Koeajossa Mazda 2 1.4 Core+

 

Taustaa

Mazda ei ole aikaisemmin saavuttanut menestystä pikkuautomarkkinoilla, mutta 2:n avulla yritetään siirtää Mazda6:n menestystä pikkuautoluokkaan. Fordin tehtaalla Espanjassa valmistettava Mazda2 on Demion seuraaja ja Ford Fiestan ja Fusionin sisarmalli. 

Kori ja sisätilat

Edeltäjänsä tavoin Mazda2 on koriltaan tila-automainen. Korkeutta on 155 cm eli Ford Fusionia enemmän. Myös muilta mitoiltaan 2 kuuluu pikkuautojen suurimpiin. Tilaa on niin edessä kuin takanakin enemmän kuin monessa luokkaa suuremmassa autossa. Istuma-asento on tila-automaisen korkea. Erityisesti takana istuin on poikkeuksellisen korkealla. Etuistuimen taakse kaartuvasta selkänojasta johtuen hartiatuen saaminen edellyttää myös istuimen selkänojan pitämistä melko pystyssä. Kaikesta huolimatta pääntilaa on riittävästi pitkällekin matkustajalle.

Näkyvyys autosta ulos on moitteeton. Nopeusmittarin yläosa (80-140) jää ratin taakse silloin, kun ohjauspyörä on luontevassa asennossa. 2:ssa on myös sisarmalleista tuttu vaiva: kytkinpolkimen vasemmalla puolella ei ole tilaa kengälle, joten jalkaa joutuu pitämään polkimen alla.

Tavaratila on vain saman kokoinen kuin pikkuautoissa yleensäkin. Tässä suhteessa pienet tila-autot, kuten Opel Meriva ja myös Ford Fusion ovat selvästi Mazdaa edellä. Myös monikäyttöisyys on tavanomainen ilman tila-automaisia näppäryyksiä. Muistakin Mazdoista tuttua on kuitenkin etuistuimen selkänojan kääntyminen pöydäksi. 

Moottori ja suorituskyky

Mazda2:n moottorit ovat peräisin Fordilta. Alimpana on edellisestä Fiestasta tuttu 1,25-litrainen, joka on selvästi pirteämpi kuin Fiestan 1,3-litrainen perusmoottori. Koeajetussa autossa oli todennäköisesti myydyimmäksi nouseva 1,4-litrainen (80 hv). Lisäksi on tarjolla 1,6-litrainen ja moderni 1,4-litran common rail -diesel.

1,4-litraisella moottorilla kiihtyvyys oli odotusten mukainen eli kilpailijoita vastaava. Erityisen vääntävä moottori ei kuitenkaan ole. Tämä ilmeni pienillä kierroksilla sekä heikohkona ohituskiihtyvyytenä. Viitosen välitys on maltillinen, mutta ohitusvaihteeksi siitä ei ole. Nelosella mennäänkin sitten jo 4000 kierrokseen satasen nopeudessa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Alustarakenteissa peruslinjaukset ovat samoja kuin Fiestassa ja Mazda on keskittynyt hienosäätöön. Tämä onkin onnistunut ratkaisu ja tuloksena on luokan kärkeen sijoittuvat ajo-ominaisuudet. Erityisesti ohjauksessa näkyy Fordin osaaminen sekä perinteinen hydraulinen tehostus. Näin hyvää ohjausta ei ole monessa autossa. Myös suuntavakavuus ja kaarrekäytös ovat kunnossa. Kaupunkiajossa miellyttää vielä ohjauksen nopeus ja keskimääräistä pienempi kääntöympyrä.

Jousitusmukavuuden parantamiseksi olisi tarvittu hieman enemmän hienosäätöä. Mazdan jousitus on melko kova, jopa Fiestaa kovempi. Pikkuauton luonteeseen sopisi paremmin hieman pehmeämpi jousitus. Poikittaissaumojen ylitys ei kuitenkaan aikaansaa pikkuautomaista kolahdusta, vaikka tuleekin selvästi jousituksesta läpi. 

Melutaso on asia, joka erottaa pikkuautot muista autoista. Myös Mazdassa melutaso on kova. Pääasiallisena lähteenä ovat rengasäänet. Jälleen kerran tienpinnan laatu vaikuttaa merkittävästi melutasoon. Moottoritiellä esiin tulevat myös tuulen suhinat.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Mazda2:n perusvarustelu on Core. Siinä on ABS-jarrut, 4 turvatyynyä, kauko-ohjattu keskuslukitus ja radio (ilman CD- tai kasettisoitinta). Koeajetussa Core+ -mallissa on lisäksi ilmastointilaite ja sähkölasit edessä. Ainakin toistaiseksi Suomeen tulevat autot ovat vähintään Core+ -varusteltuja.

Touring-mallin lisähinta on 1050 euroa ja sillä rahalla saa ikkunaturvatyynyt, sumuvalot, lämmitettävät sähköpeilit, takakaiuttimet ja sähkölasit taakse. Melko vähän siis, sillä verhoilukin on sama perusmusta kuin Coressa.

Sport maksaa 850 euroa Touringia enemmän ja siinä on Touringin lisäksi ainoastaan 15" kevytmetallivanteet, nahkaratti ja muita koristeita. Sportista puuttuu istuinlämmittimet. Sport on ainoa mahdollisuus saada muu kuin musta verhoilu (sininen). Ehkä Core- ja Touring-mallien verhoilua voi nimittää tummanharmaaksi, mutta jotenkin ihmetyttää autonvalmistajien halu valita nykyään ostajan puolesta musta verhoilu, joka on synkkä ja jossa lika näkyy.

Piristystä sisustukseen tuo sentään Mazda6:n tapaan keskikonsolin alumiinipaneeli. Paneelissa olevien hallintalaitteiden muotoilu ei kuitenkaan ole onnistunut yhtä hyvin kuin 6:ssa, vaan jättää selvästi hajanaisemman ja halvemman vaikutelman. Pikkuautoluokassa laatuvaikutelma on kuitenkin huippua. Ulkoväreissä on pirteitä vaihtoehtoja. Metallivärin lisähinta on maltillinen 350 euroa. 

Hallintalaitteet ovat ongelmattomat. Stereoiden säätimet ovat ratissa. Hansikaslokero jää pieneksi, sillä osa tilasta on turhaan lohkaistu pikkukotelolle.

Kilpailuasetelma

Mazda2 osoittaa, että yhdistämällä eurooppalaisen ja japanilaisen autonsuunnittelun parasta osaamista saadaan aikaan erittäin hyvä auto. Tässä tapauksessa japanilaiseen autoon on saatu erittäin hyvät ajo-ominaisuudet ja tilat, jotka riittävät pitkillekin matkustajille.

Mazda2:n hinta nousee hieman muiden pikkuautojen yläpuolelle, mutta toisaalta siinä on vakiovarusteena ilmastointilaite ja se on tiloiltaan vaihtoehto luokkaa suuremmallekin autolle. 

16.8.2003 Timo Nurmela 

takaisin