Koeajossa BMW 530dA

 

Taustaa

Kahden edellisen sukupolven ajan BMW:n 5-sarja on kuulunut automaailman parhaimmistoon. Konservatiivisuudesta on siirrytty asteittain BMW:n maineen mukaiseen urheilullisuuteen. Uusi 5-sarja (E60) noudattaa BMW:n uutta muotoilulinjaa, joka ei ole saanut varauksetonta kannatusta. Uudessa mallissa on myös menetetty ripaus urheilullisuutta. 

Kori ja sisätilat

E60 on edeltäjiään selvästi tilavampi. Nyt sekä takaistuintilat että tavaratila ovat luokan vaatimuksia vastaavalla tasolla. Takaistuimella on hyvin tilaa joka suuntaan ja jopa varpaat mahtuvat etuistuimen alle. Käynti takaistuimelle ja varsinkin nouseminen pois sen sijaan ei ole kovin helppoa, mikä heikentää mahdollisuuksia taksimarkkinoilla.

Kojetaulu on BMW:n tapaan massiivinen ja etutiloissa on edelleen tiettyä ahtauden tunnetta. Vakiomalliset etuistuimet ovat erinomaiset, sen sijaan koeajetussa autossa olleiden urheiluistuimien selkänojan alaosan muotoilu ei ole täysin onnistunut. Vakiovarusteena on istuimen korkeuden ja selkänojan kallistuksen sähkösäädöt. Ovet ovat raskaskäyttöiset ja hyvin eteen sijoitetun vetokahvan takia oven hallittu avaaminen vaatii vähintäänkin totuttelua.

Tavaratila on suuri varsinkin pituussuunnassa. Pohjan tasainen osa on kuitenkin kapea, sillä pohja on sivulla keskiosaa korkeammalla. Näkyvyys autosta on kohtuullisen hyvä ja peilit riittävän kookkaat.

Moottori ja suorituskyky

Moottorivalikoima on bensamoottorien osalta kattava ja myös dieselvaihtoehtoja on tulossa lisää. Tällä hetkellä ainoa diesel on koeajettu 530d, jonka teho on noussut 218 hevosvoimaan ja vääntö 500 Nm:iin. 530d on edeltäjän tavoin halvempi kuin vastaavan suorituskyvyn tarjoava 530i.

BMW:n 3-litrainen diesel on tunnetusti eräs maailman parhaita dieselmoottoreita monessakin suhteessa. Se on mm. käyntiääneltään erittäin sivistynyt. Voimaa on tarjolla kaikissa ajotilanteissa runsaasti. Parhaimmillaan tehokas diesel on tietysti automaattivaihteistolla varustettuna. BMW:n uusi 6-vaihteinen automaatti vaihtaa erittäin sivistyneesti, mutta samalla menossa on tiettyä kuminauhamaisuutta, joka saattaa haitata äärimmäistä suorituskykyä hakevia.

Arkipäiväisissä ajotilanteissa moottorin ja vaihteiston toiminta ei jätä toivomisen varaa. Vaihteistossa on myös Tiptronic-toiminto.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Koeajetun auton auton ajo-ominaisuuksien arviointia haittaa urheilualusta ja uraisille teille soveltumattomat edessä 245- ja takana 275-milliset renkaat. Näillä 18" pyörillä auto on kotonaan ainoastaan hyväkuntoisella moottoritiellä. Ohjaustunto ei ole kuitenkaan aivan parhaimmistoa näilläkään pyörillä. Eniten vaivaa kuitenkin ohjauksen heikko palautus. Maantienopeudellakin ohjausta on käännettävä takaisin melkoisella voimalla.

Jo kaupunkinopeudella auto on täysin urien ohjailtavissa. Urheilualusta sen sijaan toimii asiallisesti ja voisi kuvitella, että Suomeen soveltuvilla pyörillä varustettuna jousitus voidaan luokitella mukavaksi. Kääntöympyrä on auton kokoon nähden tavanomainen.

