Koeajossa Seat Altea 1.9 TDI Reference

 

Taustaa

Seatin paikka VAG-konsernin tuotepaletissa on vähitellen löytynyt. Porrasperäiset perusautot ja farmarit jätetään muille merkeille. Seatit ovat nuorekkaita monikäyttöautoja. Myös de Silvan muotoilulinja sopii hyvin tähän päämäärään. Viitos-Golfin pohjalta on esitelty ensin Altea ja pian tulee pidempi versio Toledo.

Kori ja sisätilat

Altean tyylikäs kori on kooltaan vain hieman Golfia suurempi. Pituutta on 8 cm enemmän, leveyttä 1 cm ja korkeutta 9 cm Golfia enemmän. Seatin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen MSV (Multi Sports Vehicle). Lähinnä Altean voi luokitella tila-autoksi, jossa menevä ulkomuoto on maksimaalisia tiloja tärkeämpää. 

Altean takaistuimella on muotoilusta huolimatta hyvin tilaa. Myös istuin on erittäin hyvä suurikokoisemmallekin matkustajalle luontevan istuma-asennon ansiosta  Sisätilat vastaavat keskiluokan sedanien parhaimmistoa. Kilpailijoihinsa verrattuna Altean sisätilat ovat keskimääräistä ahtaammat. Ero esim. C-Maxiin tai Sceniciin on kuitenkin merkityksetön. 400 litran tavaratila jää selvemmin useimpia saman kokoluokan 5 hengen tila-autoja pienemmäksi, sekä lyhyemmäksi että kapeammaksi. Lisäksi takaistuin ei ole säädettävissä tila-autojen tapaan. Monikäyttöisyyttä rajoittaa myös se, että takapenkin istuinosa on kiinteä eikä pohjasta tule laajennettuna tasaista. Tavaratilan pohjan alla on lokeroita pikkutavaralle. Etuistuimet ovat hyvät. Istuma-asento on korkea ja sivutuki erinomainen.

Näkyvyys autosta on tila-automainen: kauas näkee hyvin korkean istuma-asennon ansiosta, mutta viistot ja leveät pilarit haittaavat näkyvyyttä. Tuulilasinpyyhkimet on lappu-Liisan kiusaksi sijoitettu pystyyn, osittain pilarien suojaan. Ulkopeileissä näkökenttä on pilattu virtaviivaisella muotoilulla. 

Moottori ja suorituskyky

Koeajetussa Alteassa oli monissa malleissa käytetty 1,9-litrainen TDI, jossa nykyään on tehoa 105 hv. Tyhjäkäynnin tuntumassa voimaa on niukasti ja liikkeellelähtö vaatii tavanomaista reippaampaa kaasun painamista, mihin tietysti tottuu vähitellen. Voimaa on tarjolla lyhyellä alueella, sillä 4000 kierroksen tienoilla meno hyytyy. Altean suorituskyvystä jäi hieman vaisu kuva verrattuna edelliseen samalla moottorilla ajettuun autoon, Octaviaan. Altea on varsin painava (1405 kg).

Moottorivalikoima on sama kuin esim. Octaviassa: 1.6/102 hv, 2.0 FSI/150 hv, 1.9 TDI/105 hv ja 2.0 TDI/140 hv. 2.0 FSI:n hinta nousee Alteassakin liian korkealle ja perinteisempi 2.0/130 hv olisi paikallaan. Myös 2.0 TDI:n lisähinta 1,9-litraiseen (2500 euroa) on korkeampi kuin sisarmerkeissä.

Ajettavuus, alusta ja melutaso

Altea erottuu tasaisesta VAG-perheestä: painotus on enemmän jämäkkyydessä kuin mukavuudessa ja ohjaus on sisarmalleja kevyempi. Kevyt ohjaus miellyttää pysäköitäessä. Hitaissa nopeuksissa se vaatii totuttelua, mutta maantiellä tunnokkuutta löytyy, vaikka suuremmassakin nopeudessa ohjaus on tavanomaista kevyempi. Yhtä luontevaa ajokäytöstä ja täsmällistä käsiteltävyyttä tässä luokassa ei tarjoa kuin Ford C-Max. Suuntavakavuus maantiellä jättää hieman toivomisen varaa. Lyhyellä akselivälillä on varmasti vaikutusta asiaan.

