Koeajossa Nissan Micra 1.2 Visia+

 

Taustaa

Pikkuautoluokkaan on viime aikoina esitelty poikkeuksellisen paljon uutuusmalleja. Onneksi useimmat uudet pikkuautot ovat persoonallisuuksia, jotka erottuvat joukosta. Edellinen Micra oli tuotannossa peräti 10 vuotta, mikä on poikkeuksellinen lukema japanilaismerkkien joukossa. Uutuus on silti selvästi tunnistettavissa edellisen mallin seuraajaksi, vaikka erot ovatkin melkoiset uutta mallia vanhan vierellä tutkittaessa.

Kori ja sisätilat

Uusissa pikkuautoissa ei ahtaus vaivaa. Micra on uusien pikkuautojen joukossa poikkeuksellisen lyhyt. Se on jopa lyhyempi kuin edeltäjänsä. Sen sijaan korkeutta on yli 10 cm enemmän kuin useimmissa autoissa. Tämä huomioiden onkin yllättävää, että tila loppuu ensimmäisenä takaistuimella korkeussuunnassa. Pääntilaa on vähemmän kuin muissa korkeissa pikkuautoissa. Sen sijaan polvitilaa on hyvin ja apuna on vielä pituussuunnassa säädettävä takaistuin halvinta mallia lukuun ottamatta. Leveyssuunnassa tilaa on takaistuimella saman verran kuin muissakin pikkuautoissa. Edessä tuntuu jopa tavanomaista väljemmältä. Kokonaisuutena Micran tilat ovat verrattavissa Fiestaan ja Poloon. Vain Jazz on tilavampi.

Etuistuimet ovat kooltaan pikkuautoluokalle tyypillisesti melko pienet. Jo istuinta katsomalla näkee, että selkänoja on kapea. Kokonaisuutena istuimet ovat aivan kelvolliset ainakin lyhyelle matkalle. Istuma-asento on auton luonteeseen sopivasti korkea niin edessä kuin takanakin. Takaistuimen muodot ovat vaatimattomat.

Tavaratila on kooltaan luokassaan tavanomainen ja jää selvästi jälkeen Jazzista. Apuna on kuitenkin takaistuimen pituussäätö. Jos takaistuimella on lapsia, tavaratilaa saa järjestettyä lisää siirtämällä istuinta eteenpäin. Jazzin tapaan tavaratila on syvä. Tavaratilan kynnys on melko korkea alhaalla olevasta tavaratilan pohjasta johtuen. Nostokorkeus maasta on sinänsä keskimääräistä alhaisempi.

Moottori ja suorituskyky

Micran tärkein moottorivaihtoehto on uusi 1,2-litrainen, jossa on tehoa 80 hevosvoimaa. Muut vaihtoehdot ovat 1,0/65 hv ja 1,4/88 hv. Lisäksi Micraa valmistetaan varustettuna Renaultin 1,5-litraisilla dieseleillä, mutta dieselit eivät ainakaan toistaiseksi kuulu Suomen tuontivalikoimaan. 

Uusi 1,2-litrainen vaikuttaa kokoonsa nähden pirteältä. Suorituskyky vastaa kilpailijoiden 75-80 -hevosvoimaisia 1,4-litraisia ja on selkeästi suorituskykyisempi kuin Clion 1,2-litrainen (75 hv). Niin kiihtyvyys paikaltaan kuin kiihtyvyys suurimmalla vaihteellakin vaikuttavat vastaavilta kuin esimerkiksi Fiestan 1,4-litraista. Jazzin 83-hevosvoimainen vaikuttaa hieman sitkeämmältä. Erityisesti liikkeellelähdettäessä Micran moottori kaipaa hieman kierroksia eli se on melko voimaton aivan pienillä kierroksilla. Tämä on tyypillistä pienitilavuuksisille moottoreille. 1,4-litrainen on kuitenkin selvästi kalliimpi ja tälläkin tulee toimeen.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Suuria heikkouksia Micrassa ei ole lainkaan, sillä ajettavuuskin on kelvollinen. Ohjaus ei kuitenkaan ole Fiestan veroinen, hyvää sähköisesti tehostettua ohjausta ei vielä ole nähty. Ohjauksesta huolimatta ajettavuus uraisissa talviolosuhteissa oli ongelmatonta. Myös suuntavakavuus oli muiden uusien pikkuautojen tasolla ja kaarrekäyttäytyminen mallikasta.

Ohjaus on raskaampi kuin auton luonteesta ja sähköisestä tehostuksesta voisi arvata. Siitä huolimatta Micra on selkeästi kotonaan kaupungissa. Vahvin ominaisuus kaupungissa on erittäin pieni kääntöympyrä. Myös näkyvyys on hyvä. Keulan sijainti selviää mukavasti valojen kuvuista, jotka näkyvät sisälle.

Jousitus vaikutti myös kohtalaisen hyvältä. Pientä täristystä kuitenkin esiintyi melkein tasaisellakin pinnalla. Koeajetussa 1,2-litraisessa oli 14-tuumaiset pyörät. 1,4-litraisen 15-tuumaisten tärinät kannattaa kokeilla varmuuden vuoksi. Suuremmat epätasaisuudet jousitus ottaa mallikkaasti.