Melutasoltaan uusi viitonen on eräs hiljaisimmista autoista. Moottorin ääni on eristetty liki kuulumattomiin tyhjäkäynnilläkin ja moottoritiellä kuului lähinnä vaimeaa huminaa, joka pääosin oli peräisin renkaista.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Edeltäjään verrattuna kohonneesta hinnasta huolimatta varustelu on vain luokan normaalilla tasolla. Vakiona on kattava turvavarustus, automaatti-ilmastointi, sadetunnistin, perustasoa edustavat stereot, ajotietokone ja 16" kevytmetallivanteet.

15 000 eurolla voi lisävarustelistalta poimia perustavaraa: automaattivaihteisto 3750 euroa, metalliväri 1360 euroa, vakionopeussäädin 460 euroa, varashälytin 800 euroa, himmentyvät peilit 860 euroa, jalopuulistat 880 euroa, monikäyttömahdollisuus 890 euroa, etukyynärnoja 330 euroa, ristiseläntuen säätö 650 euroa, parkkitutka 1400 euroa, ilmastoinnin aurinkotunnistin ja aktiivihiilisuodatin 1740 euroa, Professional-stereot ja Hifi-kaiuttimet 1720 euroa ja CD-vaihtaja 750 euroa.

Jos lisävarusteisiin on varaa sijoittaa enemmän, voi valita esim. nahkaverhoilun (alk. 3470), aktiiviohjauksen (2250), Dynamic Driven (4310), comfort-etuistuimet (3650), Xenon-valot (1310), seisontalämmitys (2620), aktiivivakionopeussäädin (3840), navigointijärjestelmän (alk. 3190), Bluetooth-puhelinvalmiuden (1400) ja Head Up-näytön (2430). Näillä varusteilla auton hinta onkin jo reilusti yli 100 000 euroa.

Hallintalaitteissa on maininnan arvoista i-drive ja viiksien toiminta. Vectramaisen vilkkuviiksen lisäksi sama kikkailu on ulotettu myös lasinpesuviikseen. Näihin tietysti omistaja tottuu, mutta kysyä voi, mitä etua saksalaisinsinööri uskoo saavutettavan viiksillä, jotka eivät jää päälle-asentoon. Vilkun naksutus on lisäksi vaimea, joten vilkun päälläolon joutuu tarkastamaan merkkivaloista.

I-drive on huomattavasti 7-sarjaa järkevämmin toteutettu. Nyt liikesuuntia on vain neljä ja aina pääsee perusvalikkoon menu-painikkeella. I-drive ei varmastikaan ole paras ohjaustapa näinkin suppealle toimintojen määrälle, mutta onneksi tärkeimmille lämmitysjärjestelmän ja radion toiminnoille on erilliset käyttökytkimet.

Sisustus on moderni ja tyylikäs, mutta Audimaista laadukkuuden tunnetta siitä ei jää. Henkilökohtaisesti en pidä kumpaakaan saatavissa olevista puulistavaihtoehdoista tyylikkäänä. Esitteen nahkaverhoilut ovat tyylikkäitä vaaleita, mutta Suomen maahantuoja on ainakin tähän mennessä näkemieni 7 esittelyauton osalta todennut mustan ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi.

Kilpailuasetelma

Olen ehkä kritisoinut epäolennaisia yksityiskohtia, mutta näin arvokkaassa autossa kaiken olettaisi olevan paremmin toteutettu kuin esim. 30 000 euron autoissa. Olennaisin kritiikin aihe on se, että ajettavuudesta ja laatuvaikutelmasta ei voi antaa kiitettävää arviota. Tyytyväisenä voi todeta tilojen kasvun riittävälle tasolle.

530d:n perushinta automaattivaihteisena on 64 550 euroa. 180 hv:n Audi A6 V6 TDI maksaa 55 920 euroa ja MB E 320 CDI 72 000 euroa. Perushintojen vertailu on turhaa, sillä näitä autoja kukaan ei osta perusvarusteisena. Lisävarusteet ovat keskimäärin yhtä kalliita kaikkiin kolmeen. Saabiin ja Volvoon ei saa yhtä tehokasta dieseliä, mutta BMW:n perushinnalla ne ovat jo täydellisesti varustettuja eivätkä olennaisesti häviä ominaisuuksissa. 

3.9.2003 Timo Nurmela 

takaisin