Koeajossa Citroën C3 Pluriel 1.6 SensoDrive
![]()
Taustaa
Pitkästä aikaa Citroën on esitellyt auton, joka erottuu liikenteessä tavallisista autoista. Itse pidän puhdaslinjaista Plurielia tyylikkäänä, mutta saksalainen Autonis-tutkimus osoittaa, että kaikkia muoto ei miellytä.
Sisarmerkin 206 CC:stä poiketen Pluriel ei ole kovakattoinen Coupe-Cabriolet, vaan siinä on rättikatto ja lisäksi kattokaaret saa irrotettua haluttaessa, jolloin autosta saadaan todellinen avoauto. Muuntelumahdollisuuksia on monia, mutta tuskinpa moni jaksaa käyttää muita mahdollisuuksia umpiauton ja avatun katon lisäksi. Avoautona käytettäessä kattokaarien säilytys vaatii tilaa ja sateen sattuessa autoon ei saa kattoa päälle ilman kaaria.
Kori ja sisätilat
Pluriel on rakennettu normaalin C3:n alustalle, ja myös korkea istuma-asento vastaa henkilöautosisarta. Edessä tilat ovat erinomaiset. Sisäleveys on useimpia pikkuautoja suurempi ja korkealla oleva katto ja loiva tuulilasi tuovat väljyyden tunnetta. Myös istuimet edessä ovat mitoitukseltaan reilut, joskin muodoiltaan laimeat.
Pluriel on rekisteröity neljälle, mutta takaistuimelle ei yli 175-senttisten kannata ahtautua. Tavaratila on kelvollisen kokoinen, suunnilleen normaalien pikkuautojen kokoluokkaa. Ostoskassin saa laitettua sisään avaamalla pelkästään ikkunan. Alaosa laskeutuu tarvittaessa alaspäin. Laskemalla takaistuin ja takaluukun alaosa onnistuu tarvittaessa vaikka pienen sohvan kuljettaminen. Näin käytännöllinen ei ole yksikään muu avoauto.
Moottori ja suorituskyky
Plurielin moottorit ovat samoja kuin C3:ssa. Perusmallissa on 1,4-litrainen ja koeajetussa autossa oli 1,6-litrainen (110 hv). 1,6-litraisessa on aina automatisoitu manuaalivaihteisto (SensoDrive). Koeajo meni lähinnä vaihteiston toimintaa hämmästellessä. Opel Corsan vastaavasta toteutuksesta poiketen Plurielilla on helppo ryömiä ja parkkeerata. Tässä suhteessa auto vastaa oikeaa automaattia.
Kiihdytettäessä vaihteisto on erittäin hidas. Vaihtotapahtuma tuntuu selän penkistä irrottavana vauhdin hyytymisenä. Kiihdytettäessä reippaasti esim. 60:een vaihteisto ei reagoi kaasupolkimen nostoon sen jälkeen, kun haluttu nopeus on saavutettu, vaan jatkaa kakkosella ja korkeilla kierroksilla tarpeettoman pitkään. Vauhtia hiljennettäessä vaihteisto vaihtaa vaihde kerralla alaspäin. Myös tällöin tottumaton on ihmeissään, kun vauhti hiljenee portaittaisesti, välillä niin voimallisesti, että jarrua tekee mieli hellittää.
Vaihteistossa on myös manuaaliasento, jolloin vaihtaminen tapahtuu joko liikuttamalla vaihdevipua eteen ja taakse tai ratin takana olevista "Formula-nupeista". Manuaalisesti vaihdettaessa vaihteisto toimii miellyttävästi, kunhan kaasupoljinta hieman nostaa. Ohitukseen lähdettäessä on syytä laittaa pienempi vaihde päälle manuaaliasennolla, sillä automatiikka hyydyttää menoa kohtuuttomasti. Pysähdyttäessä vaihteisto kytkee automaattisesti ykkösen ja auto lähtee liikkeelle kaasua painamalla.
Lisähinta 1,4-litraisen ja 1,6 SensoDriven välillä on vain 1800 euroa, joten 1,6-litrainen on kannattava valinta. Vaihteistoa ei sinänsä kannata hyljeksiä, kunhan oppii tuntemaan sen heikkoudet ja ennakoi tällaiset tilanteet manuaalisesti. Joka tapauksessa jo pelkkä manuaaliasento on parempi kuin normaali kytkimen käyttöä vaativa manuaalivaihteisto. Kaikki varastomallin autot ovatkin Suomessa 1,6-litraisia.
