Koeajossa Citroën C4 1.6i SX

 

Taustaa

Citroën on viimeisen 10 vuoden aikana saavuttanut tavoittelemansa aseman massavalmistajana ja nyt se katsoo mahdolliseksi luoda jälleen hieman persoonallisempia autoja. C4:n ulkomuoto on hieman tavanomaista rohkeampi, mutta ennen kaikkea persoonallisuus näkyy yksityiskohdissa. Xsaran korvanneesta C4-mallistosta on tullut markkinoille 5-ovinen Berline ja 3-ovinen Coupé, jotka erottuvat toisistaan erilaisen perän muotoilun ansiosta. Xsara-mallistosta jatkavat farmari ja Picasso. Picasson seuraaja on odotettavissa vuonna 2006.

Kori ja sisätilat

Ranskalaisvalmistajat ovat uusimmissa malleissaan panostaneet erottuvaan muotoiluun maksimaalisen tilankäytön kustannuksella. C4:ssä tämä näkyy ennen kaikkea takaistuimen pääntiloissa, jotka kärsivät laskevasta kattolinjasta. Pääntila riittää hyvin 180-senttiselle matkustajalle. Myöskään polvitilaa ei ole aivan yhtä paljon kuin tilavimmissa kilpailijoissa ja terävänurkkainen kova muovi etuistuimen taustassa vaikeuttaa tilannetta. Leveyssuunnassa tilaa on hieman keskimääräistä enemmän. Etuistuimen tiloissa ei ole moittimista. Kokonaisuutena C4:n sisätilat ovat luokan keskitasoa. Edelle menevät mm. uusi Focus, Golf, Astra, 307, Stilo ja Civic.

Näkyvyys on kelvollinen. Korin ulkomuodosta voisi päätellä, että takanäkyvyys olisi rajoittunut. Samalla tavalla matalasta takaikkunasta kärsivät kuitenkin monet kilpakumppanitkin. Takalasin pyyhkimen sulka on turhan lyhyt. Edessä pyyhkimet toimivat vastakkain, mutta keskelle ei jää juurikaan katvealuetta. Ulkopeilit ovat pisaramaisiksi muotoillut, mikä rajoittaa näkyvyyttä. Lisäksi peilien säätövara ylöspäin on riittämätön. Muotoilullisista syistä kaarevaa kylkiprofiilia ei ole haluttu katkaista tavanomaisella kylkilistalla, mutta oven alareunaan sijoitettu paksu lista ajaa suurelta osin saman asian.

Etuistuimien selkänojan muotoilu ei ole täysin onnistunut ja johtaa kyyristyneeseen istuma-asentoon. Istuimista voi ongelmitta valita matalan tai korkean istuma-asennon. Matala asento ei aiheuta ongelmia näkyvyyteen ja korkeassakin asennossa pääntilaa on riittävästi. Ovet toimivat jäykästi ja kulmikkaasti ja lisäksi jalan sovittelu sisään takapenkille mentäessä on hankalaa leveän kynnyksen ja kapean aukon takia.

Tavaratila jää tilavuudeltaan (320 litraa) luokan normaalitasoa hieman pienemmäksi, mutta tila on muodoltaan selkeä ja leveydeltään hyvä. Takaistuimessa sekä selkänoja että istuinosa on 2-osaisesti käännettävissä, joten laajennettuna pohjasta saa tasaisen toisin kuin Golfissa ja Astrassa. Matkustamossa säilytyslokerot ovat pieniä eikä etuistuinten välissä ole säilytyslokeroa.

Moottori ja suorituskyky

C4:n moottorivaihtoehdot ovat 1,4/88 hv, 1,6/110 hv, 2,0/136 hv, 2,0/177 hv ja 1.6 HDi/110 hv. PSA:n bensamoottorit eivät aina ole edustaneet parhaimmistoa, mutta C4:n 1,6-litraisen suorituskyky on kilpailijoihin verrattuna hyvä. Moottorissa on voimaa jo pienillä kierroksilla ja ohituskiihtyvyyttäkin löytyy kohtalaisesti, missä auttavat osaltaan lyhyet välitykset. Ilmoitetut kulutuslukemat ovat keskitasoa korkeammat. Vaihteensiirrosta joutuu harvemmin antamaan moitteita, mutta C4:n vaihteensiirto ei ole sujuva ja lisäksi vaihdekepin liikeradat ovat pitkiä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Ajettavuuden arviointia vaikeuttavat erittäin huonot keliolosuhteet. Ainakin se tuli esille, että poljetulla lumella kitkarenkailla varustetun auton ajokäytös on hieman hapuilevaa. Hydraulisesta tehostimesta huolimatta ohjaustunto ei ole aivan huippuluokkaa. Moottoritiellä ajokäytös tuntui moitteettomalta. Jousitus selvittää suuret heitot kiitettävästi, mutta pienissä epätasaisuuksissa tärinänvaimennus voisi olla parempi.

