Koeajossa Mazda 3 HB 1.6 Elegance

 

Taustaa

Kuten laajasti tunnettua, Mazda 3 on seuraavan Ford Focuksen ja uuden Volvo S40:n sisarmalli. Kolmosen avulla Mazda tavoittelee suosituimmassa kokoluokassa samaa menestystä kuin luokkaa ylempänä kuutosellaan. Mazdan mukaan edistysaskel 323:een verrattuna on suurempi kuin 626:sta 6:een.

Kori ja sisätilat

Kolmosen muotoilu on tuoretta, mutta omasta mielestäni muoto ei ole aivan yhtä onnistunut kuin kuutosessa. Mitoiltaan uutuus on mittava. Pituutta on parikymmentä senttiä enemmän kuin useimmissa kilpailijoissa. Tilankäyttö ei kuitenkaan ole erityisen tehokasta. Keula on melko pitkä, mutta ennen kaikkea pituutta hukataan peräpäässä. 

Takaistuimen selkänojasta pitkän puskurin takaosaan on pitkä matka, mutta silti tavaratila jää pieneksi. Ilmoitettu tavaratila on perusasennossa 300 litraa, kun useimmat kilpailijat sijoittuvat lukemiin 330-350 litraa. Tavaratilaa ei myöskään saa tasaiseksi, vaan taitetut takaistuimet jäävät vinoon kulmaan jostakin syystä yleistyvällä tavalla. Pitkän takapuskurin päälle kertyy todennäköisesti jäätä, joka estää luukun avaamisen.

Takaistuintilat ovat luokan parhaimmistoa, mutta uusi Golf ja Astra ovat vielä hieman tilavampia. Osittain tilantunnetta matkustamossa rajoittaa korkea vyötärölinja. Ensimmäisenä pitkällä takamatkustajalla puutetta tulee polvitilasta. Sedan-mallissa taas pääntilasta. Leveyssuunnassa tilaa on hyvin. Takaistuin on tavanomaista parempi istumamukavuudeltaan.

Etuistuimet tarjoavat hyvän sivuttaistuen. Istuinten mitoitus on melko pieni: istuintyyny on lyhyehkö ja selkänoja matala. Selkänojan yläosa painaa lievästi hartioita.

Moottori ja suorituskyky

Mazdan 1,6-litrainen moottori on perusrakenteeltaan jo monista 323-sukupolvista tuttu ja tarjoaa paperilla tavanomaiset arvot (105 hv/145 Nm). Ilmoitetut kulutuslukemat ovat kilpailijoita suurempia. Ominaisuuksiltaan moottori on ajanmukainen. Ei kaikkein kierrosherkimpiä, mutta vääntöä on tarjolla mukavasti. Kuutosesta tuttu ilmiö oli sammuminen kävelyvauhdista tyhjäkäynnillä kiihdytettäessä autoon tottumattomalla kuskilla. Perustasoa enemmän suorituskykyä kaipaaville 1,8-litrainen olisi paikallaan, mutta sellaista ei ole tarjolla. 2,0-litraisen hinta nousee turhan korkealle. Dieselvaihtoehtona on PSA/Fordin tuore 1,6-litrainen (109 hv).

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on 3:n parhaita ominaisuuksia. Ohjaus on sähköhydraulisesti tehostettu ja Hakkapeliitta nelosilla ohjaustuntuma oli parempi kuin hyvän ohjaustuntuman mittapuussa Mondeossa kakkosilla. Ajotuntuma on varsin urheilullinen ja auto reagoi nopeasti. Myös suuntavakavuus vaikutti hyvältä.  

Jousitusmukavuus ei ole ollut päällimmäinen tavoite. Alusta on melko kova ja tarjoaa keskitasoisen mukavuuden. Pientä huomautettavaa on sekä poikittaissaumojen ylityksissä että suuremmissa heitoissa.

Melutaso on kolmosen suurin heikkous. Rengasäänien eristys on jäänyt vaatimattomalle tasolle. Tässä autossa ei voi syyttää karkeita tienpintoja, sillä melu on voimakasta myös tasaisella pinnalla. Moottori on normaalia kierroslukualuetta käytettäessä hiljainen, mutta voimakkaassa kiihdytyksessä myös sieltä löytyy ääntä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Kolmosen perusmalli on Classic. Siinä on kattava turvallisuusvarustelu, kauko-ohjattava keskuslukitus, radio (CD-soitin lisähintaan) ja manuaali-ilmastointi. 1000 euroa kalliimmassa Elegancessa on lisäksi sähkölasit myös takana, lukuvalot, ulkolämpömittari, nahkaratti ja urheilullisempi verhoilu. Koeajetussa autossa oli lisäksi Touring-paketti, joka sisältää aluvanteet, sumuvalot, ajotietokoneen ja automaatti-ilmastoinnin, joka on yksinkertainen toteutus ilman automaattista puhalluksen suunnan säätöä. 

Sisustus on urheilullinen. Elegancessa verhoilu on musta punaisin tai sinisin koristein. Hallintalaitteiden valaistus on tyylikäs punainen, mikä piristää mukavasti kojetaulun ilmettä. Ehkä kuutosesta tuttu alumiini olisi kuitenkin hienostuneempi.

Mittarit ovat persoonalliset, mutta selkeät. Kojelaudan keskiosan katkaisimissa muotoilu on mennyt käytännöllisyyden edelle. Kytkin on helppokäyttöinen, mutta jarrut ottivat ainakin tuoreessa autossa kiinni turhan terävästi.

Ainoa perushintainen ulkoväri on valkoinen. Metallivärivalikoima on normaalia japanilaistasoa laajempi ja mukana on pirteitä vaihtoehtoja. 

Kilpailuasetelma

Mazda 3 on hyvä kokonaisuus, johon on jäänyt pieniä puutteita. Olennainen puute on vaatimaton äänieristys. Mazda aloittaa jälleen valloittamaan uutta kokoluokkaa lähes nollasta 323:n jäljiltä. Myyntimenestykseen on hyvät edellytykset, sillä kolmonen on ominaisuuksiltaan kokonaisuutena luokkansa kärkeä ainakin siihen asti kuin uusi Golf tulee myyntiin. Hinnat ovat samalla tasolla kuin tärkeimmissä kilpailijoissa. Tosin Corolla on hieman edullisempi. Myös farmarimallin puute rajoittaa myyntimenestystä.

8.11.2003 Timo Nurmela 

takaisin