1,6-litraisen suorituskyky on kokonaisuutena melko ripeä ja vastaa luvatun kiihtyvyyden, 11,6 sekuntia antamaa mielikuvaa.
Ajettavuus, alusta ja melutaso
Ajettavuus on Plurielin selvä heikkous. Meno on hieman huojakasta, johtuneeko osittain veltommasta korista. Joka tapauksessa perus-C3:sta jäi parempi mielikuva, vaikka Plurielin alusta onkin hieman jäykempi. Ohjaus on kevyt, mutta ei tarkka. Ohjaus vaikeuttaa selvästi sujuvaa kaarreajoa. Pluriel on paremmin kotonaan maantiellä kuin kaupungissa. Jousitusmukavuus on pikkuautoluokan keskitasoa parempi. Normaalilla suomalaisella tiellä ei esiinny turhia värinöitä, mutta poikittaissaumat ja muut epätasaisuudet pääsevät läpi.
Paksusti verhoiltu katto ei aiheuta ylimääräistä melua, mutta hiljaiseksi Plurielia ei voi kehua. Mikään melunlähde ei nouse muiden yläpuolelle lukuun ottamatta moottorin kierrosluvun jäämistä hetkeksi ärsyttävän korkealle ripeän kiihdytyksen jälkeen.
Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus
Plurielin varustetaso on pikkuautoluokan mittapuun mukaan korkea. Vakiona on mm. ABS, 4 turvatyynyä, sumuvalot, ajotietokone, ylinopeusvaroitin ja kauko-ohjattava keskuslukitus. Etusivuikkunoiden lisäksi myös takasivuikkunat ovat sähkötoimiset. Katon saa avattua sähköllä myös osittain. Etumatkustajan turvatyynyn saa kytkettyä pois avaimella. Automaattinen ilmastointi maksaa 1600 euroa, mikä saa monen ostajan tyytymään jäähdytykseen vain katon avulla. 1-levyn CD-radio maksaa 500 euroa ja ESP 950 euroa.
Hallintalaitteet ovat oikeilla paikoillaan. Vaihdevivut ratin takana ovat näppärästi käsillä. Rattia saa säädettyä pituus- ja korkeussuunnassa. Digitaalinen nopeusmittari ei ehkä miellytä kaikkia, mutta itse pidän sitä jopa parempana kuin perinteistä. Sen sijaan kuuteen merkkivaloon perustuva polttoainemittari ei anna läheskään riittävää informaatiota. Myöskään mittariston yläreunaan sijoitettu kierroslukumittari, jonka neulasta näkyy vain pää, ei anna tarkkaa tietoa sille, joka siitä on kiinnostunut.
Sisustus on pienin muutoksin otettu suoraan C3:sta. Rokkopintainen muovi on erittäin halvan tuntuista ja myös muut muovilaadut ovat halpoja ranskalaiseen pikkuautotyyliin. Sen sijaan kojelaudan muotoilu on pirteän moderni ja istuinkankaan leikkaukset tyylikkäät, vaikka kangas onkin hieman mitäänsanomatonta.
Kilpailuasetelma
C3 Plurielia voi luonnehtia parhaiten sanalla sympaattinen. Vaikka auto ei ole ominaisuuksiltaan kovin korkeatasoinen, se varmasti miellyttää monia ostajia. Kirkkaan oranssinen Pluriel on myös sopivan erottuva. Persoonallisia vaihtoehtoja ei ole kovin monia ostajalle, joka ei etsi urheilullista autoa.
Pluriel 1.6 SensoDriven hinta on 24 400 euroa, mitä voidaan pitää kohtuullisena. Hinta on vain noin 10 % vastaavasti varustellun perus-C3:n yläpuolella, mutta toki hinta on selkeästi luokkaa suurempien perheautojen yläpuolella. Luonnollisin kilpailija Peugeot 206 CC 1.6 maksaa 27 800 euroa ja Mini Cooper 23 100 euroa.
17.7.2003 Timo Nurmela