Koeajossa Toyota Prius 1.5 HSD

 

Taustaa

Toyota Prius -hybridiauto esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Euroopassa ensimmäiset Priukset nähtiin paria vuotta myöhemmin, mutta Suomeen tuotiin vain pari koekappaletta. Nyt on vuorossa toinen korimalli, mutta teknisesti kolmas sukupolvi. Prius on varustettu polttomoottorilla ja sähkömoottorilla. Liikkeelle lähdetään sähkömoottorin voimin ja kevyellä kuormituksella liikutaan myös pelkän sähkömoottorin voimin. Polttomoottori kytkeytyy mukaan huomaamattomasti. Sähköä tuotetaan polttomoottorin käyttämällä generaattorilla ja varastoimalla jarrutuksissa liike-energiaa. Akku sinänsä on pieni ja riittää vain parin kilometrin matkaan. Pelkkää sähkömoottoria voidaan käyttää valitsemalla sähkökäyttö kojelaudan valitsimesta.

Tämä koeajoraportti perustuu vain varttitunnin ajoon myyjän kanssa.

Kori ja sisätilat

Prius sijoittuu kooltaan Corollan ja Avensiksen välin. Kori on virtaviivaisesti muotoiltu, ilmanvastuskerroin on vain 0,26. Sisätiloiltaan Prius on lähempänä Avensista kuin Corollaa. Etenkin takajalkatilaa on runsaasti. Laskeva katto sen sijaan rajoittaa pääntilaa takaistuimella.

Istuma-asento edessä on korkea, mutta etuistuinten sivutuessa ja muotoilussa sekä ajoasennossa olisi parantamisen varaa. Ratin pituussäätöä jää kaipaamaan Corollan tapaan.

Tavaratila on laaja, mutta matala. Tila kokonaisuudessaan on vain hieman suurempi kuin Corolla HB:ssä. Pohjan alla on tosin tilava säilytyslokero. Näkyvyys taakse on heikko perän muotoilun takia.

Moottori ja suorituskyky

Priuksen bensamoottori on 1,5-litrainen teholtaan 78 hv. Sähkömoottori antaa mahtavan 400 Nm väännön. Näiden yhteistuloksena suorituskyky on samaa luokkaa perheautojen TDI-moottorien kanssa. Päällimmäiseksi tunteeksi jää ajon vaivattomuus, mitä auttaa osaltaan huomaamattomasti toimiva portaaton CVT-automaattivaihteisto. Parhaimmillaan Prius on pysähtelevässä kaupunkiajossa.

Priuksen tärkein markkinointiargumentti on pieni kulutus. Ilmoitettu EU-kulutus on 4,3 litraa. Ulkomaisten lehtien testien mukaan lukemat liikkuvat käytännössä pikemminkin 6-7 litran välillä. Säästöpotentiaalia on, jos sitä osaa ja haluaa hyödyntää. Taloudellisuus ei kuitenkaan yllä dieselien tasolle, kun polttoaine on kalliimpaa bensiiniä. Lähtökohtana onkin ollut pienen kulutuksen ohella päästöjen minimoiminen.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Priusta ei ole sovitettu eurooppalaisia ajettavuusvaatimuksia vastaavaksi. Ohjaustuntuma on olematon ja ohjaus on erittäin kevyt. Myös suuntavakavuus maantiellä vaikutti puutteelliselta. 

Jousitus on vanhanaikaisen perusjapanilainen eli epätasaisuudet täristävät ja saumat ja kaivinkannet tulevat selvästi läpi. Ajossa tuntuu, että auto olisi varsin kevyt, vaikka painoa on kertynyt 1350 kg. Kääntöympyrä on suurehko.

Kaupunkiajossa Prius on erittäin hiljainen. Myös bensamoottori toimii hiljaisesti ja tulee kuuluviin vasta kiihdytyksissä. Rengasmelu on tavanomaista voimakkaampi. Kokonaisuutena melun voisi arvioida keskiluokan normaalitasolle.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Priuksen varustelu on varsin kattava: mukana on mm. ESP, 8 turvatyynyä, radio ja CD-vaihtaja, automaattinen ilmastointi, kevytmetallivanteet ja vakionopeussäädin.

Priuksen avain voidaan pitää taskussa. Auto käynnistetään ja sammutetaan painamalla power-nappia. Seisontajarru on jalkakäyttöinen. Kojetaulun keskellä on suuri värillinen monitoiminäyttö, johon saa monenlaista mielenkiintoista informaatiota. Valitettavasti myös radion ja ilmastoinnin toiminnot on piilotettu valikoiden taakse. Onneksi radion peruskäyttö onnistuu myös ratista. Mittarit ovat digitaalisia, mikä ei ehkä miellytä kaikkia. Kierroslukumittari puuttuu. Säilytyslokeroita Priuksen matkustamossa on runsaasti.

Sisustusta voisi luonnehtia futuristiseksi. Prius on ilmeisesti suunniteltu tekniikkaintoilijoille. Kokonaisuus on onnistunut, mutta ei arvokkuudeltaan auton hintaluokkaa vastaava. Viimeistelyn laatu on totuttua virheetöntä Toyotaa.

Kilpailuasetelma

Priuksen ongelma Suomessa on hinta: 39 800 euroa. Se ei ole mitenkään suhteessa auton käyttöarvoon keskiluokan dieseleihin verrattuna. Monissa maissa Prius saa verohelpotuksia vähäpäästöisyytensä ansiosta.

16.3.2004 Timo Nurmela 

Laajempi raportti Priuksesta Suomen talvessa

 

takaisin