Koeajossa Toyota Corolla Verso 2.0 D-4D Linea Sol

 

Taustaa

Toyota toi Corolla Verson ensimmäisen version Eurooppaan vain runsas 2 vuotta sitten. Kyseessä oli väliaikaisratkaisu - auto oli Japanin markkinoille tarkoitetun auton muunnos, joka itse asiassa palveli myös eurooppalaisia tarpeita yllättävän hyvin. Nyt on saatu valmiiksi pääosin Euroopassa suunniteltu toisen sukupolven Corolla Verso, joka valmistetaan Turkissa Corolla Sedanin tapaan.

Kori ja sisätilat

Toyotan muotoilu on monesti ollut varsin mitäänsanomatonta. Tällä kerralla ulkomuoto on enemmän eurooppalaiseen makuun suunnattu. Vyötärölinja on korkealla ja muotoon on saatu jopa ripaus aggressiivisuutta ja muutamia persoonallisia yksityiskohtia. Auto on kasvanut akseliväliltään 15 cm ja pituudeltaan 12 cm ja nämä muutokset tuntuvat myös tiloissa.

Corolla Verso on vakiona 5-paikkainen ja 950 euron lisähinnalla saa kaksi lisäistuinta. Istuinjärjestelyt ovat keskimääräistä pidemmälle mietityt. Penkit alaslaskettuna tavaratilan pohja on täysin tasainen ja ilman ylimääräisiä kikkailuja taiteltavien mattojen (vrt. Grand Scenic) tai pidikkeiden (vrt. Touran) kanssa. Tosin istuinten mekanismeja ylösnostettaessa voisi vielä hieman kehitellä. 

Keskirivillä tilaa on hyvin, polvitilaa ja pääntilaa on enemmän kuin esim. Focus C-Maxissa. Istuin on muotoiltu kolmelle, mutta muotoiluun olisi voinut panostaa enemmänkin. Lautamaisuus johtuu ilmeisesti tavoitteesta saada tavaratilan pohja tasaiseksi. Keskimatkustajan oloja parantaa kardaanitunnelin puuttuminen. Kolmannelle riville käynti on yllättävän helppoa. Myös tilaa on sen verran, että aikuinenkin voi matkustaa lyhyitä matkoja, kunhan keskirivillä hieman tingitään hulppeista jalkatiloista. Tavaratila jää tietysti minimaaliseksi kolmannen rivin ollessa käytössä.

Etuistuimet ovat voimakkaammin muotoillut. Leveäselkäiset pitävät luultavasti sivutukia liian kapeasti sijoitettuna, mutta muut pitävät istuimia tavanomaista parempina. Näkyvyys taakse on kilpailijoita parempi takaikkunan koon ja muotoilun ansiosta. Takalasin pyyhin on samanlaista minikokoa kuin muutamissa kilpailijoissa. Keulaa ei kuljettajan paikalta näe. Etupilarit eivät ole yhtä pahoin näkökentässä kuin monissa tila-autoissa. Ohjauspyörä on ilahduttavasti säädettävissä myös pituussuunnassa. Takaovet ovat kovin leveät pienten takamatkustajien avattaviksi.

Moottori ja suorituskyky

Moottorit ovat muista malleista tuttuja ja tehoversiot puuttuvat mallistosta. Tarjolla on 1.6/110 hv, 1.8/129 hv ja 2.0 D-4D/116 hv. Koeajettu diesel oli teholukemaansa nähden selkeä pettymys. Suorituskyky on käytännössä enintään 1,6-litraisten perheautojen tasolla. Pienillä kierroksilla voimaa on tarjolla kovin niukasti. Moottori on vetoalueella vasta lähellä 2000 kierrosta. Vetoalueella voimaa löytyy muiden dieselien tavoin. Tasaisessa maantienopeudessa pääsi jo unohtumaan, että liikkeellä ollaan diesel-autolla. Kääntyminen ramppiin kolmosella kuitenkin yllätti, auto ei ollutkaan vetoalueella ja vaati vaihtamisen kakkoselle. Myös käyntiääni kiihdytyksissä on varsin karkea. Bensamoottoreista löytyy varmasti parempia vaihtoehtoja muiden Toyota-mallien perusteella arvioituna.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Corolla Verson eurooppalaistamisohjelma on johtanut varsin jäykkään alustaan. Autoa ei voi sanoa epämukavaksi, mutta pieni täristys on menossa jatkuvasti mukana. Vastaavasti ajokäytös on nopeammin reagoiva kuin esim. Corollassa. Versossa on ESP vakiona 1,6-litraista perusmallia lukuun ottamatta.

