Koeajossa Opel Astra 1.6 Cosmo

 

Taustaa

Opel Astra oli edellisen mallisarjan alkuvuosina eniten ostettu auto Suomessa. Parin viime vuoden aikana myynti kuitenkin romahti: osittain romahdus johtui menetetystä hintakilpailukyvystä, osittain mallin kiinnostavuuden laskusta nuorekkaampien uutuuksien takia. Uusi Astra tulee Opelin nykytyyliin markkinoille vähitellen. Ensimmäisenä ovat vuorossa 5-oviset viistoperät.

Kori ja sisätilat

Astran korin särmikäs muoto on tuore, selvästi Golfia rohkeampi. Poikkeuksellisen tyylikkääksi tai moderniksi autoa en kuitenkaan kehuisi. Astra on kasvanut kooltaan maltillisesti, mutta sisätilat ovat sopivasti aikaisempaa suuremmat. Vaikka Astra on yhtä leveä kuin esim. uusi Golf, leveyssuunnassa tilaa on muutamia senttejä parhaita kilpailijoita vähemmän. Myös takapenkin jalkatilasta puuttuu muutama sentti luokan tilavimpiin verrattuna.

Takaistuin on edellisen Astran tavoin matalalla, vaikka pääntilan puolesta olisi ollut varaa nostaa istuinta hieman korkeammalle. Edessä Cosmo-mallin urheiluistuimet ovat jämäkät ja sivutueltaan erinomaiset. Istuinosa jää hieman lyhyeksi. Tavaratila on litroina ilmoitettuna eräs luokkansa tilavimmista myös Suomessa vakiona olevan varapyörän kanssa ilmoitettuna. Selitys litroihin löytyy tavaratilan syvyydestä. Tavaratilan pohja on selvästi lastauskynnystä alempana. Monikäyttöasennossa selkänoja jää hieman vinoon eikä pohjasta tule tasaista. 

Näkyvyydessä on pieniä puutteita: laskevan kattolinjan takia takaikkuna jää matalaksi, takapilarit ovat Golfin tavoin leveät ja sisäpeili vaikutti vievän tavanomaista enemmän etunäkyvyyttä. Kokonaisuutena näkyvyys on kuitenkin monia kilpailijoita parempi.

Moottori ja suorituskyky

Astran moottorivalikoima on laaja. Koeajetussa autossa oli todennäköisesti suosituimmaksi nouseva 1,6-litrainen Twinport (105 hv). Paikaltaan auto kiihtyi teholukemia vastaavasti, mutta viitosella kiihtyvyys jäi kilpailijoita vaisummaksi, vaikka välitys on melko lyhyt, sillä 120 km/h nopeudessa kierroksia oli noin 3500. Twinport tehostaa palamista osakuormalla ja ilmoitetut kulutuslukemat ovat varsin pieniä. Malliston huipulta löytyvät 2,0-litraiset turbot (170 ja 200 hv). Dieselit ovat Fiat- ja Isuzu-yhteistyön tuloksena syntyneitä 1,7-litraisia (80 ja 100 hv). Myöhemmin tulee myös Fiatilta lähtöisin oleva 1,9-litrainen.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Astran alusta on onnistunut yhdistelmä mukavuutta ja jämäkkyyttä. Alusta on tukevan tuntuinen ja kaarteessa auto tuntuu olevan erinomaisesti kiinni tiessä. Ohjaustunto on luokan parhaimmistoa. Cosmon (ja Enjoyn) renkaat ovat suuret (205/55R16). Kaupunkinopeuksissa jäi vaikutelma, että urissa renkaat eivät ole parhaimmillaan. 

Jousitusmukavuus on hieman luokan keskitasoa parempi. Pienet epätasaisuudet alusta selvitti huomaamatta. Koeajoreitin perinteisessä ratakiskojen ylityksessä paljastui, että liikkeellä ollaan varsin pienellä autolla. Kääntöympyrä oli kokoluokan tavanomaista tasoa.

