Koeajossa Ford Focus C-MAX 1.8 Ambiente

 

Taustaa

Ford lähtee hieman jälkijunassa alemman keskiluokan tila-automarkkinoille. Se päätti aikoinaan hyllyttää projektinsa ja tulla markkinoille vasta uuden Focus-sukupolven myötä. C-Max onkin nyt ensimmäinen versio tulevasta Focus-sarjasta. C-Maxilla on vastassaan suuri joukko kilpailijoita, sillä lähes kaikilla suurilla valmistajilla on jo oma mallinsa tässä luokassa.

Kori ja sisätilat

Tuoreista kilpailijoistaan C-Max poikkeaa siinä, että se on markkinoilla ainoastaan viiden henkilön versiona. Zafira, Touran, Grand Scenic ja muutamat muut tarjoavat lähinnä lapsille soveltuvaa kolmatta istuinriviä, joka taittuu näppärästi lattian alle silloin, kun tarvitaan tavaratilaa. C-Max on näitä kilpailijoita lyhyempi, mistä seuraa se, ettei sen tavaratila kuulu luokan suurimpiin. Touranin tavaratila on perusasennossa n. 20 cm pidempi. Useimpiin tarpeisiin tavaratilaa on kuitenkin riittävästi ja takaistuimet poistamalla autosta tulee hyvinkin kuljetuskelpoinen. 

Sisätiloissa C-Max on myös samalla tasolla esim. Zafiran ja Touranin kanssa ja hieman edellä uutta Sceniciä. Polvi- ja pääntilaa takaistuimella on runsaasti, mutta leveyttä on Tourania vähemmän. Istuma-asento edessä on autotyypille tyypillisesti korkea. Etuistuimet ovat muuten hyvät, mutta selkänoja jää leveäselkäiselle kapeaksi ja istuinosan tarjoama tuki pitkäjalkaiselle ei ole paras mahdollinen. Perus-Ambientea lukuun ottamatta keskimmäisen takaistuimen saa taiteltua pois ja reunapaikat siirrettyä keskemmälle.

Moottori ja suorituskyky

C-Maxin bensamoottorit ovat 1,6-litrainen (100 hv) ja Mondeosta tuttu 1,8-litrainen (120 hv). Dieselit ovat Fordin ja PSA:n yhdessä kehittämiä uutuuksia (1.6/109 hv ja 2.0/136 hv). Koeajetussa autossa oli 1,8-litrainen bensakone, joka on ilahduttavan sitkeävetoinen, mutta myös kierrosherkkä toisin kuin Mondeon 110 hv versio. Enemmän voimaa jää kaipaamaan vain aivan tyhjäkäynnin tuntumassa. Tämän Mazdan kehittämän moottorin uudenaikaisuudesta on sivistyneiden ominaisuuksien ohella todisteena ketjukäyttöiset nokka-akselit. Vaihteiston välityssuhteet ovat melko pitkät, mutta vääntävä moottori mahdollistaa tämän ongelmitta.

Suorituskykyä kaipaavalle oikea moottori C-Maxiin on 2,0-litrainen diesel, jossa on vääntöä 320 Nm. Valitettavasti vain dieselit on Suomessa hinnoiteltu kilpailukyvyttömästi (7150 euroa 1,8-litraista kalliimpi) ja puhtaasti talousmielessä kannattavuuteen vaadittava kilometrimäärä nousee todella korkeaksi.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

C-Maxin parasta antia on luokkansa parhaat ajo-ominaisuudet. Ford osaa tehdä hienon ohjauksen niin perinteisin keinoin kuin nyt myös sähköhydraulisesti. Ohjaustuntuma on erinomainen ja auto ohjautuu kuin ajatus. Kaarteissa korkea C-Max tuntuu kallistelevan selvästi. Kallistelua lukuun ottamatta ajotuntumaa voi pitää jopa sporttisena. Jousitusmukavuus on myös luokan parhaimmistoa ja jopa uudistettua Mondeota parempi. 