Melutaso tuntuu olevan asia, jossa uudetkin pikkuautot jäävät selkeimmin totutulle pikkuautotasolle. Myös Micrassa on melua tarjolla jokaista lajia. Jopa poikkeuksellisesti nastarenkailla varustetun koeajoauton nastojen rapina vaikutti yllättävän voimakkaalta. En muista vastaavaa kokeneeni, vaikka omassa autossanikin on nastarenkaat. Moottorin ääni on kuuluva jo melko pienillä kierroksilla ja tuulen suhinat kuuluvat jo talvinopeuksilla. 

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on Micran vahvuuksia. Niin turva- kuin mukavuusvarustelu on esimerkillistä. Tässä yhteydessä voidaan jälleen näyttää mallia esimerkiksi Fiatille, jonka uusimmasta Punto Dynamicista puuttuvat mm. ABS-jarrut, matkustajan turvatyyny ja sivuturvatyynyt. Ei tosin Micran hinnat alkaen -mallissakaan ole sivuturvatyynyjä. Halvin Visia on tarjolla vain 1,0-litraisen moottorin yhteydessä. 

Visian varusteluun kuuluvat mm. kauko-ohjattava keskuslukitus, lämmitettävät sähköpeilit ja sähkölasit edessä. 1,2-litraisessa Visia+:ssa on lisäksi ajotietokone, 2-osainen takaselkänoja, radio+cd-soitin, sivuturvatyynyt ja aktiiviset pääntuet. Manuaalinen ilmastointi maksaa 600 euroa.

1,4-litrainen Micra on varustelultaan Acenta. Sen varuste-erot Visia+:aan ovat lähinnä koristeita (nahkaratti, korinväriset ovenkahvat ja peilit). Acentassakaan ei ole ilmastointia, vaan tässä tapauksessa automaattinen ilmastointi maksaa 1050 euroa sisältäen älyavaimen, joka mahdollistaa ovien avaamisen kahvaa koskettamalla ja auton käynnistämisen ilman avaimen sovittamista virtalukkoon. 

Micran sisustus poikkeaa tyyliltään voimakkaasti kilpailijoistaan. Micran sisustus on hyvin aasialainen ja tehty ilmeisesti naiselliseen makuun. Kaikki on pientä ja sievää. Eipä silti, kyllä sisustus menettelee, muttei se erityisen laadukkaalta tunnu. Kiiltävämuovisissa hallintalaitteissa on jotakin lelumaista. Kojetaulun pinta on mielenkiintoisen kangasmaista materiaalia. Sisustuskankaat ovat turhankin hillittyjä. Perushintaisia ulkovärejä on tarjolla vain valkoinen ja punainen, mutta onneksi metalliväri on edullinen. Lisävarustevalikoima on minimaalinen.

Hallintalaitteiden suunnittelijat eivät ole ottaneet oppia Primera-osaston suunnittelijoilta, vaan Micrassa on pysytelty perinteisemmillä linjoilla. Ajotietokoneessa on kuitenkin graafisia näyttöjä, jotka ovat pikemminkin mielenkiintoisia kuin hyödyllisiä. Harvoin tarvitsee japanilaisessa autossa moittia hallintalaitteiden toimintaa eikä tarvitse nytkään. Havaintona mainittakoon kuitenkin, että jarrut ovat toiminnaltaan melko terävät ainakin uutena. Erilaisia säilytyskoteloita on runsaasti. Lämmityslaite ei vaikuttanut ainakaan erityisen tehokkaalta, mutta tarkka arviointi on vaikeaa, sillä auto oli ollut hieman aikaisemmin ajossa.

Kilpailuasetelma

Nissan Micra on ominaisuuksiltaan ongelmaton perusauto. Valintaperusteena Polon, Fiestan, Ibizan, Jazzin ja Micran välillä voi käyttää hintaa ja sitä, mikä miellyttää tyyliltään. Niin lähellä toisiaan nämä autot ovat ominaisuuksiltaan. Micra on tyyliltään selvästi erilainen. Ulkomuodossa on tiettyä kikkailun makua. Vaikka muoto nyt miellyttäisi, se saattaa vanhentua nopeasti. Vanhoillisia ostajia muoto ei varmasti miellytä tälläkään hetkellä. Itseäni ärsyttää myös poikkeuksellisen paljon Micran mauton ja väkisin suomen kieleen sovitettu mainoskampanja "puhutko Micraa".

Mielenkiintoista on se, että pehmeänpyöreä Micra on monessakin suhteessa hyvin erilainen auto kuin saman valmistajan Primera. On myös kiinnostavaa, että Nissan kykeni tekemään Micrasta näinkin hyvän auton Primeran rimanalituksen jälkeen.

Hinnalla Nissan on aina pystynyt kilpailemaan. Micra kuuluu luokkansa edullisimpiin, kun ottaa huomioon hintaan sisältyvät ABS-jarrut.

1.2.2003 Timo Nurmela 

takaisin