Koeajossa Subaru Legacy 2.5 Aut.

 

Taustaa

Subaru Legacy on tullut markkinoille 15 vuotta sitten ja sen jälkeen mallia on uudistettu varsin pienin askelin. Nyt tavanomaisten parannusten ja muutamien senttien suurentumisen lisäksi on saatu olennainen parannus moottorien taloudellisuuteen, joka on ollut selkeästi kilpailijoita huonompi.

Kori ja sisätilat

Muotoilultaan Legacy on varsin tavanomainen, mutta edeltäjäänsä verrattuna tyylipuhtaampi kokonaisuus. Mitoiltaan Legacy vastaa suunnilleen esim. Avensista, mutta korkeudeltaan se on kokoluokkansa matalimpia. Sisätilat ovat kooltaan kokoluokassaan tavanomaiset. Ensimmäisenä on pulaa takaistuimen pääntilasta sedan-mallissa, vaikka Legacyssä istutaan varsin alhaalla. Myöskään jalat eivät sovi kunnolla etupenkin alle.

Ilmeisesti auton ja istuma-asennon mataluudella haetaan urheilullisuutta. Varsinkin takana se kuitenkin rajoittaa matkustusmukavuutta, kun pää ottaa kattoon ja polvet nousevat korkealle. Edessä istuinta saa nostettua korkeussäädön ansiosta, mutta ohjauspyörässä ei ole muita mahdollisia korkeussäätöasentoja kuin ylin asento. Ohjauspyörän pituussäätöä ei ole ja istuimen selkänojan säätö on alkeellinen portaallinen pikasäätö, josta Subarunkin olisi jo aika päästä eroon. Etuistuin on muuten hyvä, mutta selkänojan yläosa on jotenkin veltto.

Tavaratila on kooltaan normaali, mutta jostakin syystä Legacy sedanissa ei takaistuimen selkänoja ole lainkaan alaslaskettava. 

Moottori ja suorituskyky

Legacyn boxer-moottorit ovat kooltaan 2,0-, 2,5- ja 3,0-litraa. 3,0-litrainen on kallis sporttimalli, mutta koeajettu 2,5-litrainen on hinnoiteltu houkuttelevasti vain 2600 euroa 2,0-litraista kalliimmaksi. Tehoa 2,5-litraisessa on 165 hevosvoimaa. Auton suorituskyky oli selvästi ennakko-odotuksia parempi. Automaattivaihteisessa autossa Subaruja vaivannut alakierrosten vaatimatonvääntö ei tullut esiin tai sitten tältä osin on saatu parannusta aikaan. Suurin vääntö on kuitenkin edelleenkin vasta 4400 kierroksen kohdalla.

Lyhytiskuinen moottori oli hyvin kierrosherkkä ja kaasupolkimen ärhäkkä välitys lisäsi vielä vaikutelmaa. Nelivetoinen 2,5-litrainen Legacy lähtee ripeästi liikkeelle. Vaihteisto toimii sulavasti, mutta vaihtaa vastamäessä nopeutta lisättäessä hanakasti pienemmälle. Vaihdekulississa on sivusiirtoa vaativat pykälät, joiden tarvetta en ole koskaan ymmärtänyt. Automaatti on vanhanaikaisesti 4-vaihteinen, mutta siinä on tiptronic-toiminto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Myös ajettavuudeltaan Legacy oli positiivinen yllätys aikaisempiin Subaruihin verrattuna. Suuntavakavuus on nelivedon ansiosta erinomainen ja myös ohjaukseen on saatu uutta jämäkkyyttä. Toisaalta kaupunkinopeuksissa ohjausta joutuu kääntämään takaisin samalla voimalla, sillä palauttavuus on kateissa. Neliveto toimii viiveittä ja kaistanvaihdot jäisellä, urautuneella tiellä sujuvat hienosti. Legacystä löytyy tavanomaista enemmän ajamisen iloa.

Jousitus on yhdellä sanalla sanottuna onnistunut. Se on samaan aikaan jämäkkä ja mukava. Pienet epätasaisuudet tulevat hieman läpi, mutta tämä on helppo antaa anteeksi, kun muistaa Legacyn jämäkän ajettavuuden.

Myös melutasossa on otettu suuri harppaus. Vielä uuaimmassa Imprezassakin boxerin murina häiritsee, mutta Legacyssä se on eristetty lähes kuulumattomiin. Hallitseva melunlähde on rengasmelu, joka sekin vaikuttaa kitkarenkailla varsin hiljaiselta.

Nelivedosta muistuttaa hieman kokoluokan tavanomaista suurempi kääntöympyrä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Subaruissa on yleensä hieman tingitty varustelusta hinnan pitämiseksi kurissa, mutta Legacyssä säästöstä muistuttaa lähinnä vain takaistuimen kiinteä selkänoja sekä pääturvatyynyjen ja valonpesimien puute. Kaikissa Legacyissä on radio/CD-soitin, sähkölasit edessä ja takana, lämmitettävät peilit ja ajotietokone. 2,5-litraisessa on lisäksi vakionopeussäädin ja nahkaratti.

Kojelauta on toisaalta tyylikäs, mutta toisaalta hyvin japanilaisen näköinen. Pirteyttä tummaan sisustukseen antavat monet hieman alumiinin väriä tummemmat yksityiskohdat. Värivalikoima on niukka ulkovärien osalta ja sisustus on aina musta. Hallintalaitteissa ei ole lähdetty turhaan kikkailuun, vaan kaikki toimii totutulla tavalla. Mittaristo on tyylitelty, mutta selkeä. Ovilasit ovat perinteiseen tapaan kehyksettömät, mistä on vaikea keksiä mitään etua. Itse en aikakaan näe kehyksettömissä laseissa mitään viehätystä.

Kilpailuasetelma

Legacy 2.5 4WD maksaa manuaalivaihteisena 35 500 euroa. Kilpailijoista esim. Mazda 6 2.3 maksaa 31 900 euroa, Mondeo 2.5 V6 34 290 euroa ja Accord 2.4 35 500 euroa. Nelivedon saa siis lähes ilmaiseksi.

Pitkästä aikaa Legacy on hinnaltaan edullinen. Samaan aikaan se on myös ominaisuuksiltaan kilpailukykyinen. On mielenkiintoista nähdä, lähteekö myynti sujumaan toivotulla tavalla.

24.1.2004 Timo Nurmela 

takaisin