Koeajossa Mitsubishi Lancer 1.6 STW Comfort

 

Taustaa

Viime vuosina Euroopassa alemman keskiluokan Mitsubishejä on edustanut ainoastaan Carisma, joka vähitellen väistyy Lancerin tieltä. Nyt Euroopassa esiteltävä Lancer-sukupolvi on tullut markkinoille vuonna 2000 ja nyt sitä on jonkin verran uudistettu. Seuraava Lancer on luvassa parin vuoden kuluttua ja se tulee jakamaan perustekniikkansa Chrysler Neonin seuraajan kanssa. 

Kori ja sisätilat

Lancer on ulkomitoiltaan hyvin lähellä Carismaa, vaikka malli onkin positioitu puolta luokkaa alemmaksi. Mallistossa farmari on se korimalli, johon panostukset on suunnattu. Koriltaan Lancer on useimpia tämän luokan uusia malleja matalampi, ja pääntila takapenkillä onkin porrasperämallissa varsin vähäinen huolimatta alhaalle sijoitettua takaistuinta. Farmarissa sen sijaan pääntila riittää ja ensimmäisenä pulaa tulee polvitilasta. Ei Lanceria kuitenkaan ahtaaksi voi moittia.

Etuistuimessa ei ole korkeussäätöä, ainoastaan etureunan kallistus. Istumakorkeus on sinänsä normaali, mutta katto kaartuu etureunastaan häiritsevän pahoin näkökenttään ja pitkä kuljettaja kaipaisi mahdollisuutta laskea istuinta alemmaksi. Etuistuin on myös istuinosaltaan lyhyt ja lisäksi selkänojan kaltevuussäätö on vanhanaikainen portaallinen pikasäätö. Näkyvyys autosta on tavanomaista parempi, vaikka keula jääkin lyhyeltä kuljettajalta näkymättömiin. Peilit ovat hyvät.

Tavaratila on niin sedanissa kuin farmarissakin pieni. Farmarin tavaratila on lyhyt, mutta ennen kaikkea matala. Tosin lattian alla on runsaasti säilytyslokerotilaa. Takaistuimen selkänoja on kallistettavissa portaittain tavaratilan lisäämiseksi. Takapenkin istuinosa on kiinteä, joten tasaista pohjaa ei saada. Muiltakin osin monikäyttömahdollisuudet ovat perustasoa.

Moottori ja suorituskyky

Lancerin moottorivaihtoehtoina ovat kauan käytössä olleet 1,3- ja 2,0-litraiset sekä koeajettu tuoreempi 1,6-litrainen. Dieseliä tähän Lancer-malliin ei ilmeisesti tule. 1,6-litraisessa hämmästytti heikko veto alakierroksilla. Jotenkin tulivat mieleen ensimmäiset moniventtiilimoottorit. Kierroksia käyttämällä auto kiihtyy sen verran kuin ilmoitettuun 12,6 sekunnin kiihtyvyysarvoon pääseminen edellyttää. 

Kokonaisuutena suorituskyky jää selvästi 1,6-litraisten normaalitason alapuolelle ja vaihteita joutuu tämän moottorin kanssa käyttämään ahkerasti.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajotuntumaltaan Lancer on perinteinen japanilainen. Ohjaus on kuitenkin keskimääräistä parempi tai sitten keskitasoinenkin ohjaus alkaa tuntua kelvolliselta uusien sähkötehosteisten jälkeen. Suuntavakavuus on kunnossa eivätkä uratkaan tunnu ohjailevan. Ajotuntuma on kuitenkin puutteellinen. Kääntöympyrä on keskitasoa pienempi ja muiltakin osin Lancer on hyvä kaupunkiauto.

Jousitus tuntuu tasaisella tiellä mukavalta, mitään turhaa täristystä ei esiinny. Kuopissa ja suuremmissa heitoissa käytös ei sen sijaan ole tämänkään luokan mittapuun mukaan sivistynyttä. 

Myös melun osalta arvio on kaksijakoinen. Tasaisessa maantieajossa auto kulkee varsin äänettömästi, sillä rengasmelut on eristetty hyvin. Moottori on kiihdytyksissä ja kierroksia käytettäessä äänekäs ja nousee esille jo tavanomaisissa liikkeellelähdöissä. Samoin moottoritienopeudessa moottori nousee kuuluviin renkaiden ja tuulen suhinoiden ohella.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

1,6-litraisen Lancerin perusvarustelu on nimeltään Comfort ja siihen sisältyy mm. 6 turvatyynyä, manuaalinen ilmastointi, sähkölasit myös takana, kauko-ohjattu keskuslukitus ja muut luokan tavanomaiset varusteet radiota lukuun ottamatta. 2000 euroa kalliimmassa Sportissa on lisäksi sumuvalot, 16" aluvanteet, madallettu jousitus ja paremman sivutuen tarjoavat istuimet.

Kojetaulun muotoilu on pelkistetty, mutta tyylikäs. Kauneusvirheeksi jäävät matkamittarin kummallinen pahka ja merkkikohtaisten kojelautaan istutettujen stereoiden puute. Istuinverhoilu on Comfortissa yksinkertaisen näköistä, mutta miellyttävää harmaata kangasta. Maininnan arvoinen poikkeus nykyviimeistelyyn on myös se, ettei moottoria ole lainkaan koteloitu muovien alle.

Hallintalaitteiden sijoittelu on normaali ja sellaisena toimiva. Lämmityslaitteen säätimet ja radio on sijoitettu lähelle kuljettajaa. Kytkimen ja kaasun yhteiskäyttö hienostuneen liikkeellelähdön aikaansaamiseksi vaatii totuttelua.

Kilpailuasetelma

Mitsubishin uusi tuleminen alkoi Outlanderista, mutta Lancer on selkeästi edellisen sukupolven auto. Mitsubishillä on pieni, mutta vankka kannattajakuntansa, joka on todennäköisesti tyytyväinen Lanceriin. Muiden merkkien omistajien houkutteleminen Lancerin ostajaksi on mahdollista vain hinnan ansiosta. Lancer on nimittäin varsin edullinen. 

Lancer 1.6 STW maksaa 20 990 euroa. Kilpailijoiden 1,6-litraisten halvimpien versioiden hinnat ovat hieman korkeampia: Megane 22 800, 307 Break 21 800, Focus (Ambiente S) 21 450 ja Golf ilmastoituna 20 850. Suurin ongelma Mitsubishille on Corollan hinta 20 780 euroa. Mitsubishin voimakkaasti uudistunut myyntiverkosto jää odottamaan seuraavia uutuuksia.

18.10.2003 Timo Nurmela 

takaisin