Koeajossa Suzuki Ignis 1.3

 

Taustaa

Suzuki on saavuttanut Suomessa kohtalaisen hyvän myyntimenestyksen ottaen huomioon olemassa olevan malliston ja paikoin vajavaisen myyntiverkoston. Uusi Ignis korvaa Suomen markkinoilla pahoin vanhentuneen Swiftin. Edellistä Ignistä ei koskaan tuotu Suomeen. Uusi malli valmistetaan Swiftin tavoin Unkarissa, ja se on kehitetty yhdessä Subarun (G3X Justy) kanssa.

Kori ja sisätilat

Igniksestä on pyritty tekemään katumaasturimainen ja ulkonäön lisäksi peräti 17 cm:n maavara viittaa maasturiin. Etuvetoisen rinnalla mallistossa on myös nelivetoinen vaihtoehto. Ulkomitoiltaan Ignis on esim. Poloon verrattuna 12 cm lyhyempi, 5 cm kapeampi ja 10 cm korkeampi. Akseliväli on 8 cm Poloa lyhyempi.

Sisätilat ovat melko hyvät. Takanakin on tilaa kahdelle täysikokoiselle matkustajalle, niin polvi- kuin pääntilaa on riittävästi. Sisälläkin huomaa kuitenkin, että auto on hieman muita uusia pikkuautoja kapeampi. Takaistuimen pääntuet ovat alaspainuvaa mallia ja monen muun vastaavan toteutuksen tavoin ne painavat ylösnostettunakin pitkän matkustajan hartioita.

Muuten istuimet ovat kelvolliset, joskin etuistuimen selkänojan olisi voinut muotoilla vähemmän kuperaksi pystysuunnassa ja toisaalta parantaa sivutukea. Kuljettajan istuimessa on korkeussäätö, mutta ohjauspyörän säädöt puuttuvat ja ratti on sijoitettu turhan korkealle. Näkyvyys autosta on erinomainen, tässä auttaa sekä kulmikas kori että korkea istuma-asento. Tavaratila on myös hieman uusimpia kilpailijoita pienempi ja nostokynnys on korkea. Monikäyttöisyys on tavanomaisella tasolla.

Moottori ja suorituskyky

Etuvetoisessa Igniksessä on 1,3-litrainen 94-hevosvoimainen moottori. Nelivetoisen 1,5-litraisessa on vain 5 hv enemmän. Mielenkiintoinen vaihtoehto olisi Fiatin uusi 1,3-litrainen diesel, joka ei kuulu Igniksen valikoimaan Suomessa. 

1,3-litrainen vaikuttaa aluksi kierrosherkältä, mikä osittain johtuu erittäin herkästä ja korkealle sijoitetusta kaasupolkimesta. Kaupunkiajossa Ignis on kiitettävän pirteä. Suuremmilla kierroksilla voimaa ei kuitenkaan tule odotetulla tavalla lisää. En usko, että luvattua 11,1 sekunnin kiihtyvyyttä saavutetaan. Maantiellä 1,3-litraisen rajallisuus tulee esille. Ohituksissa on syytä käyttää vaihdekeppiä harkitusti, vaikka välitykset eivät pitkät olekaan. Kokonaisuutena suorituskyky on normaalia 1,3- ja 1,4-litraisten pikkuautojen tasoa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Myös ajettavuus on parhaimmillaan kaupungissa. Ignis on ketterä ja näppärä kaupunkiauto. Maantiellä ominaisuuksissa on toivomista. Korkeudesta ja alustan ominaisuuksista johtuen meno tuntuu huojakkaalta ja jousitus pompottaa. Sähköinen ohjaustehostin ei tässäkään tapauksessa anna kovin hyvää tuntumaa. Auto sinänsä kulkee kylläkin melko hyvin suoraan.

Melusta päällimmäiseksi nousee moottori, joka häiritsee jopa kaupunkiajossa. 80 km/h nopeudessa Ignis on kohtuullisen hiljainen, mutta sen jälkeen alkavat rengasmelu ja voimakkaat tuulen suhinat.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Igniksessä on ajanmukainen turvavarustelu: ABS-jarrut, 4 turvatyynyä ja aktiiviset pääntuet. Matkustajan turvatyyny saisi olla poiskytkettävä. Mukavuusvarusteista on mukana manuaalinen ilmastointi, kojelautaan integroitu radio/CD-soitin sähkölasit edessä ja keskuslukitus ilman kauko-ohjausta.

Hallintalaitteet ovat kiitettävän selkeät. Tyylikkäässä kojelaudan keskipaneelissa radion säätimet ja taajuusnäyttö ovat hyvin esillä. Pikkuautossa toimintoja ei tietysti ole kovin paljon ja kaikki tarpeellinen saadaan selkeästi esille. Vaihteensiirto oli kovin tahmea 1700 km ajetussa autossa. Myös virta-avain kulki yllättävän vastahakoisesti oven lukkoon ja virtalukkoon.

Keskipaneelia lukuun ottamatta sisustus on alkeellinen. Heikko laatuvaikutelma alkaa jo oven peltisestä sulkemisäänestä. Verhoilu on kokonaisuudessaan perusmusta ilman mitään kuviointia. Avoimia säilytyslokeroita on runsaasti, mutta hansikaslokerolle normaalisti varatusta tilasta osa on käytetty avolokerolle ja hansikaslokero jää kapeaksi.

Kilpailuasetelma

Pikkuautomarkkinoilla on tungosta, sillä uusia kehittyneitä malleja on tullut parin vuoden aikana lukuisia. Igniksen yhteydessä sanan kehittynyt voi unohtaa. Se edustaa ominaisuuksiltaan selkeästi edellistä sukupolvea. Ulkoisessa olemuksessa on jotakin tuoretta ja korkean maavaran ansiosta etuvetoinenkin Ignis selviytyy tavanomaista paremmin metsätiellä. Kokonaisuutena saman maahantuojan Hyundai Getz ja muut uutuudet ovat huomattavasti parempia ominaisuuksiltaan.

30.9.2003 Timo Nurmela 

takaisin