Koeajossa Honda Jazz 1.4 LS

 

Taustaa

Honda on pitkän tauon jälkeen palannut Suomessakin pikkuautomarkkinoille, joilla uutuuksia on viimeisen vuoden aikana esitelty muutenkin paljon. 

Kori ja sisätilat

Jazz poikkeaa muotoilultaan useimmista pikkuautoista, jotka vaikuttavat hieman konservatiivisemmilta. Etuosa on hyvin lyhyt ja ikkunat suuret. Jazzin olemuksessa on jotakin modernia konseptiautomaisuutta. Sivuprofiili ei toisaalta paljonkaan poikkea pienistä tila-autoista, kuten Mazda Premacystä.

Jazzin tärkein kilpailuvaltti ovat erinomaiset tilat. Pituus- ja korkeussuunnassa tilaa on enemmän kuin esimerkiksi uudessa Renault Méganessa. Sen sijaan leveyssuunnassa Jazz on oman luokkansa tyypillinen edustaja. Eli kolmea henkilöä on turha sovittaa takaistuimelle. Jazzin lattia on tasainen eli takaistuimella ei ole keskitunnelia. Polttoainesäiliö on sijoitettu etuistuinten alle ja se on kooltaan melko pieni (42 litraa).

Myös tavaratila ja monikäyttöisyys on muita pikkuautoja edellä. Tavaratilan perustilavuus 380 litraa on suurempi kuin useimmissa luokkaa suuremmissa viistoperämalleissa. Takaistuimen istuinosa on taitettavissa ylös, jolloin voidaan kuljettaa poikkeuksellisen korkeaa esinettä. Ylösnoston jälkeen takaistuin voidaan taittaa kahdessa osassa kokoon niin, että pohjasta tulee täysin tasainen koko pituudelta. Niskatukia ei tarvitse poistaa takaistuinta taiteltaessa.

Näkyvyys autosta on kokonaisuutena hyvä, vaikka loivassa asennossa olevat etupilarit ovat tietyssä tilanteessa näkemisen esteenä. Jazzissa istutaan korkealla, mikä auttaa osaltaan näkemistä. Etuistuimet ovat kelvolliset. Istuinosa voisi olla hieman pidempi niin edessä kuin takanakin. Selkänojan säätö on portaallinen.

Moottori ja suorituskyky

Jazzissa on Suomessa aina 1,4-litrainen 8-venttiilinen moottori. Venttiilien ja nokka-akseleiden lukumäärä on perinteinen, mutta moottori on varustettu 2 sytytystulpalla/sylinteri. Kiihtyvyydeksi 0-100 km/h ilmoitetaan 12,0 s, minkä toteutumiseen on helppo uskoa. Moottori kuljettaa Jazzia kohtuullisen ripeästi ja myös kiihtyvyys viitosella vaikuttaa hieman Polon ja Fiestan 1,4-litraisia nopeammalta. Tätä auttaa osaltaan melko lyhyt viitosen välitys. 100 km/h:n nopeudessa kierroksia on selvästi yli 3000. 

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuuksiltaan Jazz sijoittuu kokonaisuutena luokkansa keskitasolle tai hieman sen alapuolelle. Yksittäisenä asiana eniten häiritsee ohjaus, joka ei palauta totutulla tavalla. Pienestäkin suunnanmuutoksesta ohjaus jää kaartamaan. Jazzilla ei parane vilkuilla kovin pitkään sivulle. Miksikähän tämä ongelma esiintyy nimenomaan eräissä japanilaisautoissa? Kaarrekäyttäytyminen tuntuu vakaammalta kuin eräissä muissa korkeissa autoissa.

Jazzin selkein puute on kovin pikkuautomainen jousitus. Nypytys ja tärinä on mukana etenemisen jokaisella metrillä. Isommista heitoista selviytyminenkään ei anna aihetta kiitoksiin.

Kaupunkiautona Jazz on näppärä. Ketteryys on pikkuautojenkin joukossa esimerkillinen ja ajaminen on muutenkin vaivatonta.

Ainakin kitkarenkailla varustettuna ja enintään 100 km/h nopeudessa Jazz on esimerkillisen hiljainen pikkuautoksi. Moottorin ääni on miellyttävä ja rengasäänet vaimeat, joskin 80 km/h:ta 100:aan nopeutta nostettaessa rengasäänet voimistuvat selvästi. Pienenä kauneusvirheenä kuuluu ajoittain voimansiirron ulvonta.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Jazz on varusteltu hyvin. Vakiona on mm. manuaalinen ilmastointi, radio/CD-soitin, kauko-ohjattava keskuslukitus, päivävaloautomatiikka ja keskikulutusmittari. Turvavarustukseen kuuluu 4 turvatyynyä, ABS-jarrut ja hätäjarrutustehostin. Lisävarustevalikoima on japanilaiseen tapaan niukka.

Jazzin luonteeseen olisi hyvin sopinut Civicin tapainen kojetauluun nostettu vaihdevipu. Tältä osin on kuitenkin päädytty perinteiseen ratkaisuun. Siinäkin on onnistuttu: vaihteensiirto on napakka. Säilytystiloja Jazzissa on hyvin, esimerkkinä avohyllyt kojelaudan alaosassa molemmilla puolilla. Hallintalaitteet ovat perusjapanilaiset eli toimivat. Kojelautaan sulautettu radio on helppokäyttöinen ja hyvin sijoitettu.

Kojetaulun muotoilu on persoonallinen ja sisustuksen laatu on samaa tasoa Civicin kanssa eli selkeästi edellisten Civic-sukupolvien tasoa edellä, mutta edelleen hieman useimpia kilpailijoita jäljellä. Puutteita on lähinnä muoviosien pinnanlaadussa. Sisustus on aina tummansininen, minkä sointuvuus esim. punaiseen autoon ei ole kehuttava. Myös ulkovärejä on niukasti: punainen, helmiäismusta ja kolme metalliväriä.

Akun kapasiteetiksi ilmoitetaan esitteessä 28 Ah, mikä kuulostaa uskomattoman pieneltä. En huomannut asiaa tarkastaa. Moottoritila on joka tapauksessa hyvin täyteen ahdettu. Kylkilistoja eikä puskurien suojalistoja autossa ei ole, mikä on selkeä puute kaupunkiautossa. 

Kilpailuasetelma

Jazzin tunnistaa pikkuautoksi parista seikasta: jousitusmukavuus on puutteellinen ja ovien sulkeutumisääni peltisen kumahtava. Sisätiloiltaan se soveltuu hyvin neljälle aikuisellekin. Omassa luokassaan Jazz sijoittuu luokan parhaimmistoon Polon ja Fiestan kumppaniksi. Hinta (17 900 euroa) vastaa Fiestaa ilmastoinnilla varustettuna. 

Tila-automaista Jazzia voi hyvin verrata myös esim. Ford Fusioniin ja Peugeot 206 SW:hen. Näihin verrattuna Jazz on mitoiltaan pienempi, mutta tiloiltaan vertailukelpoinen. Hinta on tietysti näitä halvempi.

11.1.2003 Timo Nurmela 

takaisin