Koeajossa Volkswagen Golf 1.6 FSI Trendline

 

Taustaa

Ensimmäisen Golfin esittelystä on kulunut aikaa 30 vuotta ja nyt on vuorossa viides Golf-sukupolvi. Golfin jokainen mallistouudistus on toteutettu maltillisesti ja jälleen mielikuvitus on ollut Wolfsburgissa vähissä. Golf vaikuttaa edellisen sukupolven lievästi parannetulta painokselta. Edellisen Golfin lisäksi muodoissa voi nähdä piirteitä esim. Corollasta tai 307:stä. Kokonaisuus on hiotun ja viimeistellyn oloinen, mutta yllätyksetön.

Kori ja sisätilat

Golfin akseliväli on perinteisesti ollut lyhyt. Nyt se on kasvanut 258 senttiin, mikä on edelleen keskimääräistä vähemmän. Myös ulkomitat ovat kasvaneet muutamalla sentillä joka suuntaan. Lopputuloksena on se, että ahtaana pidetty Golf onkin nyt yksi luokkansa tilavimmista autoista. Takaistuintilojen osalta Civic on tilavampi, mutta Golf kilpailee seuraavista sijoista Mazda 3:n, Stilon ja 307:n kanssa. Myös luokkaa suuremmista malleista moni jää tiloiltaan pienemmäksi. Erityisesti pääntilan osalta Golf on nykyautojen parhaimmistoa.

Edessä tunnelma ei ole aivan yhtä avara. Kojelauta ja vasemman jalan tuki tulevat monessakin kohdassa varsin lähelle kuljettajaa. Istuimet ovat poikkeuksellisen hyvät niin edessä kuin takana. Näkyvyys autosta on hieman rajallinen. Keula jää normaalipituisiltakin kuljettajilta näkymättömiin, paksut takapilarit rajoittavat näkyvyyttä taakse eivätkä peilit ole kovin hyvät. 

Tavaratila on hieman suurentunut aikaisemmasta, mutta suureksi sitä ei voi vieläkään kehua. Takapenkin istuinosa ei valitettavasti enää käänny, joten tavaratilan pohjaa ei saa tasaiseksi.

Moottori ja suorituskyky

Golfin moottorivalikoimasta löytyy vaihtoehto jokaiseen tarpeeseen, kunhan koko valikoima saadaan myyntiin. Bensamalleista löytyy toistaiseksi vain 1,4-litrainen sekä peräti 3200 euroa enemmän maksava 1.6 FSI. Koeajettu FSI on Touranista tuttu suorasuihkutusmoottori, joka tarjoaa merkittävästi VW:n aikaisempia bensamoottoreita pienemmän kulutuksen. Suorituskykyä voi luonnehtia tavanomaiseksi. Voimaa on tarjolla rajallisesti, mutta muun liikenteen mukana pysytään vaivattomasti. Golfissa moottori tuntuu kuitenkin selvästi paremmalta kuin painavammassa Touranissa.

FSI:n yhteydessä vaihteisto on 6-vaihteinen, mitä pidän Suomen olosuhteissa tarpeettomana. 80 km/h nopeus on viisainta ajaa viitosella ja käyttää kuutosta satasessa. Vielä silloinkin ohituskiihtyvyys kuutosella on olematonta.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on Golfin suurimpia vahvuuksia. Vihdoin on tullut auto, jonka ajo-ominaisuudet ovat kokonaisuutena Focusta paremmat. Alusta on sisarmallia Audi A3:a pehmeämpi, mutta silti tukeva. Samaan aikaan jousitusmukavuus on erinomainen ja ajotuntuma hyvä. Sähköisestä tehostimesta huolimatta ohjaustuntuma on luonteva. Tähän eivät toistaiseksi muut merkit pysty. Parhaiden hydraulisten tasolle tuntuma ei kuitenkaan yllä. Kääntöympyrä on ehkä hieman kokoluokan keskitasoa suurempi.

Melutason osalta ei Golf edusta suurta edistysaskelta, mutta luokkansa kärjessä se tässäkin suhteessa on. Kitkarenkaiden ääni kuului selvästi moottoritienopeudessa. Moottorin ääni kuuluu, mutta sävy on miellyttävä ja tuulen suhinoita ei juurikaan kuulu.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustelu on VW:n totuttua tasoa parempi. Uutta on vihdoinkin VW:iinkin tiensä löytänyt tehdasasenteinen, helppokäyttöinen radio/CD-soitin. Tässä tapauksessa tosin radion korvaaminen on asiaan vihkiytyneiden kiusaksi tehty hyvin vaikeaksi. Suurelle enemmistölle kojelautaan istutettu radio on monessakin suhteessa kaukoidän nappulaihmeitä parempi vaihtoehto.

Perusvarustelu on nyt nimeltään Trendline. Siihen sisältyy mm. 6 turvatyynyä, aktiiviset pääntuet, lämmitettävät sähköpeilit, sähkölasit edessä, keskuslukituksen kauko-ohjaus ja perustason ajotietokone.

2200 euron lisähintaan Comfortlinessä on mm. veluuriverhoilu, kevytmetallivanteet, mukavuusistuimet, vakionopeussäädin, sadetunnistin ja lukuvalot. Suunnilleen samaan hintaan voi valita myös Sportlinen, jossa Trendlinen lisäksi on mm. 16" kevytmetallivanteet, urheilulliset etuistuimet, 15 mm laskettu alusta ja lukuvalot.

Useimmat lisävarusteet ovat erittäin kalliita. Esimerkiksi neliovisuus 950 euroa, ilmastointi 860 euroa, sumuvalot 545 euroa, pysäköintitutka 845 euroa ja keskikyynärnoja edessä 310 euroa. Ajonvakautusjärjestelmän saa tarjoushintaan 400 euroa, joten se kannattaa ottaa.

Kojelauta on tyylillisesti Polo-mallin mukainen, mikä ainakin minun silmissäni kovapintaisten muovilaatujen lisäksi alentaa laatuvaikutelmaa. Ilmeisesti Audin kalliimmalle hinnalle pitää löytää perusteita tinkimällä hieman tasosta Golfissa. Mittarivalaistus on sininen ja hallintalaitteiden valaistus punainen. Kojelaudan toiminnot ovat selkeitä. Polkimien sijoittelu on VW:lle perinteisesti ihmeellinen. Jarru ja kytkin ovat huomattavasti kaasua ylempänä. Kytkin on tarpeettoman pitkäliikkeinen ja jarrut ottavat ainakin uutena terävästi. Vasemman jalan tuki on tuotu liian taakse. Sen sijaan vaihteensiirto on nyt kiitettävän täsmällinen.

Kilpailuasetelma

Golf on poikkeuksellisen hyvä auto. Siinä ei ole lainkaan merkittäviä puutteita ja monessa suhteessa se merkitsee edistysaskelta luokkansa aikaisempaan tasoon verrattuna. Myyntimenestystä hillitsee korkeahko hinta ja toistaiseksi rajallinen mallivalikoima. Variantin seuraaja on luvassa vasta syksyllä 2005.

Golf 1.6 FSI maksaa 5-ovisena ja ilmastoinnilla varustettuna peräti 23 950 euroa. Corollan saa 19 500 eurolla. Jää itse kunkin pohdittavaksi, onko Golf todellakin 4 450 euron verran Corollaa parempi auto.

10.12.2003 Timo Nurmela 

takaisin