Koeajossa Saab 9-5 Aero Aut.

 

Taustaa

Saab 9-5 on tullut markkinoille vuonna 1997 ja vuosimalliin 2002 tehtiin keskimääräistä laajempi facelift. Kyseessä on siis jo melko pitkään palvellut automalli, joka säilyy tuotannossa näillä näkymin vuoteen 2006. Vuosimalliin 2005 on jälleen tulossa hieman laajempia uudistuksia. 

Kori ja sisätilat

Saab 9-5 on tyyppiesimerkki autosta, joka ei herätä huomiota eikä kateutta. Jopa Aero-mallin sivuhelmatkin ovat hyvin hillityt. Samaan aikaan 9-5:n korimalli on sedaninakin poikkeuksellisen käytännöllinen. Tilat tai sisäänkäynnin helppous ovat menneet sulavalinjaisen muodon edelle.

Auton hieman uudempia kilpailijoita pienemmät mitat asettavat kuitenkin rajansa sisätiloille. Polvitilaa takaistuimella on yllättävän hyvin lyhyestä akselivälistä (270 cm) huolimatta. Ennemminkin pulaa on pääntilasta ja kolmelle matkustajalle takatiloja ei ole mitoitettu.

Edessä tilasta sinänsä ei tämän luokan autoissa ole pulaa, mutta Saabin kojetaulu sijoittuu varsin lähelle kuljettajan polvia. Kojetaulun massiivisuus myös pienentää tiloja mielikuvatasolla. Istuma-asento 9-5:ssä on miellyttävän korkea. Osa Aeron ostajista kuitenkin todennäköisesti kaipaisi urheilullisempaa ajoasentoa. Ohjauspyörässä on pituussäätö, mutta kovinkaan suuri osa kuljettajista tuskin tarvitsee muita kuin takimmaisen asennon.

Aeron etuistuimet ovat muotoilultaan urheilulliset ja voimakkaan sivutuen takia ahtaammat. Useimmille nämä istuimet tarjoavat kuitenkin varmasti erinomaisen istuma-asennon. Näkyvyys eteen on hyvä, takanäkyvyyttä vie täysikokoinen pääntuki keskellä.

Sedanin tavaratila on markkinoiden suurimpia. Tila on korkea ja varsinkin takaosastaan myös leveä. Myös lastausaukko on nykyautoksi poikkeuksellisen suuri ja saranat tilaa säästävää mallia. Tarjolla on myös monikäyttömahdollisuus eräistä saksalaiskilpailijoista poiketen. 

Moottori ja suorituskyky

9-5:n bensamoottorit ovat edelleen täysin Saabin omia, kun taas 9-3:ssa on siirrytty GM-moottorien kehitelmiin. Aikaisemmin 9-5:ssä käytetty Opelin 3,0-litrainen on poistunut valikoimista ja vaihtoehdot ovat nyt 2.0t/150 hv, 2.3t/185 hv, 2.3T/220 hv ja 2.3 Aero/250 hv.

Aeron teho nousi 250 hevosvoimaan vuosimalliin 2002. Litrateho on melko korkea, mutta siitä huolimatta moottori on luonteeltaan pikemminkin laajalla alueella vääntävä tasainen puurtaja. Vääntöä on tarjolla 350 Nm alueella 1900-4000 r/min. Ahtopaine on 1,0 bar kesympien mallien 0,4:stä poiketen. Aerolle on tyypillistä, että auto käyttäytyy kaupunkiajossa kuin mikä tahansa perheauto, jossa voimaa on riittävästi. Autolla on äärimmäisen helppo ryömiä seisahtelevassa jonossa tasaisesti. Tässä asiassa Saab ja Volvo ovat edellä saksalaiskilpailijoita.

