Koeajossa Nissan Primera 1.8


 

Taustaa

Nissan on perinteisesti tehnyt hyvin tavanomaisia ja värittömiä autoja. Uusi Primera on kuitenkin Nissaniksi poikkeuksellisen rohkeasti muotoiltu niin ulkoa kuin sisältä. Ulkomuoto jakaa mielipiteitä, mutta itse pidän muotoa tyylikkäänä ehkä keulaa lukuun ottamatta.

Ajoin Primerasta kahta versiota: 1,8-litraista sedania ja hieman perusteellisemmin 1,8-litraista automaattivaihteista Traveller-farmaria.

Kori ja sisätilat

Kooltaan Primera on kasvanut ennen kaikkea korkeussuunnassa. Kokoluokassaan sisätilat ovat keskimääräistä paremmat. Takaistuimella polvitilaa on hyvin, mutta 184-senttisen pää ottaa sedanissa kattoon niin kuin useimmissa muissakin autoissa. Travellerissa ei tätä ongelmaa ole. Takapääntilojen lisäksi muotoilusta kärsii näkyvyys, joka on poikkeuksellisen heikko. Keulaa sen paremmin kuin perääkään ei näe kuljettajan paikalta. Muotoilija on myös estänyt kylkilistojen ja puskurien suojalistojen laittamisen pelkistettyä kokonaisuutta häiritsemään.

Tavaratilan aukko on sedanissa pieni, mutta itse tila normaalikokoinen. Travellerin tavaratila ei kuulu luokkansa suurimpiin, lähinnä tässäkin on tavoiteltu nuorekasta muotoa.

Etuistuimilla en viihtynyt. Säädöt ovat monipuoliset, mutta selkänojaa vaivaa kummallinen kohouma ristiseläntuen säätöalueen yläpuolella.

Moottori ja suorituskyky

Nissanin 1,8-litrainen esiteltiin pari vuotta sitten. Tehoa luvataan olevan 116 hevosvoimaa. Suorituskyky ei tunnu käsivaihteisessakaan kovin vakuuttavalta eikä käytännössä pärjää esim. 1,6-litraiselle Avensikselle tai 110-hevosvoimaiselle Mondeolle. 

Automaattivaihteistona 1,8-litraisen moottorin yhteydessä on perinteinen 4-vaihteinen automaatti. Vain 2,0-litraisen moottorin yhteydessä käytetään CVT-vaihteistoa. Ratkaisu tuntuu jotenkin älyttömältä. Nimenomaan pienempitehoisen moottorin yhteydessä CVT:stä olisi etua. Myyjä yritti keksiä lukuisia syitä perinteisen automaatin käyttöön, mutta ainoa selitys lienee hinta.

Vaihteisto pyrkii melko helposti vaihtamaan pienemmälle auttaakseen melko tehotonta moottoria. Vähäinenkin nopeuden nostaminen 80 km/h:sta aiheuttaa vaihtamisen kolmoselle. Kick down -ohituksessa vaihtaminen kakkoselta kolmoselle tapahtuu 100 km/h:n tuntumassa. Moottoritiellä kaipaisi viidettä vaihdetta melutason (ja kulutuksen) takia.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuudet vaikuttivat kelvollisilta. Vaikka ohjaustuntuma ei esim. Mondeon veroinen olekaan, se on kuitenkin luokan parhaimmistoa. Myös moottoritiellä auto kulkee suoraan. Kaupungissa auto vaikutti näppärältä. Huono näkyvyys vain vaatii tottumista.

Jousituksen toiminnassa on selvästi moitittavaa. Nissan ei ole vieläkään onnistunut saamaan jousitusta mukavaksi. Huonolla tienpinnalla tuntuu hienoinen värinä jo perusmallin 16" renkailla ja isommat töyssyt eivät ylity kovinkaan hienostuneesti.