Myös melutason arviointia vaikeuttavat lumiset tiet, mutta olen valmis väittämään, että C4 ei ole luokkansa hiljaisimpia. Rengasmelua on vähintäänkin tavanomaisesti, suhinoita ei esiinny ja moottorin käyntiääni on miellyttävä. Moottori tosin nousee esille jo 3000 kierroksessa.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Varustetaso on kytketty moottorikokoon. 1,4-litraisen C4:n X-varustelu on tingitty, mutta sisältää etu-, sivu- ja pääturvatyynyt, lämmitettävät sähköpeilit, kauko-ohjattavan keskuslukituksen, ajotietokoneen ja ilahduttavasti vakionopeussäätimen. 1,6-litraisten SX tuo mukanaan ilmastoinnin ja CD-radion sekä parfymointijärjestelmän, jonka paras ominaisuus on, että sen saa kytkettyä pois päältä.

Lisävarusteista tarjotaan toistaiseksi ESP:tä hintaan 290 euroa, joten tarjousta ei kannata jättää hyödyntämättä. Metalliväri maksaa kohtuulliset 500 euroa, ilmastointiautomatiikka 700 euroa, CD-vaihtaja 500 euroa ja pysäköintitutka 600 euroa.

2,0-litrainen SX Pack sisältää SX:n lisäksi lisäksi ESP:n, sadetunnistimen, ristiseläntuen säädön, keskikyynärnojat eteen ja taakse, nahkaratin ja plyysiverhoilun. Malliston huipulla on sporttivarusteltu VTS.

C4:n sisustus on moderni, tekninen, mutta tietyllä tavalla viihtyisä. Laatuvaikutelma ei edusta huippua. SX:n verhoilukangas on muutamissa uusissa autoissa esiteltyä kiiltävälankaista ja kovapintaista kangasta. Värivaihtoehtona on tumman- ja vaaleanharmaa. Näyttävämpi sisustus on vasta SX Packin plyysi. 

Hallintalaitteissa on monia erikoisuuksia. Uusinta uutta on ratin keskiö, joka ei pyöri ratin mukana. Ratkaisu tulee varmasti yleistymään muissakin autoissa. Keskiöön on koottu paljon pieniä nappeja, jolloin alkuperäinen idea osittain vesittyy. Varsinkin vakionopeussäätimen nappuloiden löytäminen ilman katsekontaktia vaatii tottumista eikä pyöritettävä on/off-kytkin vaikuta kovin järkevältä ratkaisulta. Mittarit ovat digitaaliset ja sijoitettu käyntinopeusmittaria lukuun ottamatta keskelle. Pylväsnäytöissä on onneksi riittävän hienojakoinen porrastus.

Kytkinpoljin painuu pitkälle eteen asentoon, jossa polkimen pohjassa pitäminen liikennevaloissa vaatii jalalta luonnotonta asentoa. Lisäksi poljin takertelee kumimattoon ja poljintila on sivusuunnassakin ahdas leveäkenkäisille. Muuten polkimet toimivat luontevasti.

Kilpailuasetelma

C4 on hinnoiteltu aivan samalle tasolle kuin kilpailijansa. Citroënilta on viime vuosina totuttu odottamaan kilpailukykyisempää hinnoittelua, joka on ollut merkin suotuisan myynnin kehityksen avain. Nyt C4:llä on vaarana hukkua massaan, sillä ominaisuuksiltaan se ei tarjoa mitään kilpailijoita parempaa. Ulkonäkö saattaa tosin viehättää joitakin ostajia.

4.12.2004 Timo Nurmela 

takaisin