Koeajossa Fiat Punto 80 Dynamic

 

Taustaa

Uusimman sukupolven pikkuautojen kehittyneitä ominaisuuksia ihaillessa on välillä hyvä ottaa tuntumaa hieman vanhemmistakin malleista. Fiat Punton nykyinen malli esiteltiin vuoden 1999 lopussa ja se on edelleen luokkansa suosituin auto Suomessa edullisen hintansa ansiosta. Tämän kevään uutuus on paremmin varusteltu Dynamic-malli.

Kori ja sisätilat

Punto oli markkinoille tullessaan poikkeuksellisen korkea ja sen mitat ovat edelleen muutaman sentin tarkkuudella samat kuin esim. Jazzissa, Polossa ja Fiestassa. Se oli aikoinaan selvästi luokkansa tilavin auto, eikä se vieläkään ole kovin kaukana kärjestä. Leveyssuunnassa tilaa on pikkuautoksi erittäin hyvin. Polvitilaa sen sijaan Jazzissa, Getzissä, Polossa ja Fiestassa on enemmän.

Myös tavaratila on suunnilleen samankokoinen kuin kilpailijoissa. Vain Jazzin syvä tavaratila on selvästi suurempi. Monikäyttöisyys on hyvällä tasolla. Laajennetun tavaratilan pohja on tasainen.

Pehmeähköt etuistuimet ovat kohtalaisen hyvät. Sivutukea ei tosin juurikaan ole tarjolla. Istuimen saa haluttaessa todella korkealle, jolloin lyhytkin kuljettaja näkee ulos. Ongelmaksi muodostuu vain säärien ottaminen kiinni kojelaudan alaosaan. Takaistuin on upottava eikä tarjoa riittävää tukea. Takapääntuet ovat nykyistä alaspainuvaa mallia ja näin ollen epämukavat istumisen kannalta. Näkyvyydessä autosta ulos on hieman toivomista. Keula laskee näkymättömiin, takapilarit ovat erittäin leveät ja ulkopeilit pienikokoiset. Punton linssityyppiset, heikkolaatuiset ajovalot aiheuttavat epämiellyttäviä sinisiä välähdyksiä vastaantulijoille.

Moottori ja suorituskyky

Punton myynti keskittyy halpoihin malleihin. Tarjolla on kaksi moottorivaihtoehtoa, jotka molemmat ovat 1,2-litraisia. Pienitehoisemmassa on 60 hevosvoimaa ja koeajetussa versiossa 80. Tämän voimavaroista moottorin koko antaa paremman kuvan kuin teholukema. Auto kiihtyy kohtuullisen nopeasti, mutta vain raskaasti kaasua polkemalla. Sivistynyt moottorin ääni kyllä sallii kierrosten käyttämisen 5000:n tuntumassa. Nelosella ja viitosella puhtia ei sen sijaan ole tarjolla. Ohituksissa vaihteita joutuu käyttämään ahkerasti. Mielestäni pikkuauton luonteeseen sopisi paremmin VW-tyyppinen sitkeä puurtaja kuin tällainen kierroskone. Joidenkin testilausuntojen mukaan Punto 60 tarjoaa käytännön ajossa saman suorituskyvyn, joten 2000 euron sijoitukselle ei ole perusteita.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Punton sähköisesti tehostetussa ohjauksessa on erityinen City-asento, joka tekee ohjauksesta höyhenenkevyen. Normaaliasennossakin ohjaus on poikkeuksellisen kevyt, joten City-asennon tarpeellisuus on kyseenalainen. Tai vakioasennosta olisi voinut tehdä jäykemmän. Nyt tunto on puutteellinen eikä ohjaus myöskään keskitä toivotulla tavalla. Muilta osin ajettavuus on kunnossa ja Puntoa voi sanoa jopa hauskaksi ajaa. Kääntöympyrä ei ole kaikkein pienimpiä.

Jousitusmukavuudeltaan Punto pärjää uusimmillekin pikkuautoille. Keväisissä routaheitoissa auton keveys ja pienuus tuli esille kouriintuntuvalla tavalla.

Melutaso on perinteisellä pikkuautotasolla. Vallitsevana melun lähteenä ovat rengasäänet. Satasen nopeudessa myös tuulen suhinat ovat melkoiset.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Punto on perinteisesti ollut köyhästi varusteltu. Dynamic-malli tuo kuitenkin mukavuusvarustelun ajanmukaiselle tasolle. Sen varusteluun kuuluvat ilmastointi, kauko-ohjattu keskuslukitus, sähkölasit edessä, ajotietokone, CD-soitin ja 2-osainen takaselkänoja. Puutelistalle jää lämmitettävät peilit.

Mutta. Punton turvallisuusvarustelu on edelleen ala-arvoisella tasolla. Kuljettajan turvatyyny autoon saatiin aikoinaan, kun lehdistö nosti asiasta metelin. Tuolloin vain Suzuki Altossa ei tyynyä ollut. Koeajetussa autossa oli takaikkunatarra "edelläkävijä turvallisuudessa". Fiatin mainosmiehille tiedoksi, että useimmissa muissa pikkuautoissa on vakiovarusteena ABS-jarrut, matkustajan turvatyyny, takapenkin keskipaikan pääntuki ja rullavyö ja Isofix-turvaistuinkiinnikkeet. Monissa myös sivuturvatyynyt.

Lisävarusteena ABS-jarrut maksavat 825 euroa, matkustajan turvatyyny 205 euroa, sivuturvatyynyt 655 euroa ja takapenkin keskipaikan pääntuki ja rullavyö 355 euroa. Ainakin ABS-jarrut ja matkustajan turvatyyny kannattaa valita.

Kojelaudan muotoilu ei ole Fiatin lennokkaimpia toteutuksia, joten myös hallintalaitteita voi kuvailla selkeiksi. Nappeja on sen verran vähän, että kaikki löytyvät helposti. Sähkölasien kytkimet ovat jostakin syystä kojelaudassa. Ohjauspyörä on miellyttävän paksukehäinen. En tiedä, ovatko lyhytsormiset samaa mieltä. Säilytyslokeroita on kohtalaisen paljon.

Punton sisustuksen laatuvaikutelmaa parantaa oleellisesti laadukkaan tuntuinen istuinverhoilu. Muoviosat ja niiden sävyjen valinta taas antavat hieman halvan vaikutelman. Myös tavaratilan verhoilu antaa halvan vaikutelman.

Kilpailuasetelma

Kolmiovinen Punto 60 Dynamic maksaa 13 490 euroa, ABS-jarruilla ja matkustajan turvatyynyllä varustettuna 14 520 euroa. Fiesta 1.3 Ambienten hinta on 14 880 euroa, ilmastoinnilla ja CD-soittimella varustettuna 16 370 euroa. Samoihin lukemiin asettuvat useimmat kilpailijat. Ainoa, joka on selvästi Puntoa halvempi, on Hyundai Getz. Sen 1,1-litrainen perusmalli maksaa 12 000 euroa ilman ilmastointia ja stereoita. Getz 1.1 ei ehkä aivan pärjää suorituskyvyssä Punto 60:lle, mutta muilta osin se on vähintäänkin yhtä hyvä auto ja laadultaan parempikin.

29.3.2003 Timo Nurmela 

takaisin