Sileällä päällysteellä Astra on varsin äänetön. Karkealla asfaltilla rengasmelu nousi vähintäänkin tavanomaisiin lukemiin. Moottori on monista aikaisemmista Opeleista poiketen melko ääneltään sivistynyt 4000 kierrokseen asti. Kokonaisuutena Astra on Golfia hiljaisempi, mutta aivan Méganen tasolle se ei yllä.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Astran perusmalli on tingitty Essentia ("välttämätön mukana"). Sen varustelussa maininnan arvoista on aktiiviset pääntuet ja CD/MP3-soitin ratissa olevalla kaukosäädöllä. Ilmastoinnin puute ja lisähinta ohjaavat valinnan seuraavaan Enjoy-tasoon, jossa on mm. kuljettajan istuimen korkeussäätö ja korin väriset peilit. 

Koeajetussa Cosmossa on mm. nahkareunaiset istuimet, kevytmetallivanteet ja sadetunnistin. Eli itse asiassa varsin vähän 1600 euron lisähintaan Enjoyhyn verrattuna. Lisävarusteista ESP maksaa 850 euroa, 3-osaisen takaselkänojan ja takaikkunoiden sähkölasit sisältävä perhepaketti 804 euroa, parkkitutka ja murtohälytin yhteensä 715 euroa ja vakionopeussäädin 590 euroa. Ilmastoinnin automatiikka maksaa peräti 850 euroa, ajotietokone 400 euroa ja metalliväri kohtuulliset 490 euroa. Varusteita on niputettu moneen pakettiin, mutta lisävarustehinnat ovat melko korkeita ja esim. ajotietokone ja ilmastointiautomatiikka ovat monessa kilpailijassa vakiona.

Hallintalaitteista päällimmäiseksi nousee jälleen ihmeellinen vilkkuvipu, joka ei tosin enää herättänyt aivan yhtä paljon ihmetystä kuin Vectrassa. Omistaja tuohon tietysti tottuu, mutta miksi pitää vaikeuttaa satunnaisten käyttäjien elämää, kun toimiva ratkaisu on ollut olemassa iät ja ajat? Kytkin on tavanomaista tunnottomampi ja toimii melko ylhäällä. Lämmityslaitteen säätimet vaativat pientä kurkottelua. Mittarien yläosat jäävät ohjauspyörän taakse ratin luontevassa asennossa. Säilytyslokeroita on vähän tilavan hansikaslokeron lisäksi. Huomautettavaa kertyi siis tavanomaista enemmän. Radion käyttö ja monitoiminäyttöruutu ovat plussaa.

Cosmon nahkareunainen ja koristelistoilla varustettu sisustus on luokassaan ylellisen tuntuinen. Laatuvaikutelma on kohonnut tuntuvasti aikaisempaan Astraan verrattuna, mutta pientä huomauttamista löytyy. Onneksi myös Opelmaisesta vanhahtavuudesta on päästy hallintalaitteissa eroon. Halvempien mallien verhoilu ei ole erityisen laadukas. Frankfurtissa ihmettelin maalipinnan puutteita kirkkaassa valaistuksessa, mutta koeajoautossa ei ollut huomautettavaa. Ikkunapylväissä oleva muovilaatu ja ovien avautuessa esiin tuleva viimeistely antavat myös aiheen pieneen huomautukseen. 

Kilpailuasetelma

Astra Enjoy asettuu varustelu huomioiden hinnaltaan luokan keskitasolle. Esim. Corolla on yli 2000 euroa halvempi. Golf taas on yli 1000 euroa kalliimpi. Auto on hyvin kilpailukykyinen tulokas ja perusasiat on kunnossa. Ajettavuuden, mukavuuden ja melutason osalta auto sijoittuu luokan parhaimmistoon. Edellytykset myyntimenestyksen kohentamiseen ovat hyvät, mutta aivan suosituimpien autojen joukkoon Astra ei tällä hinnalla ja toistaiseksi vajavaisella mallivalikoimalla tule sijoittumaan. 

22.4.2004 Timo Nurmela 

takaisin