Koeajossa Subaru Impreza 2.0 GX

 

Taustaa

Subaru Impreza on tullut markkinoille vuonna 1993. Sen jälkeen auto on kokenut uudistuksia useaan kertaan. Perusteellisin muutos tapahtui vuoden 2000 lopussa. Viimeksi viime vuoden lopussa uusittiin keulan ja perän muotoilua. Perustekniikka on kuitenkin säilynyt suurelta osin ennallaan. Myynti Suomessa on ollut ajoittain hyvin vähäistä lähinnä kilpailukyvyttömän hinnan takia. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa Imprezaa on sentään rekisteröity 62 kpl. 

Kori ja sisätilat

Viime vuoden uudistuksessa monien vieroksumat mulkosilmät poistettiin, mutta edelleen Impreza on saksalaisen Autonis-tutkimuksen mukaan eräs rumimmista automalleista. Subarun resurssit eivät selvästikään ole riittäneet eurooppalaista makua miellyttävän muotoilun luomiseen.

Impreza oli aikoinaan selvästi ylemmän keskiluokan auto, mutta pienet perheautot ovat viime vuosina ajaneet tiloissa Imprezan ohi. Oikeastaan enää Nissan Almeran ja Hyundai Accentin takaistuintilat ovat Imprezaa pienemmät. Takatilat ovat riittävät lähinnä kahdelle keskimittaa lyhyemmälle matkustajalle. Myös tavaratila on pieni, siihen vaikuttaa osaltaan nelivetotekniikan vaatima tila. Tilaa ei kuitenkaan ole erityisen paljon pituus- eikä leveyssuunnassakaan ja saranat vievät vielä osansa. Tavaratila ei ole monikäyttöinen, mutta on varustettu suksiluukulla.

Imprezan etuistuimet ovat urheilulliset. GX-mallissa ne eivät kuitenkaan ole niin ahtaat kuin WRX:ssä. GX:n istuimet ovat miellyttävät ja tukevat. Pientä toivomista on selkänojan yläosan kaartamisessa liian taakse sekä vanhoillisjapanilaisessa portaallisessa selkänojan pikasäädössä. Näkyvyys Imprezan kuljettajan paikalta on ilahduttavan hyvä joka suuntaan.

Moottori ja suorituskyky

Imprezan 125-hevosvoimainen 2,0-litrainen boxer-moottori vaikutti nyt muutaman vuoden takaisia muistikuvia pirteämmältä. Aikaisemmin alakierroksilla vaivannut voimattomuus oli poissa ja moottorista jäi hyvinkin joustava vaikutelma. Toki 1400 kilon paino vaatii voimaa ja suorituskyky jää 1,6-litraisen Corollan tai 307:n tasolle. Etenkään ohituskiihtyvyys ei vastaa 2,0-litran tilavuuden antamia odotuksia, mutta kaikkiaan moottori on arkiajoon hyvin soveltuva voimanlähde. Ominaisuus, jonka useimmat valmistajat ovat saaneet karsittua viime vuosina pois, on Imprezassa esiintyvä voimakas vedon päälle- ja poiskytkeytyminen kaasupoljinta liikuteltaessa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Impreza on tunnetusti nelivetoinen auto ja alustarakenne on hyvinkin samanlainen kuin ensimmäisessä Legacyssä 1980-luvun lopulla. Kesäkeleillä nelivedon vaikutusta ajettavuuteen ei huomaa. Imprezan ajettavuudesta päällimmäisenä jäi mieleen hieman tavallista raskaampi ohjaus, jossa voimaa on käytettävä myös palautettaessa. 

Imprezan suuntavakavuus ja kaarrekäytös olivat aikaisemman muistikuvan mukaan perusjapanilaista tasoa paremmat, mutta kehitys kulkee Subarun ohi. Tämän päivän Corolla pärjää kyllä Imprezalle ajo-ominaisuuksissa. Mitään suuria ongelmia Imprezan ajo-ominaisuuksiin ei kylläkään liity, toisaalta ei mitään nautintoa, mitä jotkut WRX:n maineen perusteella luulevat Subarusta löytyvän.

Jousitusta voisi joku luonnehtia urheilulliseksi, minä käytän mieluummin termiä epämukava. Suomalainen tie ei ole tasaista, ja jousitus ei kykene kovin hyvin suodattamaan pieniäkään epätasaisuuksia, kuten poikittaissaumoja.

Subarun melutasoon tuo oman säväyksensä boxer-moottori, jonka ääntä en pidä kovinkaan sivistyneenä. Varsinkin yli 3000 kierroksen käyntinopeudella ääni on voimakas. Myös rengasmelua Imprezassa on vähintäänkin tavanomaisesti.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Impreza GX ei enää kärsi takavuosien Subaruja vaivanneesta varusteköyhyydestä, vaan auto on pienten perheautojen perusmallien tasolla. Vakiona on ABS, 2 turvatyynyä, termostaattiohjattu manuaali-ilmastointi, kauko-ohjattu keskuslukitus, sumuvalot, lämmitettävät sähköpeilit ja ajovaloautomatiikka. Lisävarusteet rajoittuvat automaattivaihteistoon ja metalliväriin, joka on pakollinen ei-valkoista autoa haluavalle.

Kojelauta on rakennettu japanilaisten vakiokäytäntöjen mukaan ja toiminnot löytyvät omilta paikoiltaan. Kytkimen liikerata on hieman pitkä. Kojetaulusta löytyy hieman muodikasta alumiinia. Muuten sisustus on äärettömän tylsä ja synkkä. Muotoilu on hieman omaperäinen, mutta suunnittelijan tyylitajusta voi olla montaa mieltä. Kaiken kaikkiaan sisustuksesta hentoinen katkaisimineen ja ohuinen vaihdekeppeineen huokuu vanhanaikainen japanilaisuus.

Kilpailuasetelma

Subaru Imprezaa ei voi sanoa persoonattomaksi. Se haluaa olla erilainen. Erilaisuutta vain on haettu osittain huonosti harkituilla keinoilla ja tyylitajuttomasti. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi jää vanhanaikaisuus. Impreza kaipaisi täydellistä uudistumista, jossa olisi samanlaista uuden tulemisen intoa kuin Mazdalla.

Impreza 2.0 GX Sedan maksaa 26 500 euroa. Nelivetoisista kilpailijoista Skoda Octavia 2.0 Combi maksaa 27 650 euroa ja VW Bora Powerdiesel 31 800 euroa. Subarun hinta on siis tällä hetkellä kohtuullinen.

17.7.2003 Timo Nurmela 

takaisin