Ohjaus on nopea ja vaatii jopa hieman totuttelua. Ohjaustunto on kohtuullisen hyvä. Sivutuulessa moottoritiellä alkoivat kuitenkin ongelmat. Näissä olosuhteissa huojakas käytös ja ohjauksen tunnon puutteet tuntuivat kovin perinteiseltä Toyotalta. Kokonaisuutena Corolla Verso soveltuu maantiellä suurpiirteiseen ajotyyliin, jossa ei pyritä ohjaamaan millintarkasti.

Melutaso on kohtuullinen. Moottori nousee häiritseväksi kiihdytyksissä, mutta maantiellä ylimpänä ovat rengasäänet. Monen muun auton tapaan rengasmelu vaihtelee pinnan laadun mukaan, mutta tutuilla teillä arvioituna voimakkaaksi rengasmelua ei voi arvioida. Koeajetussa autossa kuului häiriöääni, joka kuulosti tuulen suhinalta ovitiivisteessä, mutta äänen lähdettä ei löytynyt.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Corolla Verson perusmalli on Linea Terra. Siihen sisältyy mm. manuaalinen ilmastointi, ajotietokone ja integroitu audiojärjestelmä kaukosäädöllä. Linea Solissa on lisäksi automaatti-ilmastointi, vakionopeussäädin, sadetunnistin, sähkölasit takanakin, sumuvalot ja nahkaratti. Solin lisähinta on 1500 euroa.

Lisävarustevalikoima on japanilaistyylisen lyhyt: metalliväri 500 euroa sekä navigointi, peruutus- ja etukamera ja kattokaiteet pakettina 5000 euroa. Lisäksi halvimpaan malliin saa ESP:n 1000 eurolla ja 1,8-litraiseen automatisoidun manuaalivaihteiston samoin 1000 eurolla. Näiden ohella on tietysti Suomessa asennettavia varusteita, joista kannattaa mainita kylkilistat 80 euroa ilman maalausta ja lentokonepöytä 99 euroa. Värivalikoimassa on valkoinen ja sininen sekä 8 metalliväriä.

Hallintalaitteista ei Toyotaa pääse arvostelemaan. Kytkimen, kaasun ja vaihteensiirron yhteistoimintaa kaikki valmistajat eivät saa viritettyä läheskään samalle tasolle ja Versolla ajeleekin mielellään kaupungissa. Kun ottaa huomioon vielä hyvän näkyvyyden, Corolla Verso on erinomainen kaupunkiauto. Viiksissä on paljon toimintoa, vaikka audion ja ajotietokoneen säädöt on tuotu rattiin. Avainkortti ja starttinappi ovat turhaa kikkailua eivätkä ainakaan perinteistä ratkaisua näppärämpiä.

Sisustus on mielenkiintoinen eurooppalaisten suunnittelemaksi. Jotenkin keskikonsoli ja turkoosin värinen mittarivalaistus näyttävät niin japanilaisilta. Aivan tyylikkäiltä ja persoonallisilta kuitenkin. Sitä vain en jaksa ymmärtää, mitä tekemistä nykymuodin ilmeisesti vaatimalla mustalla verhoilukankaalla on perheautossa.

Kilpailuasetelma

Corolla Verson hinnat ovat selkeästi nousseet aikaisemmasta. Touran ja Zafira ovat kalliimpia, mutta parhaista kilpailijoista Focus C-Max ja Scenic ovat hieman edullisempia, vaikka huomioidaan Corolla Verson hyvä varustelukin. 

Corolla Verso ei ole paras valinta maantieajoon. Sen sijaan se on erinomainen auto lapsiperheen arkeen kaupungissa ja satunnaisiin pidempiin matkoihin. Siinä tapauksessa pettymyksen tuottanut diesel ei ole tarpeen, ja tällöin Corolla Verso on hyvinkin kilpailukykyinen vaihtoehto luokassaan.

10.5.2004 Timo Nurmela 

takaisin