Maantiellä voimaa on tarjolla enemmän kuin kaupunkiajon perusteella odottaisi. Käytännön ajotilanteissa ohituskiihtyvyys on parempi kuin monilla 6-sylinterisillä. Oppivilla automaattivaihteistoilla varustettujen koeajoautojen vaihteistojen toiminnan analysointi on vaikeaa. Aeron vaihteisto vaihtoi maantiellä nopeutta lisättäessä hanakasti pienemmälle, mikä saattaa olla seuraus vaihteistossa käytössä olleesta ohjelmavalinnasta. En kuitenkaan ymmärrä, miksi mihinkään vaihtamisohjelmaan sisältyisi näin nykäisevä vaihtamiskäytös kuin Aerossa kolmoselta neloselle. Toinen ihmetystä herättävä yksityiskohta oli voimakas värinä liikennevaloissa seisottaessa. +7 asteen lämpötilassa edes ilmastointi ei ollut viemässä voimaa tyhjäkäynnillä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Aeron alusta on 10 mm muita versioita matalampi ja jouset ja iskunvaimentimet ovat jäykemmät. Näillä muutoksilla ja 17" pyörillä Saab vastaa suunnilleen Audin ja BMW:n käsitystä vakioalustasta. Jousitusmukavuus pikkutöyssyissä on yllättävänkin hyvä. Sen sijaan suurissa heitoissa käytös oli hieman töksähtävää. Muistikuva 9-5:n vakioalustasta suurissa heitoissa on selvästi myönteisempi.

Ajettavuudessa hallitsevin piirre on vakaus ja suuntavakavuus. Ohjaustunto on hyvä ja ohjaus keskittää hyvin. Parhaiden saksalaisten täsmällisyyttä ajokäytöksestä ei kuitenkaan löydy. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Aeron vakiovarusteluun sisältyvät mm. nahkaverhoilu, ESP, automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin ja aktiiviset pääntuet. Lisävarusteista metalliväri maksaa 1000 euroa, tuuletetut etuistuimet 950 euroa ja Bi-Xenon -ajovalot 1000 euroa. Navigointilaitteen hinta on 4950 euroa ja se vaatii lisäksi kalleimman AS3-audiojärjestelmän (1050 euroa).

Kojelaudan katkaisimet ovat enimmäkseen selkeitä ja suurikokoisia. Vakionopeussäätimen viiksi liukukytkimineen ei ole käyttömukavuudeltaan parhaiden toteutusten tasoa. Automaattivaihteiston manuaaliasennon plus- ja miinus-valitsimet ovat mukavasti käsillä ratin takana. Lasinnostimien kytkimet on sijoitettu typerästi keskikonsoliin ja virtalukon sijoitusta keskikonsoliin en ymmärrä varsinkaan ruotsalaislehtien esittämän turvallisuuskritiikin jälkeen. Pikkutavaroille on säilytystilaa varsin vähän. Navigointilaitteen (lisävaruste) näyttö on sijoitettu keskeiselle paikalle. Autossa on Saabin tapaan myös Night Panel -toiminto, jolla pääosan mittariston informaatiosta saa piilotettua yöajossa.

Kojelaudan muotoilu alkaa olla hieman vanhahtava. Sisustuksessa on kuitenkin tallella tuttua muhkeutta, joka 9-3:ssa on vaihtunut keveyteen ja avaruuteen. Joka tapauksessa sisustuksen tyyli on yhtenäinen ja viimeistelyn taso on hyvä. Verhoilunahan laatu vastaa Volvon halpaa perusnahkaa. Vierekkäisissä nahkapaloissa oli hyvinkin vaihtelevaa pintaa.

Kilpailuasetelma

Saab 9-5 Aero ei ole varsinaisesti urheilullinen auto. Vaikka tehoa on paljon ja alustaa jäykistetty, painotus on enemmän vaivattomuuden, käytännöllisyyden ja mukavuuden puolella. Ja hyvä niin. Epämukavia ja epäkäytännöllisiä autoja löytyy niitä haluaville. 

Aeron hinta niin sedanina kuin Wagonina on 55 100 euroa. Volvo V70 T5 maksaa 51 500 euroa, mutta sen varustelu vaatii täydennystä yltääkseen Saabin tasolle. BMW 530iA maksaa 67 150 euroa ja Touring nousee jo yli 70 000 euron. Hinnoittelu takaa sen, että 9-5 on edelleen kilpailussa mukana, vaikka tuoreemmat mallit ovatkin joiltakin osin hienostuneempia. 

16.5.2004 Timo Nurmela 

takaisin