Koeajossa Lexus RX300

Taustaa

USA:n markkinoille suunniteltu RX300 (Japanissa Toyota Harrier) tuli Eurooppaan vasta vuonna 2001 ja paria vuotta myöhemmin olikin jo vuorossa toinen sukupolvi, joka on paitsi edeltäjäänsä kehittyneempi, myös edullisempi. RX300 on Land Cruiser -sukujuuristaan huolimatta vahvasti citymaasturi, jolla ei ole tarkoitus mennä tien ulkopuolelle. Lukkoja ei ole ja neliveto on toteutettu viskokytkimen avulla.

Kori ja sisätilat

RX300 on sulavalinjaisen näköinen, mutta täysin tasapainoiselta kokonaisuudelta muoto ei mielestäni vaikuta. Pituudeltaan RX300 kasvoi kilpailijoidensa mittoihin, mutta se on hieman kapeampi ja matalampi. Tämä kuvaa myös takaistuintiloja: pituussuunnassa tilaa on ruhtinaallisesti, myös pääntila riittää, mutta leveyssuunnassa useimmilla kilpailijoilla on enemmän tarjottavaa. 

Etuistuimet ovat mukavat, mutta sivutuki voisi olla parempikin. Takaistuimen muotoilu on onnistunut. Ohjauspyörä nousee Lexus-tyyliin ylös, kun virta katkaistaan. Tavaratila on kooltaan kovimpien kilpailijoiden tasolla. Pohja on korkealla, mutta pohjan alla on säilytyslokeroita. Auton sulavalinjainen muotoilu vaikeuttaa kulmien hahmottamista. Peilit ovat suuret. Suuri on myös kääntöympyrä.

Moottori ja suorituskyky

RX300:n ainoa moottorivaihtoehto Euroopassa on 3,0-litrainen V6. Tehoa on 204 hv ja vaihteistona on 5-vaihteinen automaatti. Suorituskyky jää esim. Volvo XC90 2.5T:tä vaisummaksi. Automaattivaihteisto kuuluu toiminnaltaan lajinsa parhaimmistoon. Vaativia asiakkaita varten tarvittaisiin tehokkaampi moottorivaihtoehto ja luonnollisesti mallisto kaipaisi dieseliä, joka aikanaan löytänee tiensä myös Lexuksen konepellin alle päinvastaisista vakuutteluista huolimatta. Tulossa on ainakin tehokas hybridivaihtoehto RX400h.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Täsmälliset ajo-ominaisuudet eivät ole Lexuksen osaamista eivätkä ilmeisesti tavoitekaan. RX300:n ajo-ominaisuuksista ei voimakasta kritiikkiä voi esittää, mutta ohjaus saisi kyllä kiistatta olla tunnokkaampi. RX300 on kuitenkin auto, jota voi pyrkiä ajamaan täsmällisesti. Tässä suhteessa monet japanilaismallit ovat jäljessä.

Jousitusmukavuus oli selkeä pettymys. Pienen asfaltin värinän jousitus suodattaa, mutta kolot pääsevät yllättävästi läpi jousituksesta. Suurissa heitoissa moottoritiellä auto ponnistaa reippaasti ylös ja tulee sieltä hieman töksähtäen alas.

Lexuksen ominta osaamista edustaa hyvä äänieristys. Edes Suomen karkeat tienpinnat eivät onnistu pilaamaan Lexuksen äänimaailmaa, jota täydentävät laadukkaat stereot. Ehkä tarpeetonta mainita, mutta muhkeat bassot eivät soveltuneet yhteen ovilokerossa olleen parkkikiekon kanssa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

RX300:n perusvarustelu sisältää ESP:n, 7 turvatyynyä, CD-vaihtajan, Xenon-valot, vakionopeussäätimen, murtohälyttimen, kevytmetallivanteet ja sähkösäätöiset etuistuimet. 3500 euron Executive Package 1 sisältää mm. nahkaverhoilun ja kolmessa osassa liukuvan takaistuimen. Executive Package 2:ssa on mm. kaarreajovalot ja sähkösäätöinen ratti. 20 800 euron President Packagessa on mm. ilmajousitus, Mark Levinson -audiojärjestelmä, navigointijärjestelmä ja kattoluukku. Varustelu/hinta-suhteessa RX300:n kanssa pystyy siis kilpailemaan vain Volvo XC90.

Sisustuksen laatuvaikutelma ylittää MB:n ja BMW:n. Kaikissa käyttökytkimissä ja lokeroiden kansissa on upea tuntuma ja materiaalit ovat korkeatasoisia. Keskikonsolin hallintalaitteissa muotoilu on joiltakin osin mennyt hieman selkeyden edelle. Vaihteenvalitsimessa on typerä kulissi.

Kilpailuasetelma

RX300 on hienostunut auto kilpailukykyiseen hintaan. Tasoitusta saksalaiskilpailijoille se antaa ajo-ominaisuuksissa. Myyntimenestystä rajoittaa lisäksi moottorivaihtoehtojen puute. Myös yhteen pisteeseen keskitetty myynti vaikuttaa erikoiselta ratkaisulta, vaikka sen avulla pyritäänkin takaamaan Lexus-tason palvelu.

24.7.2004 Timo Nurmela 

takaisin