Koeajossa Hyundai Getz 1.3 GLS

 

Taustaa

Uusi kehittyneempi pikkuautojen sukupolvi on saanut varteenotettavan jäsenen Hyundai Getzistä. Hyundain autonvalmistuksessa Getz aloittaa aivan uuden aikakauden. Aikaisemmat Hyundait ovat tuntuneet hieman vanhahtavilta japanilaisautoilta. Pääosin Saksassa suunnitellussa Getzissä tunnelma on toinen.

Kori ja sisätilat

Getz vastaa mitoiltaan ja ulkomuodoltaan uusimpia kilpailijoitaan. Esimerkiksi Poloon verrattuna Getz on 8 cm lyhyempi ja 3 cm korkeampi. Akseliväli ja leveys ovat samat. Getzin ulkonäkö on yllätyksetön, muttei kuitenkaan liian persoonaton. Keula laskee melko voimakkaasti.

Getzin sisätilat ovat ulkomittoihin verrattuna ennätyksellisen suuret. Vain Yariksen tilankäyttö on samaa tasoa, mutta se onkin ulkomitoiltaan selvästi pienempi. Tilavina pidettyyn Poloon ja Fiestaan verrattuna Getz tarjoaa vielä enemmän polvitilaa. Myös pääntila on poikkeuksellisen suuri. Getz on takaistuintiloiltaan selvästi isoveljeään Accentia suurempi. Golf-luokan useimmat autot ovat suurempia vain leveyssuunnassa.

Tavaratilalle ei ole jäänyt aivan yhtä paljon tilaa ja se on kooltaan korkeintaan keskimääräinen luokassaan, tilaa on tosin myös vielä välipohjan allakin.

Istuimet ovat tyypilliset pikkuautoluokassa eli pienehköt kooltaan ja laimeat muodoiltaan. Ihan kelvolliset ainakin lyhyelle matkalle kuitenkin. Istuma-asento on tavanomaista korkeampi.

Moottori ja suorituskyky

Getzin moottorivaihtoehdot Suomessa ovat 1,1- ja 1,3-litraiset 12-venttiiliset tehoiltaan 62 ja 82 hv. Isompi moottori on tilavuudeltaan 1341 cm3 ja tuttu Accentista. 1,6-litraista ei tuoda Suomeen ja 1,5-litrainen common rail -diesel on tulossa myöhemmin.

Ensivaikutelma 1,3-litraisesta on yllättävä pirteys. Se johtuu kuitenkin osittain kaasupolkimen välityksestä. Lähes samaan tapaan kuin Hyundai Coupessa, kevyt kaasun painallus nostaa kierrokset heti 3000:een. 

Käytännössä suorituskyky ei ole aivan samalla tasolla kuin 1,4-litraisten parhaimmistossa. Vauhtia kertyy hitaanlaisesti niin paikaltaan lähdettäessä kuin ohituksissakin. Liikenteen rytmissä pysyy kuitenkin mukana ongelmitta.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Hyundailla ei ole kovin vahvoja näyttöjä ajo-ominaisuuksista. Getzissä se on kuitenkin onnistunut kohtuullisesti. Yhdellä sanalla ajettavuutta voisi kuvata vaivattomaksi. Tallella on perusjapanilaista helppoutta ja näppäryyttä kaupunkiajossa. Vastaavasti maantiellä ohjaustunto jää hieman puutteelliseksi. Siitä huolimatta Getzin kanssa viihtyy soratielläkin. 

Korkea kori ja istuma-asento tuovat mukanaan hieman huojakkuuden tuntua ajoon. Myös pikkutien töyssyissä Getz tuntuu pikkuautomaiselta. Se ponnahtaa töyssystä korkealle, mutta laskeutuu pohjaamatta jousia ainakin kevyellä kuormalla. Jousitus on sinänsä pikkuautoksi melko miellyttävä. Pienet epätasaisuudet suodattuvat kohtuudella.

Melun vaimennuksessa Hyundai on onnistunut jopa Poloa ja Fiestaa paremmin. Rengasäänet eivät häiritse ja jopa moottorin ääni on vielä 5000 kierroksessa siedettävä (kaasupolkimen välityksestä johtuen kierrokset nousivat helposti korkealle).

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Getzin suurimpia vahvuuksia on hintaan nähden hyvä varustelu. Jo 1,1-litraisessa GL-mallissa on ABS-jarrut, etu- ja sivuturvatyynyt, ohjaustehostin, istuinlämmittimet, 2-osainen takaselkänoja ja ajovaloautomatiikka. 1,3-litrainen Getz on GLS-malli, jossa on lisäksi sähkölasit edessä ja 5-ovisessa myös takana, lämmitettävät sähköpeilit, keskuslukitus, ristiseläntuen säätö ja korinväriset ulkopeilit. Puutelistalle jäävät lähinnä keskuslukituksen kaukosäätö ja radio, jotka toki ovat harvinaisuuksia tässä luokassa.

Lisävarustevalikoima on niukka: manuaalinen ilmastointi 1160 euroa ja metalliväri 370-505 euroa. Yllättäen värivalikoimassa on sentään 12 vaihtoehtoa. Lisäksi on saatavissa automaattivaihteisto kumpaankin moottorivaihtoehtoon.

Hallintalaitteet ovat perusjapanilaiset eli moitteettomat. Polkimet ovat ehkä hieman korkealla lattiasta ja kojetaulu lähellä polvia. Vaihteensiirto on sujuva. Kaasun annostelu hitaasti ryömivässä jonossa vaatii hieman totuttelua.

Sisustus on Getzin ehkä positiivisin yllätys. Ankeiden ja vanhahtavien sisustusten jälkeen Hyundai onnistuu tekemään sisustuksen, jonka ei tarvitse hävetä Polon tai Fiestan rinnalla. Ei muotoilultaan, materiaaleiltaan eikä laadultaan.

Kilpailuasetelma

Hyundai Getz on onnistuttu hinnoittelemaan kilpailukykyisesti. Alkaen-hinta 13 000 euroa on alle hintaluokan myyntiykkösen Fiat Punton. Eikä Puntossa ole ABS-jarruja sivuturvatyynyistä puhumattakaan. 1.3 GLS maksaa 15 000 euroa ja 5-ovisena 15 900. Hinta on siis 1200 euroa Fiestaa ja 1800 euroa Poloa halvempi. Polosta puuttuu keskuslukitus. Edellisen sukupolven pikkuautoista 206:n ja Yarisin saa samalla rahalla kuin Getzin, mutta niissä ei ole ABS-jarruja. Getzin valtteja on myös 3 vuoden takuu.

Getz vaikuttaa hintaansa nähden erittäin kilpailukykyiseltä tulokkaalta. Kilpailijoiden on syytä ottaa Hyundai vakavasti, jos seuraavalla uudistumiskierroksella koko laaja mallisto saadaan samaan iskuun. Tuntemattoman merkin ongelmana Suomessa on vielä epävarmuus jälleenmyyntiarvosta.

 

30.9.2002 Timo Nurmela 

takaisin