Koeajossa Volvo S80 2.5T Aut.

 

Taustaa

Volvo S80 on kokenut ensimmäisen uudistumisensa ehdittyään lähes viiden mallivuoden ikään. S80 on myynnillisesti jäänyt pahoin sisarmallinsa V70:n varjoon. Useimmissa maissa farmarimalli on ollut halutumpi. Nyt S80:een on tuotu muutamia parannuksia, jotka saadaan muuhun mallistoon vasta myöhemmin. Näistä tärkeimpiä on mainonnassa taka-alalle jäänyt uusi ohjaus, joka osittain korjaa S80:n ehkä pahimman puutteen. Ajettavuutta on pyritty parantamaan myös säätyvällä iskunvaimennuksella.

Kori ja sisätilat

S80:n sisätilat ovat luokassaan keskimääräistä paremmat. Skoda Superbin polvitiloihin takaistuimella ei päästä, mutta tilaa on vastaavasti enemmän leveyssuunnassa. Tavaratila sen sijaan on tilavuudeltaan parhaita kilpailijoita pienempi. Toisaalta läheskään kaikissa kilpailijoissa ei ole alastaitettavaa takaselkänojaa vakiovarusteena.

Istuimet ovat markkinoiden selkeää parhaimmistoa. Jos mukavuuspainotteiset istuimet eivät miellytä, kannattaa unohtaa koko auto! Koeajetussa autossa oli sport-istuimet, jotka eivät kovinkaan paljon eroa vakioistuimista, vaikka hieman muodokkaammilta näyttävätkin. Myös takana istuinmukavuus on erinomainen. Näkyvyys taakse on melko heikko. Sähköisesti käännettävät takaniskatuet (200 euroa) auttavat osittain asiaa, mutta näkyvyyttä rajoittavat myös takaikkunan pienehkö koko ja massiiviset etuniskatuet.

Moottori ja suorituskyky

Koeajetun auton moottorina oli uusi 210-hevosvoimainen 2.5T, joka esiteltiin ensimmäiseksi XC90:ssa. Moottori on edeltävää 2.4T:tä kierrosherkempi. Moottorin parasta antia on kuitenkin jo matalilta kierroksilta löytyvä vääntö. Suurin vääntö (320 Nm) saavutetaan alueella 1500-4500 r/min. Kiihtyvyydeksi 0-100 km/h luvataan automaattiversiolle 7,7 sekuntia, mihin yleensä Volvoissa saa käytännössä lisätä muutaman kymmenyksen. Automaattivaihteisto on Aisin-Warnerin 5-vaihteinen, joka vaihtaa melko miellyttävästi.

2.5T on Volvon bensamoottoreista varmasti paras valinta. 140- ja 170-hevosvoimeiset perusmoottorit eivät S80:n painoisessa autossa tarjoa kovinkaan hyvää suorituskykyä. 2,9-litraisessa suorituskyky on 2.5T:tä heikompi, kulutus huomattavasti suurempi ja nelivaihteinen GM:n automaattivaihteisto vanhanaikainen. T6 on hinnaltaan ja suorituskyvyltään omaa luokkaansa, mutta kärsii samasta vaihteistosta. Volvon dieselit 2.4D ja D5 ovat toki myös hyviä valintoja.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

S80:n huomattavimpia markkina-alueita on USA, jonka vaatimukset ovat selkeästi näkyneet ajettavuudessa. Uusi ohjaus on aikaisempaa tunnokkaampi, mutta hyvä se ei ole vieläkään. Aktiivinen iskunvaimennus (Four-C) on toinen uutuus. Se pyrkii mukauttamaan iskunvaimennuksen jäykkyyden kuhunkin ajotilanteeseen. Sen vaikutuksen huomaa selkeästi ohitustilanteessa, jossa se ehkäisee korin heilahtamista. 

Iskunvaimennuksessa on kaksi asetusta: Comfort ja Sport. Comfort-asento tarjoaa jousitusmukavuuden, joka on luokkansa parhaimmistoa, mutta monia miellyttänee enemmän jäykempi Sport-asento, joka on lähempänä saksalaiskilpailijoiden jousituksia. Koeajetussa autossa oli 17" pyörät, jotka eivät merkittävästi heikentäneet ajomukavuutta eivätkä myöskään tunteneet liiallisesti uria. Kääntöympyrän halkaisija on suurehko.

Melutasoltaan S80 kuuluu luokkansa hiljaisimpiin BMW:n ja Mercedeksen jälkeen. Rengasmeluun leveämmillä renkailla oli hieman vaikutusta, mutta voimakkaaksi sitä ei voi sanoa. 5-sylinterisen moottorin ääni on miellyttävä kiihdytyksissä, maantieajossa moottorin ääntä ei juurikaan kuulu.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Volvossa varustelistan ruksaaminen on välttämätöntä. Valinnanvaraa on paljon, lisähinnat kohtuullisia ja toisaalta perushintaan ei sisälly kaikkea tarpeellista. Uusissa Concept-, Symphony- ja Selective-paketeissa on sekä mukavuusvarusteita että koristeita. Jos ei arvosta koristeita, saattaa nyt olla järkevää valita tarpeellisia varusteita yksitellen. Ilmastoinnin automatiikka (750 euroa) ja ESP (540 euroa) eivät ole vieläkään vakiovarusteita.

Hallintalaitteet ovat markkinoiden parhaimmistoa. Erityisesti tehdasasenteiset stereot ja automaatti-ilmastoinnin käyttö ansaitsevat kehuja. Jarruvoiman annostelu on aikaisempaa helpompaa. Sisustusta on jonkin verran uusittu, esim. kojelaudan yläosa on uusi ja puulistoitus on nyt muovin sijasta puuta. Laatuvaikutelma ei yllä aivan Audin tasolle, mutta parhaimmistoon kuitenkin. Pienenä yksityiskohtana kaukosäädin avausnappeineen on saatu vihdoinkin sijoitettua varsinaiseen avaimeen.

Kilpailuasetelma

S80:n merkitys markkinoilla on melko pieni. Enemmänkin odotellaan vastaavia uudistuksia V70:een ja S60:een. 2.5T-moottori tuli jo näihinkin malleihin. Aktiivinen iskunvaimennus ei ehkä tule vakiovarusteeksi näihin, mutta parannettu ohjaus tulee toivottavasti ennen vuosimallia 2005.

S80:n tärkeimpiä kilpailijoita on Saab 9-5, joka on suunnilleen saman hintainen. Audi, BMW ja Mercedes ovat selvästi kalliimpia varsinkin, jos niihin ottaa hintavia varusteita, kuten nahkaverhoilun tai automaattivaihteiston. S80 on ominaisuuksiltaan edelleen ajan tasalla, mutta voimakas vastaisku BMW:ltä on tulossa.

18.5.2003 Timo Nurmela 

takaisin