Koeajossa Volvo S60 T5 A


 

Taustaa

Volvo S60 takaluukun alareunassa komeileva teksti T5 tuo mieleen heti sen, että nyt ei olekaan kyse aivan tavallisesta menijästä. Moottori on S60:n bensiinimoottoriperheen toistaiseksi tehokkain jäsen eli 250 hv:n turboahdettu versio. Tehot houkuttelevat aktiiviseen ajoon.

Koska aiemmissa koeajoissa on jo käsitelty S60 2.4DA:ta, sen sisustaa ja yleistä mukavuutta, tässä koeajo artikkelissa keskityn lähinnä tekniikkaan ja siihen tärkeimpään eli aktiiviseen ajoon.

Moottori ja suorituskyky

Koska tehosta (184kW/250hv) ei ole puutetta, on auton kiihtyvyys sen mukainen, koeajetun automaattivaihteisen kiihtyvyys 0-100km/h on 7,1 s. Kiihtyvyyden toinen puoli tulee esiin kulutuksessa, joka kaupungissa on ilmoitettujen lukemien mukaan 14,8 l/100km, maantiellä 7,7 l/100km ja yhdistetty 10,3 l/100km.

Ajettavuus

Käynnistän auton, moottorista kuuluu vaimea hurina. Auto on varustettu Geartronicilla eli vaihteita voi vaihtaa myös käsin vaihde kerrallaan tökkimällä vaihdekeppiä joko eteen tai taaksepäin. Sitten ajoon - vaihdekeppi D-asentoon ja menoksi. Kun painan kaasupoljinta hieman vikkelämmin, huomaa heti, että nyt mennään eikä meinata. Auto tuntuu syöksyvän eteenpäin niin, että liikennevaloissa lähdettäessä nopeusmittari kohoaa huomaamatta helposti yli sallitun nopeusrajoituksen. No, käytännön kiihtyvyys kokeiluun päästään, kun mennään moottoritien kiihdytys rampille. Eikun kaasupoljin pohjaan ja menoksi. Auto suorastaan rynnistää eteenpäin, ja tehot tuntuvat aina kuljettajan nojatuolissa asti. Selän painumiselta selkänojaan ei voi välttyä. Nopeusmittari kohoaa moottoritie nopeuksiin niin nopeasti, että ei ole epäilystäkään minkä tehoinen moottori autoa kuljettaa. Samalla kun vilkaisen ajotietokonetta, huomaan keskikulutuksen olevan 12l/100km. Soppa taitaa siis maistua autolle.

Hieman pienemmällä tiellä kokeilen Geartronicin toimintaa. Tällä lyhyellä tunnin mittaisen koeajon perusteella voin sanoa, että käsinvaihtaminen jää käytännössä monella kuljettavalla varmasti varsin vähäiseksi uutuuden viehätyksen häivyttyä. Käytännön ajossa ei viitsi alkaa tarkkailemaan kierroslukumittaria ja käsin vaihtamisen oikeata ajankohtaa, sillä automatiikka osaan sen tehdä monin verroin optimaalisemmin. Luulisin, että mikäli käsinvaihtaminen olisi toteutettu ratissa olevilla nappivaihteilla, voisi käsin vaihtamisen käyttö olla runsaampaa. Tällöin molemmat kädet voisivat olla ratissa kiinni koko kiihdytyksen ajan, eikä tarvitsisi alkaa oikealla kädellä vaihdekeppiä tökkimään. No tämäkin oli koeajan henkilökohtainen mielipide.

Itse auton alusta pelaa moitteettomasti moottorin tehojen kanssa, joten ei moitteen sanaa. Jos jotain miinusta pitää sanoa, on se korkea keskikulutus, mutta tehot huomioon otettaessa, on kulutuskin varsin kohtuullinen.

Tunnin koeajon jälkeen autosta oli ikävä luopua, sen verran hauska paketti oli kyseessä.

Kilpailuasetelma

Volvo on hinnoitellut S60 T5A:n (184kW/250hv) varsin kilpailukykyiseksi, 46 500 euroa. Kilpailijoita tuosta 250hv:n ja kyseisen hinnan muodostamasta yhdistelmästä onkin jo hankalampi löytää. Audi A4 3.0 162kW automaatilla maksaa jo 58 100 euroa, BMW 330iA 170kW maksaa 57 100 euroa.

25.08.2002

takaisin