Koeajossa Hyundai Coupe 2.0 FX

 

Taustaa

Korealaisen Hyundain toinen tuleminen Suomeen alkoi viime vuonna. Toistaiseksi perinteisten henkilöautojen menestys on ollut vaatimatonta, mutta maastureissa ja ennen kaikkea Coupe-mallillaan Hyundai on saavuttanut merkittävän aseman luokassaan. Coupen mahdollisuuksia parantaa huomattavasti uusi näyttävämpi malli, joka saapui Suomeen alkuvuodesta.

Kori ja sisätilat

Coupen muotoilussa on nähtävissä piirteitä, jotka on lainattu Ferrari 456:sta. Vaikka kaikki yksityiskohdat ulkonäössä eivät ole aivan puhdastyylisiä, Coupe on eräs hintaluokkansa näyttävimmistä ja huomiotaherättävimmistä autoista.

Etutilat ovat riittävät, mutta takatilat soveltuvat lähinnä pienille lapsille. Etuistuimet on sijoitettu alemmaksi kuin monessa muussa urheilullisessa autossa. Istuin tarjoaa hyvin tukea, mutta selkänojan muotoilu ei ole täysin onnistunut. Jäin myös kaipaamaan ohjauspyörän pituussäätöä.

Matalasta istuma-asennosta huolimatta näkyvyys on parempi kuin olisi etukäteen olettanut. Muotoilusta johtuen auton kulmat on arvioitavissa niin edessä kuin takanakin. Ainoastaan tuulilasin yläreuna on hieman alhaalla, mutta lähelläkään ei ole Audi TT:mäinen toivottomuus ulosnäkemisessä. Tavaratila on tilavuudeltaan tällaiseen autoon hyvinkin riittävä ja vieläpä laajennettavissa kahdessa osassa.

Moottori ja suorituskyky

Hyundai Coupe 2.0:n suorituskyky vastaa tehokasta 2,0-litraista perheautoa. Enempää on turha odottaa, vaikka moottorin urheilullinen (?) ääni ja kaasupolkimen välitys muuta antaisivatkin odottaa. Jos auton pitää kulkea suorituskykyä vastaavasti, täytyy tutustua 2,7-litraiseen versioon. Sen hinta tosin on aivan toinen kuin 2,0-litraisen. Ero on peräti 11 000 euroa, niinpä useimmat ostajat tyytyvät 2,0:aan. Moottorit ovat tuttuja esim. Sonatasta.

Normaalin liikenteen rytmissä 2,0:lla on helppo pysyä, tosin mainittu kaasupoljin on äkäisin koskaan kokemani, ja kaasun annostelu jonossa ryömittäessä on vaikeaa. Tällä autolla on jotenkin luontevaa ajaa kierroksilla, jota normaalissa autossa ei tule käyttäneeksikään.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajo-ominaisuuksissa Hyundai on onnistunut oletettua paremmin. Ohjaus on tarkka ja tunnokas. Tällä autolla ajaa mielellään mutkaista tietä eikä lyhyellä pyrähdyksellä sorallakaan ilmennyt ongelmia. 

Jousitus on auton luonteeseen sopiva eli melko kova, mutta jousitusmukavuus on silti hyväksyttävällä tasolla. Vain terävät kuopat ja asfaltinsaumat tuntuvat tarpeettomina tärähdyksinä.

Sen sijaan melu ei ole hyväksyttävä edes urheilulliseen autoon. Kiihdytyksissä moottorin ääni kuulostaa rajulta, mutta satasen vauhdissa sekin alkaa peittyä voimakkaaseen rengasmeluun.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Coupen perusmallin varustelu on melko niukka. Puutelistalle jäävät mm. ilmastointi, keskuslukituksen kauko-ohjaus, ajovaloautomatiikka, sivuturvatyynyt ja luistonesto. Sen sijaan vakiona on 16" alumiinivanteet, ajotietokone, sumuvalot ja sähkölasit. Koeajetussa FX-mallissa, joka on perusmallia 2090 euroa kalliimpi, löytyvät puutelistalla luetellut varusteet kauko-ohjausta lukuun ottamatta sekä 17" pyörät, kojelaudan metallijäljitelmä ja raitisilmasuodatin.

Hallintalaitteet ovat pääosin toimivaa perusjapanilaista suuntausta. Kojelaudan keskellä on vääntö-, kulutus- ja jännitemittarit. Kulutuksen arviointi pienestä viisarinäytöstä on vaikeaa ja vääntömittarin tarkoitus on kai lähinnä varustelistan pidentäminen.

Sisustus on kokonaisuudessaan musta, mutta verhoilukangas on hieman pirteämpi kuin joissakin perheautojen sport-malleissa. Istuinten tyylikkään muotoilun ohella kojetaulun perusmuoto on tyylikkään sporttinen, mutta muoviosien pinnanlaatu ja yksityiskohtien muotoilu tuovat tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä. Esimerkiksi viiksien muotoilu muistuttaa halpoja tarvikevarusteita.

Kilpailuasetelma

Hyundai Coupen 2.0:n kilpailijoita ei ole helppo nimetä. Auto on nimittäin esim. Celicaa lähes 12 000 euroa halvempi. Lähellä samaa hintaa coupeista ovat vain Astra Coupe 1.8 ja Peugeot 206 CC 1.6. Ehkä kilpailijoihin voi laskea myös esim. Alfa Romeo 156:n ja 147:n. Yksikään näistä autoista ei käännä niin paljon kanssaliikkujien päitä kuin Hyundai Coupe.

Jos suorittaa vertailua 1,8-litraiseen Alfa 156:een, Coupen suorituskyky, ajo-ominaisuudet ja jousitusmukavuus ovat samalla tasolla, melutaso paljon kovempi, varustelu huomattavasti köyhempi ja sisätilat luonnollisesti vain kahdelle hengelle soveltuvat. Hyundain jälleenmyyntiarvo on arvoitus. Joka tapauksessa nykyisillä myyntimäärillä täytyy ottaa huomioon sekin vaihtoehto, että maahantuonti päättyy jossakin vaiheessa.

31.8.2002 Timo Nurmela 

takaisin