kierroksia käyttämällä. Kierrosten käyttämisen tekee epämiellyttäväksi moottorin voimakas ääni. Ohituskiihtyvyys suurilla vaihteilla jää melko vaisuksi. Automaattivaihteistoa ei ole saatavissa 2,0-litraiseen.
Ajettavuus, alusta ja melutaso
Tucsonin ajettavuus oli odotettua miellyttävämpi. Melkoinen osa koeajosta oli pieniä sorateitä, joille on vaikea löytää Tucsonia miellyttävämpää kulkuneuvoa. Asfalttitien pieniä epätasaisuuksia jousitus ei sen sijaan poista aivan moitteettomasti.
Myös suuremmalla tiellä Tucson käyttäytyy varsin henkilöautomaisesti. Toki korkea istuma-asento heiluttaa kuljettajaa tavallista henkilöautoa enemmän kaarteissa ja epätasaisuuksissa. Ohjaus on aivan kelvollinen, mutta ei tunnoltaan huippua.
Alustan ja renkaiden äänet on eristetty kohtuullisen hyvin ja eniten häiritseekin moottorin ääni.
Neliveto on toteutettu haldex-kytkimen avulla, joten takapyörät kytkeytyvät mukaan viiveellä. Tästä aiheutuvan ongelman suuruus selviää talviolosuhteissa. Erikoisuutena on se, että alle 35 km/h nopeudessa voidaan ajaa myös jatkuvalla nelivedolla. Keskitasauspyörästö on varustettu lukolla ja lisäksi Tucosnissa on luistonestojärjestelmä.
Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus
Tucsonin ainoa varustevaihtoehto tällä hetkellä on GLS, joka sisältää 6 turvatyynyä, varashälyttimen, manuaalisen ilmastointilaitteen ja alumiinivanteet. Tuulilasin alareuna on lämmitettävä. Ajotietokone on suppea eikä siitä esim. näe hetkellistä kulutusta. ESP on saatavana lisävarusteena. Värivalikoima on kaukoidän tuotteeksi runsas ja mukana on persoonallisia sävyjä.
Vaihdevipu on sijoitettu lattian ja monista autoista tutun kojelaudan välimaastoon. Lyhyen vivun liikkeet ovat laajoja ja vaihteensiirron toiminnassa olisi parannettavaa. Myös kytkin vaatii totuttelua. Nahkaratti on liukas ja ohut. Digitaalikellossa on 12 tunnin järjestelmä, mikä näyttää alkeelliselta. Olennaisempi puute on kuitenkin kojelautaan sovitetun tehdasradion puute, mikä pilaa ergonomian lisäksi kojelaudan ilmettä, joka muuten olisi varsin siisti. Hieman parantamista Hyundailla olisi vielä sisustusmateriaalien laadussa ja yhteensopivuudessa.
Kilpailuasetelma
Hyundai Tucson 2.0 GLS maksaa 30 900 euroa. Tämä on selkeästi alle kilpailijoiden tason. Mitsubishi Outlanderin ja Nissan X-Trailin halvimmat mallit maksavat 33 900 euroa. Toyota RAV-4:n hinta on 35 300 euroa ja Honda CR-V:n 35 550 euroa. Tucson on Getzin jälkeen toinen Hyundai, jonka ei ominaisuuksiltaan tarvitse antaa tasoitusta kilpailijoilleen. Kilpailukykyiset ominaisuudet ja edullinen hinnoittelu tekevät Tucsonista auton, jota ei kannattaa unohtaa vaihtoehtojen joukkosta katumaasturia valittaessa. Kiinnostavuutta lisää myös 5 vuoden takuu ilman kilometrirajoitusta.
20.9.2004 Timo Nurmela