Myös melutasossa C-Max on isoveljeään ja useimpia kilpailijoitaan edellä. Ero meluisaan perus-Focukseen on ilahduttavan suuri ainakin kitkarenkailla varustetussa autossa. Edelleenkin rengasmelu on kuitenkin vallitseva melunlähde. Soralla kivet ropisivat melko voimakkaasti, joten pohja lienee yhtä kevyesti suojattu kuin muissa Fordeissa. Tyypillistä Fordeille on myös lievä tuulen suhina ikkunatiivisteistä. Mutta kokonaisuutena meluntorjunnassa on siis onnistuttu melko hyvin.

Kääntöympyrä on samaa suuruusluokkaa kilpailijoiden kanssa. Näkyvyyttä eteen rajoittavat viistot pilarit, tilanne on kuitenkin parempi kuin joissakin kilpailijoissa, mutta takanäkyvyyttä heikentää voimakkaasti taakse päin laskeva katto. Takalasinpyyhin on käsittämättömän lyhyt.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Ford tarjoaa melko köyhästi varustettuja perusmalleja, ja myös koeajettu Ambiente on sellainen. Yllättävää perheautossa on ilmastointilaitteen puuttuminen (lisähinta 1100 euroa). Turvavarusteet ovat kuitenkin mukana ja keskuslukitus kauko-ohjattu. Iloinen yllätys Fordissa on takaistuimen sisävalo.

2400 euron lisähinnalla saa Trend-mallin, jossa on ilmastointi, keskikyynärnoja edessä, lentokonepöydät takapenkkiläisille, ajotietokone, tavaratilan näkösuoja ja hieman laadukkaampi radio/CD. Ambienten radio/kasettisoittimen äänenlaatu vaikutti heikolta.

Parhaassa Ghia-mallissa on mm. automaatti-ilmastointi, sähkölasit takanakin, monipuolisemman säädöt etuistuimissa, lämmitettävä tuulilasi ja ulkopeilit, kevytmetallivanteet, sadetunnistin ja vakionopeuden säädin.

Sisustus noudattelee uudistetussa Mondeossa esiteltyä Fordin aikaisempaan verrattuna hieman viimeistellympää linjaa. Tyylikkäästi sulkeutuvat ilmasuuttimet ja koristelista tuovat hieman piristystä perusmallin muuten perusmustaan kojelautaan. Mustan verhoilun ohella useimpiin ulkoväreihin on yhdistettävissä toivottavasti hieman vähemmän likaantumisherkkä tummansininen sisustus.

Hallintalaitteista korkealle sijoitettu vaihdevipu on hyvin käsillä ja toimii sujuvasti. Kytkimen hienostunut toiminta vaatii harjoittelua ja harjoittelun jälkeenkin keskittymistä. Jarrut olivat helppokäyttöiset. Radio on erinomaisen helppokäyttöinen, mutta ei ratista ohjattava. Lasinpyyhkimessä on Ford-autoilijoille tutut, mutta muita hämmentävät toiminnot.

Kilpailuasetelma

Uuden tulokkaan on myyntiä saavuttaakseen oltava asemansa vakiinnuttaneita malleja etevämpi. Ja sitä Focus C-Max on. Se tarjoaa muilta osin kilpailijoiden parhaimmiston tasolla, mutta on ajettavuudeltaan luokkansa paras ja jousitusmukavuudeltaan Touranin jälkeen toiseksi paras.

Bensamoottorilla varustettuna C-Max on erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltu. Kilpailijoista hieman halvempia ovat Citroën Xsara Picasso ja Nissan Almera Tino, jotka kuitenkin jäävät ominaisuuksissa selvästi jälkeen. Touran ja Zafira ovat tuhansia euroja kalliimpia. 

8.11.2003 Timo Nurmela 

takaisin