Koeajossa VW Polo 1.4 Comfortline


 

Taustaa

Pikkuautot ovat voimakkaasti kasvamassa kooltaan. Tästä esimerkkinä ovat uudet VW Polo, Ford Fiesta, Citroën C3 ja Honda Jazz. Myös ominaisuuksiltaan uusi Polo on monessa suhteessa luokkaa suurempien tasolla. Polon sisarmalli Skoda Fabia on niin kooltaan kuin ominaisuuksiltaan hyvin Polon kaltainen auto.

Koeajettava auto on malliston keskivaiheilta, 75-hevosvoimaisella moottorilla varustettu Comfortline-malli. Auto oli aivan tuore, mittarissa 16 kilometriä.

Kori ja sisätilat

Polo on ulkonäöltään Volkswageniksi poikkeuksellisen linjakas, joskaan ei mitenkään persoonallinen. Auto on muodin mukaisesti varsin korkea (147 cm). Maalipinnan tasaisuudesta hopeanvärisessä autossa täytyy antaa pieni huomautus auringonvalossa tarkastellessa.

Sisätilat ovat hyvin lähellä Golfin tiloja. Leveyssuunnassa on hieman ahtaampaa, mutta runsaan pääntilan ansiosta takana voidaan istua melko pystyssä ja polvitilaa jää riittävästi. Takaistuin on Golfin tavoin hyvä. Vain harvassa Golf-luokan autossa on kahdella takamatkustajalla pitkää matkaa ajatellen näin mukavat istumaolosuhteet.

Myös etuistuimet ovat miellyttävät joskin kooltaan pienet. Viisiovisessa mallissa pikkuautomaiselta tuntuu myös istuminen ovien välisen pilarin kohdalla niin, että hartia lähes ottaa kiinni pilariin. Näkyvyyttä pilari ei kuitenkaan vielä 184-senttisellä haittaa ja näkyvyyttä kaikkiin suuntiin voidaan pitää hyvänä. Tätä autoa on ilo ajaa kaupungissa. Tavaratila on auton kokoon nähden tavanomainen kooltaan. Ulkopeilit ovat pienet ja ne piti säätää tarkkaan, jotta niistä näki sen mitä oli tarkoitus.

Moottori ja suorituskyky

Polon 1,4-litrainen 75-hevosvoimainen moottori on esimerkiksi Golfista tuttu. Moottorin ääntä tuskin kuulee käynnistyksen jälkeen. Ainakaan viimeisen parinkymmenen ajamani auton joukossa ei ole ollut tyhjäkäynnillä näin hiljaista moottoria. Myös kiihdytyksissä moottorin ääni on hyvin miellyttävä, jos sitä kuulee rengasmelun seasta.

Polon suorituskyky on sellaista, kuin 75-hevosvoimaiselta runsaat 1000 kg painavalta autolta voi odottaa. Normaalin liikenteen seassa selviää vaivattomasti. Nopeuden nostaminen kävelyvauhtia ryömittäessä kakkosvaihteella sen sijaan tuntui vaivalloiselta. Ohituskiihtyvyys 80:sta ylöspäin viitosvaihteella sen sijaan oli positiivinen yllätys. Välttämättä ei tarvitse vaihtaa pienemmälle, jos ohitusmatkaa riittää. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on Polon vahvimpia valtteja. Polo ei tunnu ajettaessa lainkaan pikkuautomaiselta ja ajo-ominaisuudet pesevät kirkkaasti tavalliset nissanalmerat. Ohjaus on varsin kevyt ja reagoi moottoritielläkin herkästi. En kuitenkaan kokenut tätä ongelmaksi, vaan korkeintaan pientä tottumista vaativaksi.

Jousitus ehkä paljastaa paremminkin auton kokoluokan. Auto tuntuu jotenkin kevyeltä töyssyissä. Esimerkiksi rautatiekiskojen ylitys sujui  kuitenkin rauhallisesti ja tuntui enemmänkin kolahduksena. Joka tapauksessa Polo on pikkuautoluokan parhaimmistoa jousitukseltaankin. Erityismaininnan ansaitsee täydellinen värinättömyys huonokuntoisella karkealla asfaltilla.

Kaikkein pikkuautomaisin ominaisuus Polossa on melutaso, joka on lähinnä rengasmelua. Ainakin Gislaved-nastarenkailla rengasmelu oli melkoinen ja ohitti moottorin äänen jo pienissä nopeuksissa. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on pikkuautoluokassa hyvä. Jo perusmalliin sisältyvät sivuturvatyynyt, ABS-jarrut, ohjaustehostin, lämmitettävät sähköpeilit ja metalliväri. Comfortline tuo 1140 euron lisähinnan vastineeksi mm. keskuslukituksen (ei kauko-ohjausta), sähkölasit edessä ja etuistuimien korkeussäädön. Selkeä puute perusmallissa on tavaratilan valon ja takaovien valokatkaisimen puute. Ilmastointilaite maksaa tavanomaista enemmän (1100 €).

Vaihteensiirto toimii Volkswagenin isompia malleja paremmin. Kytkin- ja jarrupolkimien liike on tässäkin erittäin pitkä. Polkimet lähtevät korkealta ja painuvat pitkälle eteen. Tarvittava poljinvoima on kuitenkin kohtuullinen eikä kytkimen pitäminen pohjassa käy työlääksi.

Sisustusta voidaan jo perusmallissa pitää siistinä ja pikkuautoista kaikkein laadukkaampana. Comfortlinen verhoilukangas on vielä hieman huolitellumpaa. Kojelaudan muotoilussa on vielä jotakin jäänteitä edellisen Polon liian pelkistetystä muodosta. Erilaisia säilytyslokeroja on poikkeuksellisen paljon.

Kilpailuasetelma

Uusi Polo on hinnoiteltu kilpailukykyisesti. Auton koon kasvusta ja varustetason huomattavasta parantumisesta huolimatta uusi Polo 1.4 maksaa saman verran kuin edellinen Polo varustettuna metallivärillä, joka uudessa on vakiona. 

Polon tärkeimmät kilpailijat Renault Clio, Peugeot 206, Toyota Yaris, Skoda Fabia ja Fiat Punto ovat toki hieman halvempia. Clioa lukuun ottamatta niissä on heikompi varustetaso. Ja Fabiaa lukuun ottamatta ne ovat puolta luokkaa pienempiä autoja.

Tällä hetkellä pidän Poloa kokonaisuutena täysin ylivoimaisena autona luokassaan. Todellinen kilpailu alkaa vasta sitten, kun Fiesta, C3 ja Ibiza saapuvat markkinoille. Jopa Golfia vastaan Polo on vahvoilla varsinkin, jos kaupunkiajon osuus on suuri.

9.3.2002 Timo Nurmela 

takaisin