Koeajossa Toyota Camry 2.4

 

Taustaa

Isojen japanilaisautojen myynti Suomessa on ollut erittäin vähäistä. Ostajat kaipaavat imagoa, jota esimerkiksi Volvot tarjoavat. Japanilaiset mallit ovat myös olleet voimakkaasti amerikkalaiseen makuun tehtyjä, myydäänhän niitä USA:ssa kymmeniä kertoja enemmän kuin Euroopassa. Lisäksi mallistosta puuttuvat täällä suositut diesel- ja farmarimallit. Uusi Camry on hieman aikaisempia malleja eurooppalaisemman tuntuinen. Lähtökohdaksi on otettu pienemmissä luokissa suosituksi tullut auton kasvattaminen korkeussuunnassa.   

Kori ja sisätilat

Camry on muotoilultaan tyylikkään puhdaslinjainen, mutta kovin yllätyksetön. Korkeutta on 7 cm esim. Volvo S80:aa enemmän. Sisätilat ovat suuret joka suunnassa. Jopa takaistuimen pääntilaa on riittävästi, mitä ei voi monesta autosta sanoa. Ensimmäisenä tilan puute tulee leveyssuunnassa takana. Tätäkään autoa ei ole suunniteltu kolmelle täysikasvuiselle takamatkustajalle.

Istuimet ovat tavanomaista korkeammalla niin edessä kuin takana. Istuma-asento on miellyttävän ryhdikäs. Iso auto tuntuu huomattavasti inhimillisemmältä, kun sieltä näkee hyvin ulos. Samanlaista laivamaista tunnelmaa kuin esim. Peugeot 607:ssä ei tule. Istuimet ovat varsin pehmeät, joten ne eivät ehkä ole optimaaliset pitkää matkaa ajatellen.

Tavaratila on eräs markkinoiden suurimmista, tosin aukko matkustamoon on tässäkin autossa kovin pieni. Monissa kilpailijoissa tosin takaselkänoja ei kaadu lainkaan. Muutenkin monien taksissa suosittujen merkkien suunnittelijoilla olisi paljon opiksi otettavaa Camryn tiloista.

Moottori ja suorituskyky

Camryn 2,2-litrainen perusmoottori kasvoi uudistuksessa 2,4-litraiseksi. Moottori on hyvin pitkäiskuinen ja siinä on uusien Toyotan moottorien tapaan muuttuva venttiilienajoitus. Moottorissa on riittävästi voimaa Camryn painoisen auton vaivattomaan kuljettamiseen. Räjähtävää kiihtyvyyttä ei ole tarjolla, mutta senkin edestä tasaista vetoa normaaliin ajoon. Taas voisi kehottaa esim. Volvon 2,4-litraisen suunnittelijoita ottamaan oppia.

Vaihteiston välitykset ovat melko lyhyet, mutta silti ohituksiin voi luonnollisesti suositella viitosta pienempiä vaihteita, onhan tehoa kuitenkin vain 152 hv ja painoa 1500 kiloa.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuus on sitten puolestaan alue, jossa Toyotan pitäisi vielä suorittaa teollisuusvakoilua, jos menestystä Euroopassa halutaan. Ohjaustunnossa on samaa keinotekoisuutta kuin Avensiksessa. Ohjaus ei välitä kuljettajalle tietoa, mihin suuntaan ollaan menossa ja palautus on puutteellista. Soralla kulku on hieman levotonta.

Kaupunkiajoon tuskin löytyy toista yhtä suurta autoa, joka olisi Camryä vaivattomampi. Myönteisiin vaikutelmiin vaikuttavat kevyt ajettavuus, hyvä näkyvyys, joustava moottori ja moitteettomasti toimivat hallintalaitteet. Puutelistalle jää kaupungissakin ohjauksen palautuvuus ja kääntöympyrän suuruus, joka on luokan keskitasoa.

Jousitus tuntuu ainakin kevyellä kuormalla enimmäkseen pehmeältä ja mukavalta, mutta terävissä töyssyissä mukaan tulee turhaa napakkuutta. Kokonaisuutena jousitus vastaa luokan vaatimustasoa ja sopii hyvin yhteen 215/60-16 pyörien kanssa. 

Moottori käy hyvin äänettömästi, mutta suurilla kierroksilla tulee pienemmistä Toyotoista tuttua sävyä ääneen. Minkäänlaisia häiriöääniä ei esiinny. Rengasmelu on eristetty paremmin useissa tämän luokan autoissa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Camryn varustelu vastaa ehkä parhaiten Avensis-luokan luksustasoa. Eurooppalaisissa isoissa autoissa on tyypillisesti esim. erikseen vasemmalle ja oikealle puolelle säädettävä lämmitys, istuimen säädöt myös matkustajalle ja säädettävät tuuletussuuttimet takaistuimelle. Näitä ei Camryssä ole. Samoin japanilaisuuksia ovat portaallinen selkänojan säätö, ohjauspyörän pituussäädön puute ja vivulla avattava polttoainesäiliön luukku (ei keskuslukituksessa).

Muuten varusteita löytyy hintaa vastaavasti: ajotietokone, automaattinen ilmastointi, radio/CD, sadetunnistin ja pääturvatyynyt. V6-mallissa on lisäksi ESP, vakionopeussäädin ja kevytmetallivanteet.

Sisustus poikkeaa myös tyyliltään eurooppalaisista, mutta on varsin viimeistellyn oloinen ja tyylikäs. Mukana on laadukasta plyysiä, nahkaratti, kaksisävyinen kojetaulu ja hieman puujäljitelmää. Sisätilojen muotoilu pelkistettyä ja tavanomaista lukuun ottamatta kojelaudan keskiosaa, jonka muotoilu vaatii tottumista. Laatuvaikutelmaa heikentää hieman tavaratilan verhoilumateriaali sekä moottoritila, joka on monien japanilaisten tavoin lähes koteloimaton.

Hallintalaitteet ovat tyypillistä Toyotaa ja sellaisena toimivat. Radion ja lämmityksen painonapit ovat suuret ja selkeät. Myös polkimet toimivat moitteettomasti.

Kilpailuasetelma

Camry on kaikkien aikojen paras japanilainen auto luokassaan. Se ei herätä huomiota eikä ristiriitaisia tunteita. Se on ongelmaton ja luotettava sekä tutun tuntuinen japanilaisiin tottuneelle. Siinä valintaperusteita joillekin ostajille. Useimmat 40 000 euron auton ostajat kaipaavat kuitenkin imagoa, jota Camrysta ei löydy. Suurin ongelma on se, että lähes samalla rahalla saa Volvo S80:n, Saab 9-5:n tai Audi A6:n. Sovittamalla Camryyn edes 2,0-litrainen diesel (ellei suurempaa ole käytettävissä), saataisiin autolle uusia asiakkaita.

22.3.2002 Timo Nurmela 

takaisin