Jousitus on täristävä ja keskimääräistä epämukavampi. Vasta 100 km/h nopeudessa alusta alkaa toimia kunnolla. 

Melutasoa ei voi kehua hiljaiseksi. Pumppusuutindieselin ääni kiihdytyksissä on häiritsevä ja renkaat kumisevat maantiellä melkoisesti. Moottorin ääntä lukuun ottamatta melussa ollaan kuitenkin luokan normaalilla tasolla.

Varustelu, hallintalaitteet ja sisustus

Altean perusmalli on nimeltään Reference. Siihen sisältyy 6 turvatyynyä, vetoluistonesto, kauko-ohjattava keskuslukitus ja lämmitettävät sähköpeilit. 550 euron Comfort-paketissa on ilmastointi, radio/CD ja sumuvalot. Sport-paketissa (1109 euroa) on urheilullinen jousitus, kevytmetallivanteet, urheiluistuimet ja nahkaratti.

Stylance-varustelu (1950 euroa) sisältää Refenencen ja Comfort-paketin lisäksi mm. vakionopeussäätimen, ajotietokoneen sekä korin väriset peilit ja ovenkahvat. Lisävarusteista ESP:n hinta on 651 euroa, metallivärin 532, ilmastointiautomatiikan 592, vakionopeussäätimen ja ajotietokoneen 399 sekä parkkitutkan 370 euroa. Varapyörä on Alteassa korvattu yleistyvään tapaan paikkausaineella ja kompressorilla.

Altean kojetaulu on nuorekkaasti muotoiltu. Kaasujalka osuu leveään keskikonsoliin. Kytkinjalan tuki on liian takana ja samanlaista kovaa materiaalia kuin Octaviassa. Kojetaulu on pinnaltaan erikoinen ja jakaa mielipiteitä. Ainakin materiaali on helposti ja näkyvästi naarmuuntuvaa. Istuimet ovat aina väriltään harmaat. Alteaan sopisi hyvin myös pirteämpi sävytys. Hallintalaitteet ovat oikeilla paikoillaan, joskin lämmityslaitteen säätimiä joutuu hieman kurottelemaan. Vaihteensiirto ei ole kaikkein sujuvimpia. Kierroslukumittari on sijoitettu mittaristossa keskimmäiseksi. Mittarit sijaitsevat syvennyksissä, mikä saattaa haitata näkyvyyttä tietyissä valaistusolosuhteissa. Pikkutavaratiloja on runsaasti eri puolilla matkustamoa. Altean laatuvaikutelma jää halvempien materiaalien ja muovisen ilmeen takia hieman VW:tä jälkeen, vaikka työn laatu onkin hyvää.

Kilpailuasetelma

Altea 1.6 maksaa Comfort-paketilla varustettuna 23 540 euroa ja 1.9 TDI-moottorilla 26 800 euroa. Vastaavien Golfien hinnat ilmastoituna ovat 22 970 ja 28 160 euroa. Golfiin verrattuna Altea on tilavampi, mutta jousitukseltaan epämukavampi.

Altean kilpailijoista vastaavat Scenic 1.6 maksaa 23 900 ja 1.9 dCi (120 hv) 30 400 euroa. Focus C-Max 1.6 maksaa 23 800 ja 1.6 TDCi 30 100 euroa. Altea on siis bensamoottorilla hinnaltaan kilpailijoidensa tasolla ja dieselinä selvästi halvempi. Ominaisuuksiltaan Altea kuuluu luokkansa terävimpään kärkeen, mutta aidosti muunneltava tila-auto se ei ole. Ykkösenä luokassa säilyy tosin VW Touran, joka tarjoaa suurelta osin Alteaa vastaavat ominaisuudet sekä selvästi suuremmat tilat. Mutta Altean nuorekkuuteen ja sulavalinjaisuuteen verrattuna Touran on kuin täydellinen vastakohta.

23.10.2004 Timo Nurmela 

takaisin