Toinen moite koskee rengasmelua. Jo kitkarenkailla melu oli kuuluvampaa kuin laatuluokkaan pyrkivällä autolla pitäisi. Tosin nastarenkailla varustetussa farmarissa melu ei ollut niin paljon kovempi kuin pelkäsin. Ilmeisesti Good Yearin kitkarenkaat ovat paitsi liukkaat, myös meluisat. Toisaalta tuntuu, että myyntihenkilöstön on käsketty laittaa kaikki moitteet niin melusta, jousitusmukavuudesta kuin ajokäytöksestä ko. renkaiden syyksi.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on jo Visia-mallissa korkeatasoinen. Ilmastointi on automaattinen. Lisäksi vakiona on mm. sivu- ja pääturvatyynyt ja CD-radio. Ajotietokoneesta on jostakin syystä jätetty pois hetkellisen kulutuksen näyttö. 3000 euroa kalliimpi Tekna-malli tuo peruutuskameran, hands-free -valmiuden, sadetunnistimen, sumuvalot sekä 17 tuuman kevytmetallivanteet. 17" pyörät ovat tähän autoon täysin järjettömät. Jousitus on aivan riittävän epämukava jo 16" pyörilläkin.

Keskellä kojetaulua sijaitsevat mittarit eivät minua haitanneet. Ne ovat niin edessä, että katsetta ei tarvitse siirtää ajoasennosta enempää kuin normaalisti. Radion, lämmityksen/ilmastoinnin ja ajotietokoneen säätimet vaativat hieman perehtymistä eikä niiden sijainti ja merkintöjen näkyvyys ole optimaalinen. Käyttölogiikka oli kuitenkin helppo verrattuna esim. BMW 700-sarjan ihmeelliseen käyttöliittymään. Säilytyslokeroita matkustamossa on niukasti.

Sisustuksen muotoilu on rohkea ja tyylikäs. Näyttöruutu luo muun ohella modernia vaikutelmaa. Mittarit olisi voinut istuttaa kojelautaan hieman siistimminkin. Visia-mallin verhoilu on siisti, mutta hieman arkinen. Istuimen takapuolella näkyvät vetoketjut tuovat mieleen 80-luvun japanilaisautot. Tekna-mallissa verhoilu on samaa tasoa, mutta aina musta. Ilmeisesti mallin on tarkoitus olla sporttinen, vaikka se ei mainonnasta ilmenekään. Itselleni oli pettymys, ettei huomattavasti tyylikkäämmin verhoiltua Acenta-mallia tuodakaan Suomeen. Siinä olisi suunnilleen samat varusteet kuin Teknassa, mutta 16" pyörät.

Kilpailuasetelma

Primera tulee ryhmään, jossa kilpailutilanne on kireä. Hinta vaikuttaa ensinäkemältä korkealta, mutta varustelu (mm. radio/CD) ja kohtuulliset lisävarustehinnat (mm. metalliväri) parantavat kilpailukykyä. Kovimpia kilpailijoita ovat Mondeo, Laguna, Avensis ja uusi Vectra. Avensis jää nyt ainoaksi suosikkimalliksi, jonka saa alle 25 000 euron hintaan. 

On todennäköistä, että Primerasta tuodaan halvempi Entra tai Selecta -malli Suomeenkin, kun kilpailutilanne sitä edellyttää. Näin Nissan on ennenkin menetellyt. Toinen Nissanin käyttämä tapa on ollut laskea hintoja jonkin ajan kuluttua. Se ei tietäisi hyvää kalliimmalla ostettujen autojen jälleenmyyntiarvolle. Joka tapauksessa uho markkinajohtajuudesta on turhaa näillä hinnoilla. Jos auto ei ole ominaisuuksiltaan tämän kilpailukykyisempi, ei siitä myöskään tule myyntimenestystä näillä hinnoilla. 

Primeran ongelmana on saada potentiaaliset asiakkaat tutustumaan autoon. Nyt tarjolla on nuorekas auto sellaisillekin, jotka ennen eivät ole Nissania harkinneetkaan. Autojen toimitusaikojen luvataan olevan alusta alkaen lyhyet. 

10.3.2002 Timo Nurmela 

takaisin