Koeajossa Daewoo Evanda 2.0 CDX
![]()
Taustaa
Uusien keskiluokan autojen kallistuminen tuo tilaa halpamerkeille Suomenkin markkinoilla. Korealainen Daewoo on valmistanut GM:n tekniikkaan perustuvia autoja 1970-luvulta lähtien. 1990-luvun loppupuolella esitellyissä malleissa oli enemmän omaakin suunnittelua, vaikka esim. moottorit perustuivatkin edelleen Opelin tuotteisiin. Tehdas ajautui konkurssiin ja GM perusti Daewoon uudelleen viime vuonna. Daewoon suurin malli Evanda esiteltiin myös viime vuonna aikaisemman Leganzan seuraajaksi.
Kori ja sisätilat
Daewoo on viime vuosina panostanut autojensa muotoiluun ja muotoilijana on käytetty niin ItalDesignia kuin Pininfarinaakin. Evandan linjakkaan muodon on antanut ItalDesign eli Giugiaro. Evanda on kooltaan muutaman sentin tarkkuudella samankokoinen kuin Mondeo.
Evandan sisätilat vastaavatkin suunnilleen Mondeon tiloja eli ahdasta ei ole missään suunnassa. Myös takaistuimen pääntila on kohtuullisen suuri. Tavaratila sen sijaan on hieman keskiluokan tavanomaista 500 litran tasoa pienempi (420 litraa). Takaselkänoja on kahdessa osassa alaskäännettävä.
Istuimista ei voi antaa hyvää arvosanaa. Muotoilua ei voi pitää onnistuneena. Nahkaverhoillussa CDX-mallissa erityiseksi ongelmaksi tulee istumalihaksille sopimattoman muotoilun lisäksi selkänojan sivuttaistuen puute. Kaarteissa selkä liukuu liukkaalla penkillä sivulle poikkeuksellisen voimakkaasti. Näkyvyys autosta on keskimääräistä parempi.
Moottori ja suorituskyky
Evandan ainoa moottorivaihtoehto on Opelin aikaisempaan 2,0-litraiseen perustuva 131-hevosvoimainen 16-venttiilinen. Moottori tuntuu 1420-kiloisessa autossa kohtuullisen pirteältä. Paikaltaan kiihdyttäminen sujuu vaivattomasti, mutta ohituskiihtyvyys nelosella ja viitosella ei ole kovin ripeää, vaikka välitykset ovatkin tavanomaiset.
Erityispiirteenä Evandassa on vedon terävä kytkeytyminen, joka vaatii vähintäänkin tottumista. Kulku ei ole kovin hienostunutta. Hienostunutta vaikutelmaa ei anna myöskään vaihdevivun heilahtaminen vedon kytkeytyessä eräiden Renault-mallien tapaan.
Ajettavuus, alusta ja melutaso
Evandan suurimmat heikkoudet liittyvät ajettavuuteen. Ajo-ominaisuuksia voi lyhyesti kuvailla perinteisiksi japanilaisiksi. Tunnokkuutta ei ole tarjolla alustassa eikä ohjauksessa. Suuntavakavuus tuntuu kelvolliselta, mutta kaarrekäytöstä haittaa tavanomaista voimakkaampi kallistelu.
Jousitusmukavuus on myös normaalia heikompi. Pienistä epätasaisuuksista jousitus selviää kohtuudella, mutta suuremmissa töyssyissä heikkoudet tulevat esiin. Ratakiskojen ylitys sekä tuntuu että kuuluu voimakkaammin kuin keskiluokan autoissa yleensä.
Äänieristys ei myöskään vastaa keskiluokan normaalia tasoa. Moottori on ääneltään kohtuullisen hiljainen ja miellyttävä Opel-tausta muistaen. Suurin melunlähde jo pienillä nopeuksilla on rengasäänet. Moottoritienopeudella tuulensuhinat yltyvät voimakkaiksi.
Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus
Evandasta on tarjolla kaksi mallia: SX ja 2000 euroa kalliimpi CDX. Hyvä varustelu on selkeästi yksi Daewoon kilpailuvalteista. SX tarjoaa 4 turvatyynyä, manuaalisen ilmastoinnin, 5 levyn CD-vaihtajan ja kauko-ohjatun keskuslukituksen. CDX:ssä on jo monia ylellisyysvarusteita: nahkaverhoilu, kevytmetallivanteet, sähköllä säädettävä kuljettajan istuin, luistonesto, ilmastointiautomatiikka ja stereoiden säätimet ratissa. Lisävarustevalikoima on laajempi kuin voisi kuvitella. Pääturvatyynyjä tai ESP:tä ei kuitenkaan ole tarjolla. 4-vaihteisen automaattivaihteiston saa CDX:ään 1000 eurolla. Värivalikoimassa on valkoinen ja 8 metalliväriä.
Hallintalaitteet ovat tavanomaiset, eräänlainen sekoitus japanilaisesta ja eurooppalaisesta tyylistä. Kukin mittari on upotettu omaan syvään koloonsa. Virtalukko ei ole ohjauspylväässä, vaan kojelaudassa suoraan kuljettajan näkökentässä. Ratkaisu, joka on esim. Carina E:n törmäystestissä todettu vaaralliseksi polvelle. Kytkimen, jarrujen, kaasupolkimen ja vaihteensiirron toiminnassa ei ole moitittavaa. Automaatti-ilmastoinnin graafinen paneeli on näyttävä, muuten sisustuksen muotoilu on yksinkertainen.
CDX:n nahkaverhoilu on varsin näyttävä ja laadukkaan oloinen. Koko keskikonsolin peittävä puujäljitelmä on halvan näköistä. Myöskään kojetaulun pinta ei vaikuta nahkaverhoilun rinnalla tyylikkäältä, vaikka sinänsä asiallinen onkin. Kokonaisuutena työn laatu on parempi kuin monessa muussa autossa.
Kilpailuasetelma
Evanda 2.0 SX:n lanseeraushinta on 22 900 euroa ja CDX:n 24 900 euroa. Hyundai Sonatan melko köyhästi varustetun GL-mallin hinta on 23 500 euroa ja GLS:n 26 200. GLS:ssäkään ei ole Evandan CDX-mallia vastaavia ylellisyysvarusteita.
Nissan Primera 2.0 Visia maksaa 25 950 euroa, Peugeot 406 2.0 ST 27 550 euroa ja Mazda 6 2.0 Elegance 27 900 euroa. Useimmat muut kilpailijat ovat hieman kalliimpia.
Evandan hinta on järkevämpi kuin Hyundai Sonatan, mutta silti hintaetu tunnettuihin merkkeihin ei perusmallina ole riittävä. CDX varsinkin automaattina on suhteessa kilpailukykyisempi, mutta ylellisyysvarustettua halpamerkkiä enemmänkin luulisi potentiaalia markkinoilta löytyvän halvalle perusmallille. Evandankin tapauksessa käy helposti niin, että Primerasta saa vaihdossa muutaman vuoden kuluttua enemmän kuin lisähinnan takaisin. Säästö muuttuukin negatiiviseksi. Lisäksi jopa Primera on selvästi parempi auto kuin Evanda. On turha ottaa riskiä siitä, tuleeko Daewoo löytämään paikkansa Suomen markkinoilta. Järkevämpää on tyytyä samalla rahalla vaikkapa 1,6-litraiseen Primeraan.
25.4.2003 Timo Nurmela